Δημήτρης Α. Σιδερής, ομ. καθηγητής καρδιολογίας

Ανούσια προεκλογικά

  • Τρίτη, 9 Μαΐου, 2023 - 06:12

Η μέρα των εκλογών πλησιάζει. Το κλίμα θερμαίνεται. Μοιάζει ντέρμπι. Γιατί όμως εγώ βρίσκω τον προεκλογικό αγώνα ανούσιο;

Ακούω τους υποψηφίους. Αμιλώνται σε λαϊκισμό. Μήπως όμως σφάλλω στην εκτίμησή μου; Άκουγα λοιπόν πως το κόμμα κάποιου θα αυξήσει μισθούς και συντάξεις, ενώ θα μειώσει τους φόρους. Τι καλύτερο! Εγώ όμως κάτι άλλο περίμενα. Είμαστε χρεωμένοι ως τα δισέγγονά μας. Το ερώτημά μου είναι λοιπόν όχι το πώς θα ξοδέψει το κράτος μας περισσότερα ούτε πώς θα κάνουμε περισσότερη λιτότητα (δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια), αλλά πώς θα αυξήσουμε τα έσοδά μας. Αυτό σημαίνει πώς να εκμεταλλευτούμε καλύτερα τους πόρους που διαθέτομε, πώς να αναπτυχθούμε. Μπορούμε να αυξήσουμε τα έσοδά μας πουλώντας τους υπάρχοντες πόρους μας, όπως π.χ. τις πηγές υδρογονανθράκων που, πιστεύομε, διαθέτομε, ιδίως στο βυθό των θαλασσών μας. Ή γη μας έχει μεγάλη ποικιλία από σπάνιες γαίες, που υποθέτομε, είναι εκμεταλλεύσιμη οικονομικά η εξόρυξή τους. Ναι μα αυτό δεν είναι λύση. Είναι σα να πουλάμε τα ασημικά μας. Το αίτημα είναι να κεφαλαιοποιήσουμε τους πόρους μας, χωρίς να τους πουλήσουμε, χωρίς να χάσουμε την κυριότητά τους· να μας αποδίδουν κέρδη τα προϊόντα τους. Δεν πουλάς ούτε σφάζεις την κότα που κάνει τα χρυσά αβγά. Αυτή τη στιγμή, μαθαίνω ότι καμιά από τις μεγάλες εταιρείες δεν είναι πια Ελληνική. Κι όμως διαθέτομε πόρους. Είναι ο ήλιος, οι άνεμοί μας, τα κύματά μας, η γη μας. Είναι η αφάνταστη ποικιλία του εδάφους μας, με ψηλά βουνά, που μας εξασφαλίζουν χιόνια και νερό, είναι πεδιάδες καλλιεργήσιμες, είναι θάλασσα κατάλληλη για θαλασσοκαλλιέργειες, είναι οι εκτεταμένες ακτές μας γύρω στη στεριά και στα πολυάριθμα, εγκαταλειμμένα νησιά μας μαζί με τα λιμάνια τους. Το μόνο που μας προσφέρουν τα νησιά (διψήφιος αριθμός κατοικημένος, από πολλές χιλιάδες από δαύτα) είναι να αποτελούν μήλον έριδας με το γείτονα και να ξοδευόμαστε για να μην μας τα πάρει. Αυτός ξέρει τι θα τα κάνει και τα εποφθαλμιά. Βέβαια, όλοι οι πόροι μας έχουν χαμηλή απόδοση. Όμως είναι ανεξάντλητοι εσαεί. Και η σημασία τους αυξάνεται διαρκώς, καθώς, αναγκαστικά, χρόνο με το χρόνο, συνειδητοποιείται η απειλή της κλιματικής αλλαγής, που επιταχύνεται με την καύση του άνθρακα. Ένας σχολαστικά άψογος σχεδιασμός που προβλέπει με πειστικότητα την επιτυχία του είναι το καλύτερο επιχείρημα για να δανειστούμε με συμφέροντες όρους, αφού ο δανειστής, θα νιώθει ασφαλής πως δεν θα χάσει τα λεφτά του. Εναλλακτικά, υπάρχουν τρόποι για να δανειστούμε από τον εαυτό μας, με ένα είδος "εθελοντικής" εργασίας που θα αποπληρωθεί μελλοντικά.

Το άλλο συναρπαστικό που ακούω είναι αλληλοκατηγορίες για σκάνδαλα οικονομικά, σεξουαλικά κλπ. Λοιπόν, μου φαίνεται πως όλα τα κόμματα έχουν δίκιο. Όλων των κομμάτων οι αντίπαλοι, πέρα από το λαϊκισμό, διαθέτουν και σκάνδαλα.

Άκουσα κι άλλο ωραίο. Μια υποψήφια υπερηφανευόταν πως το κόμμα της έχει ίσο αριθμό γυναικών και ανδρών υποψηφίων. Καλό ακούεται. Η συνέχεια όμως ήταν ότι μια υποψήφια προσδοκούσε τις ψήφους των γυναικών, σ΄ αυτές απευθύνεται. Ώστε κριτήριο για να ψηφίσουμε δεν είναι πόσο συμφωνούμε ή όχι με το πρόγραμμα κάθε κόμματος, αλλά το φύλο των υποψηφίων! Μα δεν είναι αυτό σεξισμός; Γενικότερα η επιλογή των υποψηφίων κάθε κόμματος, με το σύστημά μας της εκλογής των βουλευτών, είναι αναγκαστικά το πόσες ψήφους μπορεί καθένας τους να φέρει στο κόμμα. Κι ο καημένος ο Αριστοτέλης προειδοποιούσε πριν από 2,5 χιλιετίες πως η εκλογή μεταξύ προεπιλεγμένων είναι επικίνδυνη.

Υπάρχει όμως κι ο τρόπος που διεξάγονται οι συζητήσεις στα κανάλια. Και βοηθούν όσο μπορούν σ΄ αυτό οι παρουσιαστές. Κάνει ο συντονιστής δημοσιογράφος μια ερώτηση σε έναν υποψήφιο. Αυτός αρχίζει να απαντά και πριν συμπληρώσει την απάντησή του, ο παρουσιαστής τον διακόπτει για να ρωτήσει άλλη ερώτηση. Αν δεν τον διακόψει αυτός, είναι παρόντες, για λόγους αντικειμενικότητας προφανώς, και υποψήφιοι των άλλων κομμάτων. Αυτοί τώρα διακόπτουν τον ομιλούντα, που ακόμη αγωνίζεται απεγνωσμένα να απαντήσει στην αρχική ερώτηση που του έγινε. Ολοκληρωμένη απάντηση δεν βλέπω ή ακούω στα ΜΜΕ. Γιατί; Μα το να παρακολουθείς κάποιους να τσακώνονται είναι πιο συναρπαστικό από το να ακούς να ανταλλάσσονται ψύχραιμα επιχειρήματα. Και αυξάνει την ακροαματικότητα των καναλιών και των σταθμών.

Το μέλλον μας είναι εξασφαλισμένα βέβαιο, αφού έχομε διεθνείς συμβάσεις που μας περιορίζουν. Είναι κυρίως η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), το ΝΑΤΟ, οι Αμερικανικές βάσεις. Όλα αυτά τα ζητήσαμε στο παρελθόν, δεν μας επιβλήθηκαν. Στην ΕΕ έχομε λόγο επαρκή για το μέγεθός μας στο κοινοβούλιο, αλλά αυτό δεν έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες. Στο εκτελεστικό όργανό του, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Κομισιόνα, δεν ξέρω πόση επιρροή έχομε. Το ΝΑΤΟ δεν προορίζεται να στηρίζει τα συμφέροντα της ΕΕ. Αφενός δεν είναι μέλη του όλα τα κράτη της ΕΕ και αφετέρου έχει μέλη του κράτη που δεν ανήκουν σ΄ αυτήν. Η Ευρώπη μπορεί να έχει κάποιο κοινό οικονομικό κορμό, αλλά δεν διαθέτει δική της άμυνα. Όμως οι πυλώνες μιας οντότητας είναι η οικονομία και η άμυνά της. Όπως οι βάσεις ενός ώριμου ζωικού όντος είναι, αντίστοιχα, να μπορεί να βρίσκει μόνο του την τροφή του και να αμύνεται εναντίον όποιων αρπάγων την ορέγονται για δική τους τροφή. Ως προς τις Αμερικανικές βάσεις, εδώ δεν έχομε την παραμικρή αρμοδιότητα. Αυτές ενεργούν υπακούοντας, φυσικά, στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, στην οποίαν δεν έχομε την παραμικρή θεσμική ισχύ να την επηρεάσουμε. Γενικά, ό,τι κι αν κάνουμε αυτή τη στιγμή, αυτό δεν επιτρέπεται να θίγει τις παραπάνω (και άλλες) διεθνείς υποχρεώσεις μας. Σ΄ αυτά τα πλαίσια όμως, διατηρούμε κάποια περιθώρια να ελισσόμαστε οικονομικά και αμυντικά.

Ε, να, αυτό είναι που μου λείπει στον προεκλογικό αγώνα και τον βρίσκω ανούσιο: Η απουσία σχεδίου για το πώς θα αντιμετωπίσουμε προκλήσεις σαν τις παραπάνω. Και δεν είναι βέβαια μόνον αυτά. Χρειάζεται καλύτερη οργάνωση του κράτους μας. Έγραφα ("Αρειανός", Ηπειρωτικός Αγών, 18.1.19) πριν από 4 χρόνια ότι χρειαζόμαστε ηλεκτρονικούς αυτοματισμούς για να γίνονται εύκολα οι συναλλαγές μας με το κράτος μας. Και, με κάποια καθυστέρηση εφαρμόστηκε τέτοιος αυτοματισμός στη χώρα μας. Βέβαια το πώς εφαρμόστηκε, επιτρέψτε μου να μην το συζητήσω. Προσπαθήστε να κάνετε μια μεταβίβαση, αγοραπωλησία, γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς κλπ και θα καταλάβετε τι εννοώ. Η εφορία θα σας φορολογήσει πριν από την απόκτηση της κυριότητας του πράγματος. Καλά, πώς ξέρει η εφορία αυτά που δεν ξέρω εγώ για την περιουσία μου;

 

Διαβάστε ακόμα