Εγκαταλελειμμένο ιχθυοτροφείο στη Σέριφο “κοσμεί” τη θαλάσσια περιοχή

Επικίνδυνο απόκτημα

Αντ. Αντωνάκης: “Θα έπρεπε να έχει φύγει. Το Λιμεναρχείο έχει κάνει όλες τις ενέργειες”

Στο έλεός του έχει αφεθεί ιχθυοτροφείο στη Σέριφο αφού οι ιδιοκτήτες του το έχουν εγκαταλείψει με αποτέλεσμα να δημιουργείται στην καλύτερη περίπτωση “πονοκέφαλος” στην τοπική κοινωνία, τη Λιμενική Αρχή και το δήμο από τα σπασμένα κλουβιά που επιπλέουν στη θάλασσα και από τμήματα αυτών που βρίσκονται κατά καιρούς στην ακτή.

Μετά από σχετική ενημέρωση που είχε η “Κοινή Γνώμη” πραγματοποίησε ρεπορτάζ προκειμένου να καταγράψει το μέγεθος του ζητήματος καθώς επίσης και τις ενέργειες που έχουν γίνει έως σήμερα από την πλευρά των αρμοδίων για την απομάκρυνσή του, αφού η παραμονή του αυξάνει καθημερινά τον κίνδυνο πρόκλησης ζημιάς σε μικρά σκάφη ενώ δεν είναι γνωστό αν ενδέχεται να προκληθεί και θαλάσσια ρύπανση.

Σπασμένα κλουβιά στην επιφάνεια της θάλασσας

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα ιχθυοτροφείο που υπάρχει στο νότιο τμήμα της Σερίφου και συγκεκριμένα στο μικρό Φανάρι και το οποίο έχει εγκαταλειφθεί πλήρως από τους ιδιοκτήτες του. Σήμερα στην επιφάνεια της θάλασσας μέσα στον όρμο μπορεί να διακρίνει κάποιος να επιπλέουν ορισμένα τμήματα του ιχθυοτροφείου όπως σπασμένα κλουβιά – ένα εξ αυτών είναι ημιβυθισμένο - τα οποία ναι μεν είναι ορατά και διακρίνονται την ημέρα, ωστόσο τις βραδινές ώρες κάθε άλλο παρά αντιληπτά είναι. Δεν είναι επίσης λίγες οι φορές που κομμάτια του ιχθυοτροφείου “ξεκολλούν” και “ταξιδεύουν” έως την ακτή με αποτέλεσμα κάτοικοι του νησιού να έχουν ενημερώσει τη Λιμενική Αρχή ώστε να τα περισυλλέξει. Όπως όλα δείχνουν, πρόκειται για ένα εγχείρημα που δεν είχε θετικό πρόσημο για τους ιδιοκτήτες του και ως εκ τούτου εγκαταλείποντάς το, το νότιο τμήμα της Σερίφου έχει “κερδίσει” ένα επικίνδυνο απόκτημα από πολλές πλευρές.

Συνεχείς οχλήσεις προς τους ιδιοκτήτες και ενημέρωση του Εισαγγελέα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι ιδιοκτήτες του ιχθυοτροφείου το έχουν εγκαταλείψει εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον, αφήνοντας πίσω τους μία κατάσταση που από ημέρα σε ημέρα τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη καθώς η φθορά που έχει επιφέρει επάνω στα τμήματά του ο χρόνος αλλά και η μανία της θάλασσας, το καταστρέφει καθημερινά με αποτέλεσμα αυτό να διαλύεται. Παρά το ό,τι όφειλαν να το έχουν ανελκύσει από τη στιγμή που πήραν την απόφαση να σταματήσουν την ενασχόλησή τους με αυτό, δεν έκαναν τίποτα.

Ωστόσο, το ζητούμενο είναι τί έχουν πράξει οι αρμόδιοι για την απομάκρυνσή του. Έγκυρες πληροφορίες θέλουν τον Λιμενικό υποσταθμό της Σερίφου να έχει καταγράψει το πρόβλημα και να έχει επιχειρήσει επανειλημμένα να επικοινωνήσει με τους ιδιοκτήτες του ώστε να το απομακρύνουν από τη θαλάσσια περιοχή αφού πλέον δεν λειτουργεί. Εκείνοι ωστόσο δεν έχουν ανταποκριθεί. Η αρμόδια Λιμενική Αρχή προκειμένου να προλάβει οποιοδήποτε ατύχημα σε κάποιο σκάφος που πλέει προς τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή έχει ενημερώσει την Υδρογραφική Υπηρεσία με σκοπό το σημείο που παραμένει το ιχθυοτροφείο να σημανθεί κατάλληλα και να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες σκαφών και πλοίων πού ακριβώς υφίσταται ένα εμπόδιο. Ακόμη όμως, το σημείο δεν έχει σημανθεί. Εκτός αυτού, παλαιότερα ο πρώην Λιμενοσταθμάρχης Σερίφου είχε τοποθετήσει κάποια φωτεινά σήματα ώστε να είναι ορατή το βράδυ η ύπαρξη του ιχθυοτροφείου, αλλά αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως μόνιμη προειδοποίηση καθώς με την κακοκαιρία απομακρύνονται και καταστρέφονται.

Μετά από τις συνεχείς αλλά χωρίς αποτέλεσμα προσπάθειες των αρμοδίων να ευαισθητοποιήσουν τους ιδιοκτήτες, συντάχθηκε ένας φάκελλος με τα σχετικά στοιχεία και έχει αποσταλεί στο γραφείο του Εισαγγελέα στη Σύρο προκειμένου να ακολουθηθεί η νομική οδός και να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα, αφού με δεδομένο ότι ο εξοπλισμός του ιχθυοτροφείου – ακόμη και κατεστραμμένος – έχει ιδιοκτήτη, δεν μπορεί να αφαιρεθεί αυθαίρετα.

Αντ. Αντωνάκης: “Δεν υποστηρίζει κανείς με βεβαιότητα ότι δε θα προκληθεί πρόβλημα”

Για το θέμα κλήθηκε να τοποθετηθεί και ο δήμαρχος Σερίφου, Αντώνης Αντωνάκης ο οποίος διευκρίνισε ότι “υπάρχουν στο νησί δύο ιχθυοτροφεία, ένα που λειτουργεί κανονικά και ένα που δεν λειτουργεί”. Σχετικά με το εν λόγω ιχθυοτροφείο “που έχει κλείσει” οι ιδιοκτήτες του “είχαν αφήσει κλουβιά”. Όπως σημείωσε ο κ. Αντωνάκης επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ, “κατά καιρούς φεύγουν κομμάτια και ταξιδεύουν στη θάλασσα και όταν κάποια εντοπισθούν στην ακτή, τα περισυλλέγουμε”. Πρόσθεσε δε, πως “Το Λιμεναρχείο έχει κάνει την απαραίτητη διαδικασία για να απομακρυνθούν”, εξηγώντας παράλληλα ότι το θέμα υπάρχει “εδώ και κάποια χρόνια και δεν είναι σημερινό”, λέγοντας ακόμη πως ευτυχώς ωστόσο δεν έχει προκληθεί κάποιο ατύχημα μέχρι σήμερα. “Αυτά αποτελούν περιουσία του ιδιοκτήτη και το Λιμεναρχείο έχει κάνει τις ενέργειες που πρέπει. Δεν μπορούμε να στείλουμε έναν εργολάβο να τα απομακρύνει χωρίς άδεια. Πάντως, δεν μπορεί κανένας να υποστηρίξει με βεβαιότητα ότι δε θα προκληθεί πρόβλημα”, τόνισε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας πως, “όταν κάτι είναι μέσα στη θάλασσα και μάλιστα είναι αφημένο, με τον κυματισμό όταν τμήματά του επιπλέουν στη θάλασσα, τη νύχτα μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα. Σίγουρα θα έπρεπε αυτά να έχουν φύγει”.

Ετικέτες: