Του Αρχιμανδρίτη Δωρόθεου Γάγγου

Διευκρινίσεις για τη συλλογική μας μνήμη

  • Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου, 2021 - 06:21

Ερμούπολη, 9 Νοεμβρίου 2021

Κυρία Διευθύντρια,

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στην επετειακή ομιλία, που εξεφώνησε κατά τη δοξολογία της 28ης Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, η κατά πάντα αγαπητή μου συνταξιούχος εκπαιδευτικός, συγγραφέας και δρ. Ιστορίας και Πολιτισμού κα Ελπίδα Πρίντεζη – Καμπέλη, και να προσθέσω πληροφορίες, που η εκλεκτή ομιλήτρια προφανώς δεν γνώριζε, ως ελάχιστο οφειλόμενο φόρο τιμής σε ανθρώπους, που αγωνίστηκαν για την επιβίωση των Ερμουπολιτών στα μαύρα χρόνια της Κατοχής.

Καταθέτω, λοιπόν, την προσωπική μου μαρτυρία, έτσι, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά τα 30 χρόνια, που διακονούσα τον Μακαριστό Μητροπολίτη Δωρόθεο Α’, τον Στέκα.

Συγκεκριμένα, τα βράδια ήρχοντο στο Επισκοπείο Ερμουπόλεως οι αείμνηστοι Αρχιμανδρίτες Γρηγόριος Μαραγκός και Τιμόθεος Δράγασης, να του κρατήσουν συντροφιά, συζητώντας, με την παρουσία μου, διάφορα θέματα.

Πολλές φορές, ενθυμούμαι καλώς ότι ανέφερε για τη δράση επί Κατοχής του αειμνήστου τότε Μητροπολίτη Σύρου Φιλαρέτου, ο οποίος στα τέσσερα χρόνια της Κατοχής αγωνίστηκε για την τροφοδοσία των πεινασμένων Ερμουπολιτών, μέσα από τις γνωριμίες του, που είχε στην Αθήνα, αλλά και με τα διάφορα φιλανθρωπικά Σωματεία και τον Ερυθρό Σταυρό, λέγοντας προς όλους αυτούς ότι “αν δεν μου στείλετε τρόφιμα να συντηρήσω τους πεινασμένους Ερμουπολίτες, τότε να μου στείλετε φέρετρα να τους θάψω!”, καθώς οι νεκροί Ερμουπολίτες από την πείνα έφτασαν στους 8.000!

‘Έτσι, κάθε βδομάδα, απέναντι από το τότε Παντοπωλείο του Γρατσία, ήρχοντο τα καΐκια του Μπόμπολα και του Γαβιώτη, αποβιβάζανε τα τρόφιμα, τα παρελάμβαναν ο τότε Διάκονος και Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Τιμόθεος Δράγασης και ο Αρχιμ. Γρηγόριος Μαραγκός, τα μετέφεραν στα Γραφεία της Μητροπόλεως, που λειτουργούσαν τότε στη κτήριο του Κληροδοτήματος Άννης Κουτσοδόντη, κοντά στο Μητροπολιτικό Ναό, όπου και γινόταν η διανομή.

Κυρία Διευθύντρια,

Καταθέτω τα παραπάνω στη συλλογική μας μνήμη, επειδή ήμουν αυτήκοος μάρτυρας των πρωταγωνιστών τους και επειδή κρίνω ότι σε επετειακές εκδηλώσεις θα πρέπει να αναφέρονται όλοι όσοι αγωνίστηκαν για την επιβίωση των Ερμουπολιτών, μεταξύ των οποίων και οι μακαριστοί Μητροπολίτης Σύρου Φιλάρετος και Αρχιμανδρίτες Γρηγόριος Μαραγκός και Τιμόθεος Δράγασης!

Με εκτίμηση και ευχές

+ Αρχιμ. Δωρόθεος Γάγγος

Διαβάστε ακόμα