Περιβαλλοντική δράση με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της Γης

Υποβρύχιος καθαρισμός στον Όρμο Φηρών

  • Πέμπτη, 22 Απριλίου, 2021 - 16:17

Η φετινή μετακίνηση της έναρξης της τουριστικής περιόδου δίνει για δεύτερη χρονιά την ευκαιρία για περισσότερες δράσεις, σε σημεία του νησιού που τα τελευταία χρόνια, λόγω της μεγάλης τουριστικής περιόδου και της αυξημένης κίνησης, δεν επέτρεπε την πρόσβαση.

Ένα από αυτά τα σημεία είναι το Παλιό Λιμάνι - όρμος των Φηρών, που επίσημα η πρώτη δράση υποβρύχιου καθαρισμού πραγματοποιήθηκε το 2020 και μετά την πρώτη επιθεώρηση χρίζει επαναληπτικών καθαρισμών.

Έτσι, την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021, μια ημέρα μετά την παγκόσμια ημέρα της Γης η περιβαλλοντική οργάνωση Dive In Action, (Santorini Active Volcanic Environment), στα πλαίσια της συνέχισης του προγράμματος Vivid Blue, και σε συνεργασία με το Δήμο Θήρας οργανώνουν υποβρύχιο καθαρισμό στον όρμο των Φηρών.

Η πολύτιμη συνεργασία με το Δήμο Θήρας, που ξεκίνησε πέρσι με την απόφαση 18/2020 του ΔΣ, δίνει την ευκαιρία στην Περιβαλλοντική Οργάνωση για διεύρυνση και βιωσιμότητα των δράσεων και την από κοινού προώθηση προγραμμάτων επίλυσης περιβαλλοντικών ζητημάτων με στόχο την πράσινη ανάπτυξη στη Σαντορίνη.

Ο Δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας, με δήλωση του στην Οργάνωση, χαιρετίζει την έναρξη των φετινών δράσεων, που ξεκίνησαν με τον παράκτιο στοχευόμενο καθαρισμό της παράλιας Μονολίθου και συνεχίζονται με την αυριανή δράση στο Παλιό Λιμάνι, δηλώνοντας ότι με τέτοιες δράσεις ενισχύεται ο Στρατηγικός Σχεδιασμός του Δήμου στην περιβαλλοντική συντήρηση. 

 

Πρόγραμμα δράσης

Η συγκέντρωση στον όρμο των Φηρών θα γίνει στις 10.00 και η δράση του παρακτίου καθαρισμού θα ξεκινήσει στις 10.45. Στο διάστημα αυτό θα γίνει ενημέρωση των εθελοντών για τον σχεδιασμό της δράσης και τις τεχνικές κατάδυσης που θα εφαρμοστούν.

Στους καθαρισμούς χρησιμοποιούνται επαναχρησιμοποιούμενα υλικά γάντια σάκοι κλπ, σημάνσεις επιφάνειας και στο χώρο διανομής κι εξοπλισμών ενώ δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα μέτρα υγειονομικής προστασίας για την πανδημία, τήρηση απαραίτητων αποστάσεων, χρήση μάσκας και αντισηψίας.

Οι δύτες που θα καταδυθούν στον υποβρύχιο καθαρισμό είναι πέντε, όλοι είναι πιστοποιημένοι και μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης Dive In Action και έχουν λάβει μέρος σε αντίστοιχες δράσεις.

 - Μετα τον καθαρισμό θα γίνει καταμέτρηση καταγραφή και διαχωρισμός των σκουπιδιών.

 

 

Στοιχεία:

Όνομα οργάνωσης: Προστασία Υποθαλάσσιων Σχηματισμών Ηφαιστείου Σαντορίνης "Δύτες εν Δράση" - "Dive In Action'

Υπεύθυνος και στοιχεία επικοινωνίας

Όνομα : Δημήτρης Καμπανός

Τηλέφωνο: 6946244317

Τίτλος προγράμματος: Vivid Blue 2021, συνεργασία με το Δήμο Θήρας.

Email : santorini01@hotmail.com, info@scubasantorini.com

 

Σύντομη περιγραφή οργάνωσης

 

     Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία "Dive In Action" είναι μια Περιβαλλοντική  Οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δραστηριοποιείται επίσημα από το Φεβρουάριο του 2019 με έδρα τη Σαντορίνη με κύριο σκοπό την προστασία και διατήρηση του φυσικού υποθαλάσσιου τοπίου της επαρχίας Θήρας, και ιδιαίτερα των μουσειακών ευαίσθητων σχηματισμών της Ηφαιστειακής Καλντέρας, ως φυσικής πολιτιστικής κληρονομιάς και πολύτιμου φυσικού πόρου της θαλάσσιας περιοχής που διακρίνεται για την μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και παιδαγωγική αξία σε παγκόσμιο επίπεδο.

     Χρησιμοποιώντας ως εργαλεία την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, την έρευνα, καταγραφή κι επεξεργασία στοιχείων από την συστηματική, παρακολούθηση της θαλάσσιας και υποθαλάσσιας περιοχής, το "Dive In Action" στοχεύει στην προστασία και διατήρηση του φυσικού τοπίου, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη για την επίτευξη της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας. Παράλληλα ερευνά προτάσεις λύσεων σε περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής.

     Στα πλαίσια της δράσης της οργάνωσης βασικοί πυλώνες στόχευσης είναι, τα θαλάσσια και υποθαλάσσια απορρίμματα και η σχέση του ανθρώπου με την προστασία του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος, παρατηρήσεις για τη βιοποικιλότητα και καταγραφές με τη προσέγγιση citizen science.