Έναρξη εργαστηρίων- σεμιναρίων για ενήλικες στη Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης για το σχολικό έτος 2020-2021

Νέος κύκλος διαπολιτισμικής επικοινωνίας

Έντεκα συνολικά εργαστήρια – σεμινάρια περιλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα της Βαρδακείου Σχολής Ερμούπολης, αριθμός που χρόνο με το χρόνο αυξάνεται χάρη στην αθρόα συμμετοχή φίλων της που επιζητούν τη γνώση μέσα από έναν συνδυασμό  κοινωνικής αλληλεπίδρασης, διαπολιτισμικής επικοινωνίας, βιωματικής μάθησης.

Κυρίαρχη θέση στο πρόγραμμα κατέχει για μία ακόμη φορά η γνωριμία με τον πολιτισμό άλλων χωρών της Ευρώπης. Οι εκπαιδευόμενοι έχουν την ευκαιρία να μάθουν τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Γαλλικό πολιτισμό θα διδάξει η Christelle Loukitch. Στον πολιτισμό της Ιταλίας θα μυήσει τους μαθητές η Laura Angeli και τέλος η Craciella Feller θα φέρει και φέτος στη Σχολή ισπανικό άρωμα. Σημειώνεται πως, η κ. Feller θα διδάξει επίσης ισπανόφωνη λογοτεχνία για προχωρημένους χρήστες της γλώσσας, μάθημα το οποίο ξεκίνησε πέρυσι στο δεύτερο μισό του έτους και διακόπηκε λόγω κορωνοϊού. Τον βηματισμό του, μετά την καταιγίδα της πανδημίας, θα ανακτήσει και το Τμήμα Δημιουργικής Γραφής Παραμυθιού (για ενήλικες) με τη Χαρά Γιαννακοπούλου.

Κλασικές αξίες και νέες προσθήκες

Στο πρόγραμμα της σχολής επιστρέφει μετά από κάποια χρόνια το μάθημα δημιουργικής γραφής, που είχε ξεκινήσει με τον συγγραφέα Αντώνη Κρύσιλα. Αυτή τη φορά, στο «τιμόνι» του εργαστηρίου θα βρεθεί ο Βασίλης Ρούβαλης ο οποίος ζει στην Τήνο και θα επισκέπτεται το νησί κάθε δεύτερο Σάββατο του μήνα.

Το πρόγραμμα της Σχολής συμπληρώνουν: τα εργαστήρια Ιστορίας της Τέχνης και Ζωγραφικής με τον εικαστικό Γιάννη Δανέλη, το εργαστήρι «Λιχουδιές σε βαζάκια» με τη Χαρά Γιαννακοπούλου, η οποία θα διδάξει τεχνικής συντήρησης από την εποχή πριν τα ψυγεία, τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας για ξενόγλωσσους εκπαιδευόμενους με την Ευγενία Κόλλια και το σεμινάριο «Μιλάμε Αγγλικά στην καθημερινή ζωή” με την Esther-Cadon Rae». Στο πλαίσιο αυτού του μαθήματος, γνώστες αγγλικών, οι οποίοι βρίσκονται σε ένα καλό επίπεδο (Β1), θα φρεσκάρουν τη γλώσσα μέσα από ένα ενδιαφέρον παιχνίδι ρόλων με έμφαση στον προφορικό λόγο που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους.

Για πληροφορίες και εγγραφές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 22281082573 καθημερινά 10.00 έως 13.30 ή στο email vardakeios@gmail.com

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα ανακοινωθούν και άλλα σεμινάρια/ εργαστήρια. «Η ζήτηση είναι μεγάλη και κάποιοι εκπαιδευτούν βρίσκονται σε αναμονή, δεδομένου ότι δεν μπορούν να ενταχθούν όλα τα εργαστήρια στο πρόγραμμά μας, από την αρχή του έτους», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η υπεύθυνη της σχολής, Ευγενία Κόλλια.

Πρώην εκπαιδευόμενοι… σε ρόλο εκπαιδευτή

Αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί από τους εκπαιδευτές ήταν και οι ίδιοι μαθητές της Βαρδακείου Σχολής Ερμούπολης, οι οποίοι επιθυμούν να διδάξουν στους άλλους αυτά που γνωρίζουν. «Οι τρεις από τις τέσσερις καθηγήτριες των ξένων πολιτισμών ήταν μαθήτριές μου στο τμήμα των Ελληνικών. Η προθυμία τους να προσφέρουν τις γνώσεις τους αποδεικνύουν τη σχέση αλληλεπίδρασης και αμοιβαίας εκτίμησης που έχουμε χτίσει στο πέρασμα των ετών», κατέληξε η κ. Κόλλια.

Οι εγγραφές θα ολοκληρωθούν στις 25 Σεπτεμβρίου 2020 και η έναρξη των εργαστηρίων προγραμματίζεται στις αρχές του επόμενου μήνα.