Αποτελέσματα της δράσης Mediterranean Cleanup της οργάνωσης Εναλία

«Το πάθος φέρνει αποτελέσματα»

  • Πέμπτη, 19 Αυγούστου, 2021 - 06:29

Πάνω από 130 τόνους πλαστικό, είναι η «ψαριά» των εθελοντών της δράσης Mediterranean Cleanup, που πραγματοποιείται στις ελληνικές και ιταλικές θάλασσες, μεταξύ αυτών και σε νησιά των Κυκλάδων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Εναλία, ο περιβαλλοντικός οργανισμός που «τρέχει» το πρόγραμμα στην Ελλάδα, «την τελευταία αλιευτική περίοδο, εκπαιδεύσαμε περισσότερους ψαράδες να συμμετάσχουν μαζί μας στη δράση Mediterranean Cleanup και να συλλέγουν πλαστικό από τη θάλασσα. Αυτό το πλαστικό από 25 λιμάνια στην Ελλάδα και την Ιταλία μεταφέρεται στη συνέχεια σε πιστοποιημένες εγκαταστάσεις, όπου ανακυκλώνεται και ενσωματώνεται στην κυκλική οικονομία. Ταυτόχρονα, για να αποτρέψουμε την πλαστική ρύπανση, συλλέγουμε και τα χρησιμοποιημένα αλιευτικά εργαλεία από τους ψαράδες που διαφορετικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια ή στη θάλασσα».

Όσον αφορά στα αποτελέσματα της δράσης τους τελευταίους μήνες, η Εναλία σημειώνει, ότι «από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Μάιο του 2021, σε συνεργασία με τους ψαράδες καταφέραμε να συλλέξουμε περισσότερα από 136.000 κιλά πλαστικού, που ισοδυναμεί με σχεδόν 3,5 εκατομμύρια μεγάλα πλαστικά μπουκάλια! Αυτό είναι το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς των ψαράδων με τους οποίους συνεργαζόμαστε, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί σε αυτόν τον σκοπό και η θαλάσσια βιωσιμότητα είναι πλέον μέρος της ζωής τους, των ανθρώπων μας στα λιμάνια, που έδειξαν το πάθος τους να φέρνουν αποτελέσματα και να καθαρίζουν τις θάλασσές τους, και μιας υπέροχης ομάδας που προσπάθησε για το καλύτερο δυνατό».

Η δράση Mediterranean Cleanup powered by Enaleia  υποστηρίζεται από τον πανελλαδικό δωρητή Costas M. Lemos Foundation και τους Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Νεράιδα - Πλωτό Μουσείο, ιδιωτικές εταιρείες, ενώ η δράση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Ετικέτες: