Της Μαρίας Ρώτα

ΘΑΛΑΣΣΑ. Το καμάρι του Κυκλαδίτη.

  • Πέμπτη, 13 Μαΐου, 2021 - 06:22
  • /   Eνημέρωση: 13 Μαΐου. 2021 - 8:11
Κυκλαδίτικο νησί.

ΘΑΛΑΣΣΑ. Το καμάρι του Κυκλαδίτη

Αλμύρα και φως! Αυτή είναι η Κυκλαδίτικη ατμόσφαιρα. Μια ατμόσφαιρα που μοσχοβολά αλμύρα, φύκια, θυμάρι, μέλι. Παντού στα Κυκλαδονήσια το βλέμμα ακουμπά στο κατάλευκο μάρμαρο σε λίγα νησιά, και στη γκρίζα πέτρα στα περισσότερα. Υλικά που χρησίμευαν στους ανθρώπους να χτίσουν τα σπίτια τους με τις αυλές και τις άπειρες εκκλησίες τους. Σε κάθε λοφίσκο δεσπόζει και ένα κάτασπρο ξωκκλήσι. Μέσα σ’ αυτό ο Κυκλαδίτης στεγάζει τον θεό του. Οι Κυκλάδες έχουν μια εκτυφλωτική λευκότητα που την υπογραμμίζει πειστικά το γλαυκό του “ αναρίθμητου γέλιου των κυμάτων” όπως το θέλει ο τραγικός ποιητής Αισχύλος. Είναι μια “σονάτα σε λευκό μείζον”.Το γυμνό και το λειψό* είναι οι πρωταγωνιστικές έννοιες σ’ αυτόν τον νησιώτικο χώρο, που όμως μπορούν να δώσουν στον άνθρωπο την αίσθηση της θεϊκής παρουσίας σε κάθε βήμα. Βράχος και θάλασσα! Ένας δίδυμος συμβολισμός που δημιουργήθηκε στις Κυκλάδες από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης πριν..... χιλιάδες χρόνια.

Το χωράφι και η θάλασσα ήταν... και ίσως είναι ακόμη σε μερικά νησιά ο πλούτος του Κυκλαδίτη.

Όλα αυτά τα Κυκλαδονήσια αγαπήθηκαν και πολλά εκτιμήθηκαν και για την αρχαία ιστορία τους και για την σημερινή ομορφιά τους. Είναι πολλοί οι άνθρωποι που τα επισκέπτονται, ιδιαίτερα το καλοκαίρι για να χαρούν και τη θάλασσα. Είχε γράψει ένας Έλληνας σ’ ένα διήγημά του: “ Η θάλασσα είναι σαν τον έρωτα: μπαίνεις και δεν ξέρεις αν θα βγεις.... ιδιαίτερα, μάλιστα, αν είναι πεντακάθαρη, χωρίς σκουπίδια...”.

Η θάλασσα είναι δική μας, είναι και των ξένων.

Όσοι Έλληνες, αλλά και ξένοι επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά το καλοκαίρι, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας μας που είναι κοντά στη θάλασσα, επιθυμούν και φροντίζουν να κολυμπήσουν για αρκετή ώρα και αργότερα να ξαπλώσουν στην άμμο ή πάνω στα κοχύλια για να χαρούν τον ήλιο του καλοκαιριού.

Φυσικό είναι, όλοι αυτοί οι χώροι, μέσα κι έξω από τη θάλασσα, πρέπει να είναι καθαροί και να μην ενοχλούν ή να μη βρωμίζουν ή να τρομάζουν τους ανθρώπους που θέλουν να χαρούν το καλοκαίρι τους. Βέβαια, μας είναι γνωστό πώς βρωμίζουν;;; Σε μερικά από τα νησιά μας όπως ακούμε από διάφορους επισκέπτες, είναι απίστευτα πόσα σκουπίδια και μάλιστα πόσα μπουκάλια συναντούν οι επισκέπτες και μέσα στη θάλασσα και έξω στην άμμο ή στα βότσαλα που επιθυμούν να ξαπλώσουν για να χαρούν τον ήλιο.

Έμαθα ότι, σε μερικά νησιά μας, που μάλιστα υποδέχονται αρκετούς επισκέπτες το καλοκαίρι, ακόμη και τη φετινή χρονιά, μερικοί ψαράδες θέλησαν με κάποιο τρόπο να καθαρίσουν τους θαλασσινούς χώρους τους ώστε να περάσουν καλά οι επισκέπτες τους, χωρίς να βρεθούν σε παρέα με τόσα απορρίμματα.

Σε ένα νησί, ο πρόεδρος του Συλλόγου αλιέων (ψαράδων) ζήτησε να σταματήσουν όλοι το ψάρεμα για ένα διάστημα και να μαζέψουν όλη τη σαβούρα από τη θάλασσα και από την άμμο, ώστε να χαρούν οι επισκέπτες του νησιού.

Είπαν κάποιοι επισκέπτες: “Είδαμε τις ποσότητες που έβγαλαν και ξαφνιαστήκαμε. Λάστιχα, πολλά μπουκάλια, κουτιά, μπαταρίες, ό,τι μπορείς να φανταστείς... Και βέβαια, μεγάλα κομμάτια από δίχτυα. Τα έβγαλαν στο λιμάνι, είδε όλος ο κόσμος τη βρωμιά και τη σαβούρα και ταράχτηκε. Ανάμεσα σε όλους τους ξένους, ακόμα και οι ψαράδες αισθάνθηκαν άσχημα”.

Ένας πρόεδρος αλιέων ενός νησιού των Κυκλάδων, που φροντίζει τώρα για την καθαριότητα των ακτών, είχε πει: “Όλοι μας έχουμε ευθύνη. Γιατί δεν μας είχαν πει στο σχολείο να μην πετάμε τα σκουπίδια μας στη θάλασσα κι εμείς τα ρίχναμε όπου βρίσκαμε. Πετούσαμε ένα νάιλον, το έπαιρνε η θάλασσα και μερικές φορές το έπιανε μια προπέλα στο καΐκι. Ποιος έφταιξε; Εμείς οι ίδιοι...”.

Τώρα, τον τελευταίο καιρό, σε πολλά από τα νησιά μας η Aegean Rebreath δημιούργησε ένα επίσημο δίκτυο για τη φροντίδα του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Θα πρέπει, βέβαια, να ενημερωθούν και να γνωρίσουν όλα τα νησιά μας, τον τρόπο καθαρισμού των ακτών και όχι μόνο. Είναι πολλοί Έλληνες που είπαν ότι είχαν νιώσει ντροπή, όταν έβλεπαν ένα επισκέπτη ξένο στο νησί τους να ανακυκλώνει κουτάκια και πλαστικά, να φροντίζει να βρει πού θα πετάξει τα σκουπίδια... ενώ εμείς τα πετούσαμε (μήπως κάποιοι τα πετούν ακόμα) στη θάλασσα;

Βέβαια, τον τελευταίο καιρό, πολλά από τα νησιά μας φροντίζουν, με κάποιους ανθρώπους που έμαθαν και ασχολούνται για την καθαριότητα της θάλασσας και των ακτών, να μην υπάρχουν σκουπίδια, ώστε ο κάθε άνθρωπος, Έλληνας ή ξένος να απολαμβάνει το καλοκαίρι το μπάνιο στη θάλασσα και την καθιστική απόλαυση στην παραλία. Όταν υπάρξει πάλι ένα καλό καλοκαίρι και όταν εξαφανιστεί από τη ζωή μας ο τόσο κακός “κορωνοϊός” που προκάλεσε τον θάνατο τόσων ανθρώπων, τότε η θάλασσα θα είναι πάλι η χαρά και η ευχαρίστηση τόσων ανθρώπων, Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Ο Φοίνικας, η θάλασσά του!

Αρκετά χρόνια κατοικώ στον Φοίνικα και κάθε καλοκαίρι κολυμπάμε με φίλες και φίλους από τη Σύρο, καθώς και με άλλους γνωστούς που έρχονται στο νησί που αγαπούν. Σε όσες παραλίες κι αν κολυμπήσαμε, δεν είχαμε την ατυχία να συναντήσουμε τόσα σκουπίδια, που να δείχνουν πεταμένα από ανθρώπους. Ρώτησα τον “Πύργουρα”, τον Γιώργο Ρηγούτσο, έναν δραστήριο άνθρωπο, ο οποίος μου είπε ότι επί 15 χρόνια, ασταμάτητα, φροντίζουν την καθαριότητα των ακτών και της θάλασσας. Είναι ένας “έφορος” δράσης. Παράλληλα, φροντίζει για την καθαρή θάλασσα και η κ. Ράνια Κρητικού, η οποία είναι προπονήτρια στον Ναυτικό Όμιλο. Μίλησα μαζί της και έμαθα και τη δική της φροντίδα για την καθαριότητα των ακτών του νησιού.

Ειδικός για τη φροντίδα των ακτών και της θάλασσας είναι ο κ. Μιχάλης Χούλης, ο οποίος φροντίζει πάντα να υπάρχει μία ομάδα ανθρώπων και κατορθώνει να υπάρχουν γύρω στα 20 άτομα, που με δικά τους έξοδα, φροντίζουν την απόλυτη καθαριότητα των ακτών, αλλά και των θαλασσών.

31 Μαΐου: Είναι η παγκόσμια ημέρα καθαριότητας.

Σε πολλά από τα νησιά μας, όπως είπαν οι ειδικοί, συμμετέχουν με πολλή ζεστασιά στις δράσεις για την απαραίτητη καθαριότητα της θάλασσας και των ακτών και αρκετοί νέοι και νέες και φροντίζουν να μαζεύονται τα σκουπίδια που έχουν πετάξει κάποιοι. Ιδιαίτερα, ας μάθουν ακόμη και στο σχολείο να πετούν τα σκουπίδια τους τα παιδιά μόνο στους κάδους. Ακόμη, ας έχουν μαζί τους μία σακούλα, ιδιαίτερα για τα γυάλινα μπουκάλια που όταν σπάσουν, κινδυνεύουν τα πόδια των ανθρώπων που μπορεί να τα πατήσουν.

Εύχομαι, από καρδιάς, καλό καλοκαίρι με Υγεία!

 

Διαβάστε ακόμα