Συγκινητική και φέτος η αθρόα συμμετοχή εθελοντών στον καθαρισμό των παραλιών της Ποσειδωνίας

«Η καθαριότητα είναι υπόθεση όλων μας»

Συνέντευξη του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών», Μάρκου Ρούσσου

Μεγαλύτερη -συγκριτικά με την περσινή μουδιασμένη περίοδο, που ακολούθησε μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας- ήταν η συμμετοχή στον φετινό εθελοντικό καθαρισμό των παραλιών και ακτών της περιοχής της Κοινότητας Ποσειδωνίας.

Η δράση διοργανώθηκε και συντονίστηκε, όπως κάθε χρόνο, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών», στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που εορτάζεται στις 5 Ιουνίου και αποτελεί από το 1972 την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Εκτιμώντας ότι, η προστασία του περιβάλλοντος είναι πρωτίστως στοιχείο πολιτισμού, ο «Ποσειδών» προσκάλεσε κάθε ευαισθητοποιημένο άτομο, ομάδα, σύλλογο και φορέα που σέβεται και αγαπά το περιβάλλον και τη ζωή να αγκαλιάσουν και πάλι αυτή την προσπάθεια και να στείλουν μαζί ένα ηχηρό μήνυμα.

Μεγάλος αριθμός φίλων και υποστηρικτών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος επί 18 συναπτά έτη. «Πρόκειται για μία δράση που έχει καταστεί θεσμός από μας, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη ανάγκη για την προστασία και τη διατήρηση του περιβάλλοντος το οποίο επιθυμούμε να παραδώσουμε άθικτο και καθαρό στις νεότερες γενιές», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος του «Ποσειδώνα», Μάρκος Ρούσσος. Ο ίδιος, μάλιστα, δεν έκρυψε την αμέριστη χαρά και ικανοποίησή του για την θερμή ανταπόκριση των τοπικών φορέων στην πρόσκληση του συλλόγου.

Στη φετινή δράση έδωσαν το παρών: το συμβούλιο της Κοινότητας Ποσειδωνίας, η Ναυτική Πολεμική Βάση Σύρου, ο Σύλλογος Πελοποννησίων Σύρου,  ο Σύλλογος Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου, ο οποίος τοποθέτησε πλωτήρες εντός της θάλασσας, ο Σύλλογος Αλιέων Ποσειδωνίας, το καταδυτικό κέντρο Salt Water Diving του Νίκου Κουμαριανού που καθάρισε όλο το τμήμα του αλιευτικού καταφυγίου –εντός και εκτός του προσήνεμου μόλου-, ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου, ο Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος «η σοφία της παράδοσης» και οι Πρόσκοποι Σύρου. Φυσικά πολύτιμη ήταν, όπως κάθε φορά, η συμβολή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος προσέφερε κάποια εργαλεία και σακούλες για την υλοποίηση των εργασιών καθαρισμού, ενώ όχημα του Τμήματος Καθαριότητας κατέφτασε στην παραλία των Αγκαθωπών για να παραλάβει τα απορρίμματα που συλλέχθηκαν. Στη δράση έλαβαν επίσης μέρος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ, Ανδρέας Γιαλόγλου και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Παναγιώτης Κουταβάς.

«Προσπαθούμε να αγγίξουμε το τέλειο με κάθε τρόπο»

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε καθαρισμός στις παραλίες Βούλγαρη, Φετουρή, Αγκαθωπών, Κόμητου και Αμπέλας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο όγκος των απορριμμάτων που συγκεντρώθηκαν ήταν αρκετά μειωμένος συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές. «Σε αυτό έχουν βοηθήσει σημαντικά τόσο ο Δήμος που καθαρίζει τις παραλίες με τα μηχανήματά του πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου, όσο και οι πρωτοβουλίες άλλων φορέων που κατά καιρούς κάνουν εξορμήσεις», κατέστησε γνωστό ο κ. Ρούσσος. Ανέφερε δε ότι ο κόσμος έχει πλέον συνειδητοποιήσει πως η καθαριότητα δεν είναι υπόθεση ενός μόνο συλλόγου ή της πολιτείας, αλλά υπόθεση όλων μας. «Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε το νησί μας σε ένα καλό επίπεδο. Τέλειο δεν θα γίνει ποτέ. Προσπαθούμε όμως να αγγίξουμε το τέλειο με όσες δυνάμεις έχουμε», σημειώνει ο πρόεδρος του «Ποσειδώνα» υπογραμμίζοντας τα σπουδαία βήματα που έχουν γίνει επίσης με την επέκταση της ανακύκλωσης και σε άλλα είδη και την τοποθέτηση επιμέρους κάδων. «Όλα αυτά συμβάλλουν στη συνεχή μείωση του όγκου των απορριμμάτων», σημείωσε.

Εκτός από τον ετήσιο καθαρισμό των παραλιών και ακτών της Ποσειδωνίας, ο Σύλλογος πραγματοποιεί και έναν «περιπατητικό» καθαρισμό σε μονοπάτι που ενώνει τα Τρία Λαγγόνια με το Κόμητο. «Τα τελευταία χρόνια, πολύς κόσμος ανακαλύπτει δρόμους για περπάτημα κυρίως κατά τις απογευματινές ώρες, όπου ο ήλιος έχει πέσει.  Τα απορρίμματα δεν είναι πολλά και περιορίζονται κυρίως σε πλαστικά δοχεία νερού, που είναι πεταμένα δεξιά-αριστερά. Με μία ολιγομελή ομάδα κάνουμε μια εξόρμηση και πιστεύουμε πως αυτές οι δράσεις θα αυξηθούν μελλοντικά ανάλογα με τις ανάγκες που καταγράφονται σε διάφορες περιοχές, όπου πέρα από το αποτύπωμα της ανθρώπινης παρουσίας μπορεί να υπάρχουν και απορρίμματα που έχουν παρασυρθεί από τον άνεμο».

Τα πολιτιστικά σχέδια του «Ποσειδώνα» για το καλοκαίρι του 2021

Η κοινωνική δράση του «Ποσειδώνα» για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ολοκληρώθηκε με επιτυχία και δίνει τη σειρά της σε αυτό που ο «Ποσειδών» επί σειρά ετών υπηρετεί με αγάπη και αφοσίωση… στον πολιτισμό.

Για το φετινό καλοκαίρι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας έχει προγραμματίσει μία σειρά εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους. Η μεγαλύτερη εξ’ αυτών είναι το τράβηγμα της πεζότρατας στην παραλία των Αγκαθωπών, που εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, θα επιστρέψει στον πολιτιστικό χάρτη της Σύρου, μετά από έναν χρόνο απουσίας. «Η συγκεκριμένη εκδήλωση συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι 1.500-2.000 επισκέπτες. Φέτος, προγραμματίζεται στις 31 Ιουλίου, ώστε να ακολουθήσουν στη συνέχεια τα πανηγύρια στα υπόλοιπα χωριά του νησιού. Ελπίζουμε η εξάπλωση του ιού να έχει περιοριστεί και να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όσα σχεδιάζουμε», τόνισε ο κ. Ρούσσος.

Στον σχεδιασμό του συλλόγου περιλαμβάνονται επίσης δύο συναυλίες καθώς και η δεύτερη κατά σειρά συνεργασία του «Ποσειδώνα» με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χρούσσων. Στόχος του Συλλόγου είναι η ανάδειξη Συριανών καλλιτεχνών που ασχολούνται με τη μουσική. Οι εν λόγω εκδηλώσεις δεν έχουν ακόμα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός».

Το αμέσως επόμενο βήμα του Συλλόγου είναι ο εορτασμός του Αγίου Πέτρου στις 29 Ιουνίου, κατά τον οποίο θα προσφέρει κέρασμα στους επισκέπτες.