Συνέντευξη του προέδρου των ΚΑΠΗ Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Μάρκου Ρούσσου για τη σημασία της δημιουργικής απασχόλησης των μελών

Το ΚΑΠΗ διατηρεί ενεργά το σώμα και το πνεύμα

Εκτός από ζωογόνο πηγή συνύπαρξης και αλληλεγγύης, το ΚΑΠΗ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αποτελεί επίσης χώρο κάλυψης πολιτιστικών αναζητήσεων, που διατηρεί αναμμένη τη φλόγα των δραστήριων μελών του για δημιουργία και έκφραση.

Η ανάπτυξη καλλιτεχνικών πυρήνων στους κόλπους του συμβάλλει σημαντικά στην ανάδειξη των ταλέντων και δεξιοτήτων ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, που συμμετέχουν ενεργά στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου τους, λειτουργώντας παράλληλα ως πρότυπο για τις νεότερες γενιές.

Η διακοπή των δραστηριοτήτων και των συναντήσεων στους χώρους του ΚΑΠΗ, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού «γέννησε» σε κάποια από τα μέλη του την επιθυμία να αξιοποιήσουν δημιουργικά το χρόνο τους στο σπίτι, εξελίσσοντας ακόμη περισσότερο την τέχνη τους. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι η έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας από την Ομάδα Ζωγραφικής του ΚΑΠΗ Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η οποία θα παρουσιαστεί από 17 έως 29 Αυγούστου 2020, στην αίθουσα αναμονής του λιμανιού.

Οι επισκέπτες του Επιβατικού Σταθμού Ερμούπολης θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα έργα της Νινέττας Καμπέλη, της Λιλής Μαυροθαλασσίτου, της Ελισάβετ Πούλιου, της Ελένης Προχώρη, της Νομικής Ταλασλή και του Βασίλη Χατζηπαναγιώτου, που συνθέτουν μία από τις πιο δυναμικές ομάδες της δομής. Το ωράριο της έκθεσης θα ακολουθεί τις ώρες λειτουργίας του επιβατικού σταθμού.

Άνθρωποι με αστείρευτο ταλέντο και μεράκι

«Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, η ομάδα αυτή βρισκόταν στα σπάργανα και πλέον έχει μεγαλώσει», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος των ΚΑΠΗ, Μάρκος Ρούσσος. Ο ίδιος κάνει λόγο για μία πολύ σημαντική και ξεχωριστή ομάδα με ιδιαίτερο ταλέντο στη ζωγραφική. «Προσωπικά, έχω μείνει έκπληκτος με τα έργα τους», αναφέρει χαρακτηριστικά. Δημιουργίες των μελών της είχαν φιλοξενηθεί στον Επιβατικό Σταθμό Ερμούπολης και πριν από δύο χρόνια. «Όταν μου εξέφρασαν την επιθυμία τους να εκθέσουν ξανά σε αυτόν τον χώρο που τους εκφράζει, δεν μπορούσα να μην ενδώσω στις προτάσεις και τις προθέσεις τους. Το αίτημά μας εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο και σε λίγες ημέρες, οι καλλιτεχνίες τους θα μονοπωλήσουν το βλέμμα και το ενδιαφέρον των επισκεπτών μας».

Σύμφωνα με τον κ. Ρούσσο, η ζωγραφική βοηθά τα μέλη της ομάδας να διατηρούν ενεργά το σώμα και το πνεύμα τους ακόμη και σε δύσκολες περιόδους, όπως η συνθήκη του εγκλεισμού. «Τα περισσότερα από τα έργα που θα παρουσιαστούν, ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Η δημιουργική απασχόληση είναι ένας τρόπος να μετριάσεις τον φόβο της απομόνωσης και να νιώσεις ζωντανός. Κρατώντας ένα χαρτί, ένα μολύβι και τα υπόλοιπα εργαλεία στα χέρια τους, αρχίζουν αμέσως να κατεβάζουν ιδέες και να δίνουν χρώμα στην καθημερινότητά τους». Μαζί με τη ζωγραφική, στο ΚΑΠΗ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης συνυπάρχουν κι άλλες μορφές τέχνης όπως το τραγούδι, ο χορός και η αφήγηση παραμυθιών που υπηρετούνται από εξίσου παθιασμένες ομάδες.

Ιατρικές ομιλίες

Πέρα από τις δράσεις δημιουργικής απασχόλησης, το ΚΑΠΗ μεριμνά και για την ενημέρωση των μελών του σε θέματα που τα απασχολούν. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε ένας κύκλος εβδομαδιαίων ομιλιών στο κεντρικό κατάστημα της Ερμούπολης και στα οχτώ περιφερειακά παραρτήματα του ΚΑΠΗ από εθελόντρια φυσικοθεραπεύτρια του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου σχετικά με κινηματικά προβλήματα, όπως η οστεοπόρωση. « Χάρη στη μεγάλη ανταπόκριση των μελών, σχεδιάζαμε και έναν δεύτερο κύκλο ομιλιών. Ωστόσο, η πανδημία ανέτρεψε τα σχέδιά μου και τώρα, περιμένουμε το πράσινο φως για να συνεχίσουμε», καθιστά γνωστό ο. Ρούσσος.

Συντηρήσεις των εγκαταστάσεων

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία του κορωνοϊού ανέστειλε τη λειτουργία της δομής, η Διοίκηση όχι μόνο δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά φρόντισε να εκμεταλλευτεί το χρονικό αυτό διάστημα για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεών της. «Εφόσον οι χώροι είναι ανενεργοί, προχωρήσαμε σε συντηρήσεις, επισκευές και ελαιοχρωματισμούς σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Όταν παρέλθει αυτή η περίοδος, το κεντρικό μας κτίριο θα είναι ανανεωμένο και έτοιμο να δεχτεί και πάλι τα μέλη του αλλά και τα μέλη τοπικών φορέων και συλλόγων που ζητούν τις αίθουσές μας για τις συναντήσεις και τις εκδηλώσεις τους».

Προχωρά η νέα «στέγη» στα Χρούσσα

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι ετοιμασίες του νέου περιφερειακού παραρτήματος των ΚΑΠΗ στα Χρούσσα. «Πολλοί κάτοικοι του χωριού με μπροστάρη την πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, Ανθούλα Ξενάκη έχουν εργαστεί εθελοντικά για τη συντήρηση του συγκεκριμένου χώρου, ο οποίος παραχωρήθηκε από το δημοτικό συμβούλιο για τον σκοπό αυτό. Αυτή τη στιγμή, αναμένουμε την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος και γενικότερα εκμεταλλευόμαστε την παρούσα περίοδο για να το τελειοποιήσουμε. Λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, προσπαθούμε να είμαστε φειδωλοί και να καλύπτουμε τις όποιες ανάγκες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Σύμφωνα με τον κ. Ρούσσο, ενδιαφέρον για τη δημιουργία παραρτήματος του ΚΑΠΗ στην περιοχή των Χρούσσων έχουν εκδηλώσει συνολικά 84 μέλη, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι καινούρια και νεότερα ηλικιακά. «Η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων δεν επισκέπτονταν κάποιο άλλο ΚΑΠΗ στα όμορα χωριά, όπως στην περίπτωση του ΚΑΠΗ Άνω Σύρου, που λόγω της μη λειτουργίας του, τα μέλη απορροφήθηκαν στις αντίστοιχες δομές του Μάννα, της Ερμούπολης και του Κινίου».

Καταλήγοντας, ο κ. Ρούσσος ευχαριστεί ιδιαιτέρως τη Σοφία Λαγουδάκη, τη Ρίτα Δαλεζίου, τη Βάσω Αντωνούδη και τον Απόστολο Μάρη –βασικό κορμό του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΑΠΗ- για το πολύτιμο έργο που προσφέρουν, συνδυαστικά και με το τεράστιο όγκο δουλειάς που έχουν να διαχειριστούν και να φέρουν εις πέρας στο τμήμα της Κοινωνικής Μέριμνας.