Ανάδειξη της γυναικείας συμμετοχής στην τοπική πολιτική ζωή, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας

Η Γυναίκα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της Σύρου

Η δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ αφιερωμένου στις Γυναίκες της Σύρου που έχουν δοκιμαστεί στο στίβο της τοπικής αυτοδιοίκησης από το 1981 έως το 2010 θα αποτελέσει  το επίκεντρο του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Η συγκεκριμένη δράση προτάθηκε από την πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Σύρου – Ερμούπολης, Αγγελική Πρίντεζη, στο πλαίσιο της πρώτης για το νέο έτος συνεδρίασης του οργάνου που για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η πρόταση της κ. Πρίντεζη αφορούσε στην καταγραφή των γυναικών της τοπικής αυτοδιοίκησης στο νησί μας από το 1981, δεκαετία κατά την οποία ψηφίστηκαν οι πρώτες αλλαγές για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και κυρίως, στην ανάδειξη των συνθηκών, των δυσκολιών και του έργου της κάθε μίας στην εποχή της, μέσα από μικρές συνεντεύξεις.

30 χρόνια παρουσίας

Το οπτικοακουστικό υλικό που θα παραχθεί, θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο στις 8 Μάρτιου (Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας) και θα καταστεί πηγή αναφοράς για το ρόλο της Γυναίκας στην πολιτική ζωή της Σύρου, καθώς και αντικείμενο μελέτης για τις σημερινές και μελλοντικές γενιές.

Το video θα ξεκινά χρονικά από τη δεκαετία του ’80 - σταθμός στην αλλαγή της νομοθεσίας και στην προάσπιση των δικαιωμάτων της γυναίκας-, περιλαμβάνοντας τις κοινότητες των χωριών, τους δύο δήμους που υπήρχαν τότε (Άνω Σύρου και Ερμούπολης), θα συνεχίσει με τον Καποδίστρια και τους 3 Δήμους του νησιού και θα κλείσει το 2010, πριν από τη δημιουργία του Ενιαίου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Σημειώνεται ότι για τον Δήμο Ερμούπολης, θα αντληθούν στοιχεία από το βιβλίο του πρώην Δημάρχου, Γιάννη Δεκαβάλλα με τίτλο «Αναμνήσεις ενός Δημάρχου».

Η πρόταση έτυχε της σύμφωνης γνώμης της Επιτροπής και θα τεθεί προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αξίζει να σημειωθεί πως, ο Αλέξης Αθανασίου, εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης με πολυετή εμπειρία και θητεία στην αυτοδιοίκηση από τον πρώην Δήμο Ποσειδωνίας εξεπλάγη ευχάριστα με την πρόταση να καταγραφούν οι γυναίκες που συμμετείχαν στην τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού μας από το 1981 έως το 2010 και με μορφή ερωτήσεων σε video να μας περιγράψουν τις δικές τους "εικόνες" και μνήμες από τα χρόνια που συμμετείχαν το κοινωνικό, οικογενειακό τους περίγυρο ,τι αντιμετώπισαν και αν ισχύουν αυτά στη σημερινή εποχή.

Πρόληψη φαινομένων σεξουαλικής βίας

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης συζητήθηκε επίσης ο προγραμματισμός δράσεων κατά το έτος τρέχον έτος για την πρόληψη/καταπολέμηση φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης/κακοποίησης, ένα θέμα το οποίο τέθηκε στο επίκεντρο της κοινής γνώμης μετά από την πρόσφατη εξομολόγηση της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου που αποτέλεσε αφορμή για σειρά αποκαλύψεων.

Το θέμα σχετίζεται με το γεγονός της δημοσιοποίησης περιστατικών κακοποίησης, παρενόχλησης, ύβρεις εναντίον γυναικών και τις δράσεις που πρέπει να προγραμματιστούν στο νησί ώστε "Να γίνει κτήμα του καθενός η γνώση" και να σπάσουν τα ταμπού της σιωπής. Οι προτάσεις των δράσεων θα εστιάζονται στην παιδική, αρχή εφηβικής ηλικίας παιδιών.

Η Επιτροπή αποφάσισε να επανέλθει στο θέμα, αφού προηγηθεί ανταλλαγή απόψεων μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας,  ώστε να κατατεθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων στο δημοτικό συμβούλιο.

Η ανωτέρω απόφαση λήφθηκε μετά τις καθοριστικές παρεμβάσεις των στελεχών-μελών (Κοινωνικών λειτουργών ,εμπειρογνώμων), με δεδομένο ότι η "Βία" έχει πολλές μορφές, πολλά είδη, κάποια εκ των οποίων δεν αναγνωρίζουμε παρόλο που τα συναντούμε συχνά στην καθημερινότητά μας, στον εργασιακό ή οικογενειακό χώρο. Θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο εκδηλώσεων-ενημερώσεων με τα μέσα που ενδείκνυνται την παρούσα χρονική στιγμή με χρονικό πλαίσιο του έτος.

Στο πλαίσιο της διαλογικής συζήτησης, η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Φραγκίσκα Μηλιού, πρότεινε να βρεθεί ένας τρόπος "πίεσης" ώστε να καθιερωθεί το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώσης στα σχολεία.  Η πρότασή της είχε θετική αποδοχή από τα μέλη και συμπληρωματικά προτάθηκε η υλοποίησή της από κοινού με τους Συλλόγους Γονέων, της Περιφερειακής Επιτροπή Ισότητας και της Γενικής Γραμματείας.

Όπως τονίστηκε από την πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας, Αγγελική Πρίντεζη «το θέμα της "ΒΙΑΣ" είναι τεράστιο, οι απόψεις πολλές αλλά ελπίζουμε σαν επιτροπή σιγά-σιγά να ξεκινήσουμε τις δράσεις ώστε στο τέλος του έτους να έχουμε αναφερθεί σε μεγάλο μέρος αυτής. Η επιτροπή έχει μεγάλα θέματα "ταμπού" που δημιουργούν πρόβλημα στην καθημερινή ψυχολογία και διαβίωση των πολιτών μας. Ρόλο της είναι η αναγνώριση και η λύση που θα προσφερθεί μέσα από τη γνώση των ειδικών”.

Ο ρόλος της Επιτροπής

Υπενθυμίζεται ότι η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας είναι συμβουλευτικό προς το Δημοτικό Συμβούλιο όργανο και έχει τις εξής αρμοδιότητες:

α) σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, συμμετέχει και υποστηρίζει την ένταξη της ισότητας των φύλων στις πολιτικές του δήμου, εισηγείται και συμμετέχει στην εκπόνηση σχεδίων δράσης για την ισότητα των φύλων σε τοπικό επίπεδο,

β) διατυπώνει προτάσεις και εισηγείται προς τα αρμόδια όργανα του δήμου, τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής,

γ) συνεργάζεται με την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, τις αρμόδιες, κατά περίπτωση, υπηρεσιακές μονάδες του δήμου και με δομές και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της προώθησης θεμάτων ισότητας των φύλων και δικαιωμάτων των γυναικών σε τοπικό επίπεδο,

δ) συνεργάζεται με τις δομές του Δικτύου της Γ.Γ.Ι.Φ για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, καθώς και με φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

Επιπλέον, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας μπορεί να συνδιοργανώνει ενημερωτικές εκδηλώσεις, ημερίδες/συνέδρια,επιμορφωτικά προγράμματα και σεμινάρια σε θέματα κακοποίησης/πρόληψης της βίας, υγείας, γυναικείας απασχόλησης και πολιτικών ίσων ευκαιριών, καταπολέμησης των στερεοτύπων με βάση το φύλο, ενίσχυσης της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, καθώς και να συνεργάζεται με γυναίκες από το πεδίο του πολιτισμού και των τεχνών, με τις υπηρεσίες της Εκπαίδευσης, με τις Μονάδες Υγείας για ενημερωτικές εκδηλώσεις κ.λ.π.