Πασχαλινή Πρωτομαγιά

  • Πέμπτη, 29 Απριλίου, 2021 - 06:22
Απλά και απέριττα χορταράκια σέβονται το μαρτύριο

Πασχαλινή Πρωτομαγιά

Σε λίγες μέρες είναι η μεγαλύτερη γιορτή των χριστιανών. Παντού στη γη όλοι οι χριστιανοί γιόρταζαν πάντα με κατάνυξη το Πάσχα και την Ανάσταση του Θεανθρώπου. Ιδιαίτερα οι Έλληνες γιόρταζαν τις ημέρες της δικής τους “ελληνικής Λαμπρής” με ομαδικές, συνήθως, εξορμήσεις στην ύπαιθρο και οι περισσότεροι βέβαια έπαιρναν τις άδειές τους και πήγαιναν στα χωριά και στα νησιά τους .

Στόχος τους ήταν να φύγουν από τις πόλεις της χώρας μας ώστε να ξαναζήσουν με τη συντροφιά των παλιών φίλων τα πατροπαράδοτα έθιμα και τα σύμβολα που ήταν τα πυροτεχνήματα, σε μερικές περιοχές, το κάψιμο του “Ιούδα”, κόκκινα αυγά που τα τσούγκριζαν μεταξύ τους με τις οικογένειες και τους φίλους κ.α.

Σήμερα άραγε τι θα συμβεί; Ειδικά φέτος που έχουμε δύο χρονιάρες μέρες δίπλα. Πρωτομαγιά το Μεγάλο Σάββατο και Κυριακή το Άγιο Πάσχα.

Οι δύο αυτές “χρονιάρες μέρες” συμπίπτουν φέτος το 2021. Πάσχα και Πρωτομαγιά μαζί σε μια “ λαμπρή” συνύπαρξη που μεταφέρουν ξεχωριστά μηνύματα στον άνθρωπο: Ανάσταση και αγάπη του Χριστού, βλάστηση από τη χειμερία νάρκη και φροντίδα της ανθισμένης φύσης.

Είναι η τρίτη ημερολογιακή παρουσία μιας τέτοιας γιορτής στην ιστορία του Πάσχα. Η πρώτη ήταν το 1932 όταν συνέπεσαν Πασχαλιά και Πρωτομαγιά. Η δεύτερη ήταν το 1994 όπου Πάσχα και Πρωτομαγιά έτυχε να είναι την ίδια μέρα.

Φέτος το 2021 υπάρχει διαφορά μόνο μίας μέρας. Το Μεγάλο Σάββατο είναι πρώτη Μαΐου και το Άγιο Πάσχα, η Ανάσταση του Κυρίου εορτάζεται στις 2 Μαΐου. Βέβαια δεν είναι δυνατόν να εορτασθεί η Πρωτομαγιά το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Ίσως μετά τη γιορτή του Πάσχα.

Μεγάλη Παρασκευή:

Οι καμπάνες στις εκκλησίες, όπως όλοι γνωρίζουμε και έχουμε ακούσει, σημαίνουν πένθιμα. Ένας θεός πεθαίνει πάνω στο σταυρό. Ήταν ο θεός της αγάπης προς τους ανθρώπους και πάντα φρόντιζε να ακούσουν οι άνθρωποι τη γνώμη του : “ Αγαπάτε αλλήλους”. Επιθυμούσε ο Κύριος ο κάθε άνθρωπος να ζει σωστά και δίκαια, χωρίς να βλάπτει και να ενοχλεί τα δικαιώματα του άλλου.

Κι όμως τα λόγια του Χριστού δεν ακούστηκαν από πολλούς ανθρώπους, φυσικά από χριστιανούς. Ας ευχηθούμε να ηρεμήσουν οι άνθρωποι και να μην ξαναζήσουμε ποτέ ασυμφωνίες και πολέμους. Ας θυμόμαστε τις φράσεις: “Αγαπάτε αλλήλους”.

ΠΑΣΧΑ

Η λέξη Πάσχα προέρχεται από την εβραϊκή λέξη pesah που σημαίνει: πέρασμα, διάβαση, προσέλευση ή “πλήγμα”. Ήταν επίσημη γιορτή των Ιουδαίων. Ειδικοί αναφέρουν ότι Πάσχα είναι η μετάφραση της λέξης “Διάβαση” που προέρχεται από την πληγή που είχε συμβεί κάποτε στους Αιγυπτίους. Είναι αναφορές ιστορικών που ασχολήθηκαν τα παλαιά χρόνια με τα ιστορικά των χωρών του κόσμου.

Η εορτή του Πάσχα:

Είχε αποφασιστεί από τους ειδικούς και συνεχίζεται έως σήμερα, να εορτάζεται την 14η μέρα της Σελήνης του Μαρτίου. Από αυτή τη γιορτή εξαρτώνται για τους χριστιανούς όλες οι άλλες σταθερές ή κινητές γιορτές. Έχει αποφασιστεί, από τότε, η γιορτή του Πάσχα να εορτάζεται την πρώτα Κυριακή μετά την 14η νύχτα σελήνης, που είναι Πανσέληνος.

Τα κόκκινα αυγά:

Όπως αναφέρουν παλαιοί ιστορικοί, συμβολίζουν το αίμα του Χριστού που έφυγε μετά τη σταύρωση του. Στη μεγάλη γιορτή που έρχεται, η εκκλησία μας προσφέρει με λαμπρότητα, τη μεγαλειώδη αλήθεια: Χριστός Ανέστη! Και Φυσικά, εμείς οι απλοί χριστιανοί απαντούμε Χριστός Ανέστη!

Πρωτομαγιά

Η Πρωτομαγιά (May Day) είναι παγκόσμια γιορτή της φύσης που απέκτησε τη νέα της βλάστηση.

Η πρώτη Μαΐου! Το όνομα του μήνα προέρχεται από τη λατινική λέξη Majus, αφιέρωμα στους Majores, τους ρωμαϊκούς προγόνους. Και στην Ελλάδα, από την αρχαιότητα, αναφέρονται παραδοσιακά έθιμα που ίσως προήλθαν από τα αρχαιοελληνικά Ανθεστήρια! Οι Ρωμαίοι πίστευαν ότι η καλή βλάστηση, το ίδιο πίστευαν και οι Βυζαντινοί, ήταν μαγική ενέργεια για την καλή φροντίδα του ανθρώπου. Πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι ο Μάης έχει ένα είδος μαγικής προφύλαξης και κυριαρχεί σε ολόκληρη την ημέρα. Πολλοί Έλληνες και ξένοι αναφέρουν ότι : Μάης = μάγια, που θα πει προφύλαξη – φροντίδα από το κακό.

Η πρώτη του Μάη, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι η γιορτή των λουλουδιών. Το πλέξιμο του στεφανιού με τα λουλούδια είναι, όπως το ονομάζουν, το “μαγιόσημο” της πρωτομηνιάς. Αυτό το στεφάνι, όπως αναφέρουν ειδικοί, αποτελεί τον προάγγελο του καλοκαιριού και συμβολίζει την ισχύ, την δύναμη της ανθοστολισμένης φύσης και το κρεμάμε στις πόρτες των σπιτιών από τα πολύ παλιά χρόνια, έως και σήμερα και μεταδίδει, αναφέρουν τη δύναμη της φύσης.

Αυτό το έθιμο ξεκίνησε και συνεχίζεται και σε πολλές άλλες χώρες. Πολλοί Ευρωπαίοι (και όχι μόνο) πιστεύουν ότι το στεφάνι του Μάη, παράλληλα με λίγη δροσιά που μαζεύουν από τα χορτάρι και θάμνους και αλείφουν τα πρόσωπά τους, συμβολίζουν την υγεία της χρονιάς. Αυτά τα λόγια και πολλά παρόμοια έχουν γραφτεί από λαογράφους της Ευρώπης. Αναφέρουν, επίσης, ότι αυτό το έθιμο είχε εκδηλώσει και η βασίλισσα της Αραγωνίας την Πρωτομαγιά του 1615. Φυσικά, παντού στον κόσμο η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε ως ημέρα γενικής εργατικής αργίας.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

Ο κορυφαίος που προσέφερε τον εθνικό ύμνο της ελευθερίας στην Ελλάδα, έγραψε και πολλά άλλα ποιήματα. Ένα ποίημά του είναι:

Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΗΣ !

“Καθαρότατον ήλιο επρομηνούσε

της αυγής το δροσάτο ύστερο αστέρι,

σύγνεφο καταχνιά δεν απερνούσε

τ’ ουρανού σε κανένα από τα μέρη,

και από κει κινημένο αργοφυσούσε

τόσο γλυκό στο πρόσωπο τ’ αέρι,

που λες και λέει μες στης καρδιάς τα φύλλα:

Γλυκιά η ζωή και ο θάνατος μαυρίλα.

Χριστός Ανέστη! Νέοι, γέροι και κόρες,

όλοι μικροί – μεγάλοι ετοιμαστείτε

μέσα στες εκκλησιές τες δαφνοφόρες

με το φως της χαράς συμαζωχτήτε

ανοίξτε αγκαλιές ειρηνοφόρες

μπροστά στους Αγίους και φιληθείτε!

Φιληθείτε γλυκά, χείλη με χείλη,

πέστε Χριστός ανέστη, εχθροί και φίλοι!

Δάφνες εις κάθε πλάκα έχουν οι τάφοι,

και βρέφη ωραία στην αγκαλιά οι μανάδες

γλυκόφωνα, κοιτώντας τες ζωγραφισμένες εικόνες,

ψάλλουνε οι ψαλτάδες λάμπει το ασήμι λάμπει το χρυσάφι

από το φως που χύνουνε οι λαμπάδες, κάθε πρόσωπο

λάμπει απ’ τ΄ αγιοκέρι, όπου κρατούνε οι Χριστιανοί στο χέρι.”

Εύχομαι, από καρδιάς, σε όλους τους κατοίκους του νησιού μας και όχι μόνο, ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ – Με Υγεία!

 

Διαβάστε ακόμα