Απομάκρυνση μεγάλου όγκου σκουπιδιών από το λιμάνι και το Δράπανο

Διήμερο υποβρύχιων καθαρισμών στην Ανάφη

  • Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2019 - 06:14

Διακόσια τριάντα κιλά πλαστικά, ελαστικά, μεταλλικά και αλλά βαριά κι ελαφριά αντικείμενα ανασύρθηκαν από τον βυθό της Ανάφης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Sea Change Greek Islands» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, που έχει ως στόχο να συμβάλει στην αλλαγή της σχέσης μας με τη θάλασσα.

Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, η περιβαλλοντική οργάνωση «Dive in Action» επιχείρησε υποβρύχιο καθαρισμό, καταγραφή, και απομάκρυνση ρύπων από το λιμάνι της Ανάφης και την επόμενη ημέρα με την εθελοντική πρωτοβουλία του καπετάν Τάσου Κολυδά και της δραστήριας Δημοτικής Σύμβουλου και κόρης του Σοφίας, έφτασεστο βορειότερο όρμο της Ανάφης και καθάρισαν την ακτή Δράπανο. Η έκβαση των δράσεων, παρά τη δυσκολία του καιρού και του δυσπρόσιτου όρμου Συμιακός είχαν απόλυτη επιτυχία.

Τα ευρήματα και η προέλευση τους ποικίλουν με κυρίαρχους τους ρύπους σε πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης, μπουκάλια, μπιτόνια, σακουλές και αλλά, ολοκληρώνοντας τις παρατηρήσεις και για το νησί της Ανάφης.

Έγινε πλήρης καταγραφή των απορριμμάτων και μεταφέρθηκαν με τη βοήθεια του Δήμου στην ανακύκλωση, ενώ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση σε 2 ακόμα  βυθούς του νησιού, στο Ρούκουνα και τους Αγίους Αναργύρους. Για τη βοήθεια σε αυτές τις δράσεις του Dive In Action, οι υπεύθυνοι ευχαριστούν θερμά τον Δήμαρχο Ανάφης κ. Ιάκωβο Ρούσσο, τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας, τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Γιάννη Πατηνιώτη, την Δημοτική Σύμβουλο κα Σοφία Κολυδά και τον πατέρα της.

Το Dive In Action προγραμματίζει για τη Δευτέρα 11 Νοέμβριου υποβρύχιο καθαρισμό στο Αμμούδι στην Οία ενώ συνεχίζονται οι σταθμοί ενημέρωσης του πετυχημένου infokiosk στα χωριά και τις πολυσύχναστες περιοχές της Σαντορίνης.

Το πρόγραμμα SeaChange Greek Islands παρεμβαίνει αποτελεσματικά στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος με μια δέσμη δράσεων στα νησιά των Κυκλάδων. Συνδυάζοντας την επιστημονική γνώση, την εμπειρία από τον χώρο της εκπαίδευσης, τη δουλειά στο πεδίο, καθώς και τις καλές διεθνείς πρακτικές, αναλαμβάνει δράση σε τομείς αιχμής για την προστασία της θάλασσας και την υποστήριξη των ανθρώπων της.