«ΤΟΠΙΚΗ ΦΩΝΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ»

Ο Οδυσσέας και το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Αναμένουμε την άμεση παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρέβεζας
  • Πέμπτη, 21 Μαΐου, 2020 - 06:28

Ο μεγάλος δάσκαλος της δημοσιογραφίας Χρήστος Πασσαλάρης έλεγε ότι είδηση δεν είναι όταν ένα σκυλί δαγκώσει άνθρωπο, αλλά όταν ένας άνθρωπος δαγκώσει σκυλί. Αντιστρέφοντας  εντελώς αυτή την πρώτη και βασική αρχή του τι είναι είδηση, επί ένα τουλάχιστον δίμηνο, ακόμη και μέχρι χθες βομβαρδίζονταν στην κυριολεξία η κοινή γνώμη της πόλης από αλλεπάλληλα δημοσιεύματα για επιθέσεις αδέσποτων, δαγκώματα, αίματα, νοσοκομεία, τρόμος στην Πρέβεζα. Αρκούσε ένα γαύγισμα σε κάποιο μηχανάκι η αυτοκίνητο για να γίνει ολόκληρο σενάριο για αγέλες επιθετικών σκυλιών.

Ένα δίμηνο μέσα στην καραντίνα για τον φόβο του κορωνοϊού, και την αγωνία για την επόμενη μέρα, το κύριο, ίσως και το μόνο πρόβλημα των κατοίκων αυτής της πόλης είναι τα αδέσποτα. Η πλήρης διαστρέβλωση κάθε έννοιας «δημοσιογραφικής» δεοντολογίας και αξιόπιστης ενημέρωσης. Αλλά και πλήρης άγνοια του νόμου. Σημειωτέον ότι ο Ν. 4235/14 για τα ζώα συντροφιάς προβλέπει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση απρόκλητης (και το τονίζουμε αυτό) επίθεσης αδέσποτου ζώου. Και οι ενέργειες αυτές από όσο γνωρίζουμε γίνονται όταν υπάρξει κάποιο περιστατικό, ακόμη και αμφισβητήσιμο, με την μεγάλη βοήθεια και συνεργασία της Παρέμβασης για τα Ζώα. Άλλωστε το γεγονός ότι ο Οδυσσέας κάποτε είχε πυροβοληθεί στα πόδια, δίνει και την απάντηση γιατί κάποια σκυλιά είναι «επιθετικά». Και φτάσαμε στο σημείο, κάποιοι να κυκλοφορούν με μαγκούρες από τον φόβο..των σκυλιών. Και από κοντά οι απειλές στο διαδίκτυο, μαζέψτε τα αλλιώς φόλα. Και μέσα σε όλα αυτά και κατ’ αρχήν ο κ. Νίτσας, που μίλησε για ευθανασίες, δολοφονίες δηλαδή των κατ’ αυτόν «παραβατικών» σκυλιών και προφήτευσε -αν και… απεύχονταν- φόλες.

Μια αυτοεκπληρούμενη ίσως;;; όπως απεδείχθη προφητεία.

Ο κ. Νίτσας και μαζί του μια κακόηχη συγχορδία «μέσων» που κραύγαζαν ότι εξαιτίας των αδέσποτων δεν θα... έρθουν τουρίστες. Αλλά, η Πρέβεζα δυσφημείται πράγματι, όταν δολοφονούνται τα αδέσποτα σκυλιά της.

Στις 26 Απριλίου μια σκυλίτσα στην παραλία, η Στέλλα, υπήρξε το πρώτο θύμα της δολοφονικής επίθεσης κατά των αδέσποτων. Η σκυλίτσα κατάφερε να σωθεί γιατί ήταν τυχερή και την πήγαν αμέσως στον κτηνίατρο φιλόζωοι συμπολίτες. Δυστυχώς ο Οδυσσέας δεν τα κατάφερε. Ο σκυλάκος που για πολλούς στην Πρέβεζα ήταν αγαπημένος φίλος και όχι το τέρας που παρουσίαζαν τοπικά sites και μπλογκ, άφησε την τελευταία του πνοή την Κυριακή το βράδυ, δηλητηριασμένος από ποντικοφάρμακο. Η Δώρα Τσάτση περιέγραψε όλο το ιστορικό. Η Δώρα και αλλά μέλη της «Παρέμβασης Για Τα Ζώα», αλλά και άνθρωποι που τον αγαπούσαν, προσπάθησαν να τον προστατέψουν, να τον σώσουν. Δεν μπόρεσαν. Ο δολοφόνος είχε προλάβει. Ήδη έχει κατατεθεί μια πρώτη μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πρέβεζας από την «Παρέμβαση» δια της προέδρου Πέλας Καλόγηρου, κατά παντός υπευθύνου ως ηθικού αυτουργού για την σκυλίτσα στην παραλία. Σε αυτή την πρώτη αναφορά κατονομάζονται δημοσιεύματα που στοχοποιούσαν τον Οδυσσέα.

Για να λέμε λοιπόν τα πράγματα με το όνομα τους. Ναι, υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί. Όλοι αυτοί που έσπειραν τον τρόμο και το μίσος για τα αδέσποτα, όλοι αυτοί που πέρασαν εμμέσως αλλά σαφέστατα το μήνυμα ή μαζέψτε τα ή ευθανασίες. Όλοι αυτοί που προανήγγειλαν δήθεν με λύπη τους τις φόλες. Αλλά υπάρχουν και εκείνοι που -ακόμη χειρότερο- μέσα από το διαδίκτυο προέτρεπαν για φόλες ή τις προανήγγειλαν. Και όλα αυτά δημόσια. Άρα, πέραν των ηθικών αυτουργών, υπάρχουν και αυτοί που προτρέπουν σε εγκληματικές πράξεις βίας και μίσους, κάποιοι τις προαναγγέλλουν. Επειδή λοιπόν όλη αυτή η θλιβερή εικόνα που θυμίζει πολιτεία του Αμερικανικού Νότου, όταν η κου-Κλουξ-κλαν κυνηγούσε τους μαύρους δεν μπορεί να συνεχιστεί, γιατί μας θίγει και μας προσβάλλει ως ανθρώπους και ως πολίτες μιας ευνομούμενης πολιτείας. Επειδή εδώ υπάρχει μια αλληλουχία γεγονότων για το πως φτάσαμε στην δολοφονία του Οδυσσέα και επειδή υπάρχει σφοδρή ανησυχία στους πολίτες της Πρέβεζας για την ζωή και την ασφάλεια των αδέσποτων ζώων,  Ζητούμε από τον Εισαγγελέα Πρέβεζας να παρέμβει άμεσα και να δώσει τέλος σε αυτό το νοσηρό κλίμα, αποκαθιστώντας την νομιμότητα και αποδίδοντας ποινικές ευθύνες αν και όπου πρέπει.