Εκπρόσωποι της εστίασης και της εκπαιδευτικής κοινότητας σε Σύρο και Κυκλάδες μιλούν για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπ. Υγείας

Ναι στον εμβολιασμό, όχι στην επιβολή

Σαφή κατεύθυνση υπέρ του εμβολιασμού εκφράζουν εκπρόσωποι της εστίασης και της εκπαιδευτικής κοινότητας σε Σύρο και Κυκλάδες, τονίζοντας παράλληλα όμως, πως τάσσονται κατά απόλυτων μέτρων της κυβέρνησης, που επιβάλλουν την υποχρεωτικότητα μίας ιατρικής πράξης σε όσους δεν την επιθυμούν.

Με φόντο τις τελευταίες ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια αναφορικά με τον ανεμβολίαστο πληθυσμό σε κάθε χώρο εργασίας καθώς και στα σχολεία, κλήθηκαν να τοποθετηθούν τόσο ο πρόεδρος της “Τερψιχόρης”, Γιώργος Χατζαντώνης, όσο και ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου, Τήνου και Μυκόνου, Αναστάσιος Μουκατεμίδης.

Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Υγείας έλαβε απόφαση ώστε οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στην εστίαση, να πληρώνουν από την “τσέπη” τους τα rapid test που θα πραγματοποιούν, δύο φορές σε εβδομαδιαία βάση, με την έναρξη του μέτρου να ξεκινά από 13 Σεπτεμβρίου και να έχει διάρκεια μέχρι και τέλος Μαρτίου του 2022.

Πρόκειται για αποφάσεις που σύμφωνα με τον Υπουργό έρχονται να προστατέψουν τον εμβολιασμένο πληθυσμό και να προστατέψουν το δημόσιο σύστημα υγείας, σε μία περίοδο που η χώρα διανύει το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δύο παραπάνω πλευρών, αυτά τα μέτρα “απόλυτου χαρακτήρα” έρχονται να “χαρατσώσουν” τιμωρητικά εκείνους που παραμένουν ανεμβολίαστοι, οι οποίοι θα έπρεπε να προσεγγιστούν με διαφορετικό τρόπο για να πεισθούν όσον αφορά τον θετικό χαρακτήρα του εμβολιασμού.

Εστίαση: Ουσιαστικά αν δεν εμβολιαστούν, δεν μπορούν να εργασθούν

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Σύρου “Τερψιχόρη” εκφράζοντας τη δική του θεώρηση επί των τελευταίων εξελίξεων και μέτρων που αφορούν τον κλάδο, εξέφρασε την άποψη πως η κατεύθυνση της κυβέρνησης μεταφράζεται ότι όποιος έχει κάνει το εμβόλιο, μόνον αυτός μπορεί να έχει ελευθερία και προνόμια.

Αρχικά ερωτηθείς για το ποσοστό των εμβολιασμένων στους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους της εστίασης, ανέφερε τα εξής: “Σαφή εικόνα για τα ακριβή ποσοστά των εμβολιασμένων και μη, στον κλάδο μας, δεν έχουμε. Όμως η γενική εικόνα είναι πως στο νησί συνολικά το ποσοστό όσων έχουν κάνει το εμβόλιο είναι υψηλό. Και οι περισσότεροι είναι υπέρ του εμβολιασμού”.

Αμέσως μετά, ρωτήθηκε σχετικά με την επιβάρυνση που θα προκύψει σε κάθε εργαζόμενο που είναι ανεμβολίαστος, αφού υποχρεωτικά θα πρέπει να κάνει rapid test δύο φορές την εβδομάδα για να μπορεί να προσέλθει στην δουλειά του.

“Αναφορικά με την επιβάρυνση των εργαζομένων κατά 10 ευρώ για κάθε rapid test, να πω πως είναι σαν να τους βάζει το μαχαίρι στον λαιμό. Ουσιαστικά λένε στους ανεμβολίαστους πως αν δεν εμβολιαστούν, δεν μπορούν να εργαστούν, γιατί το κόστος σε μηνιαία βάση ανέρχεται στα 80 ευρώ. Αν λοιπόν, ένας εργαζόμενος στην εστίαση αμείβεται με 700 ευρώ και πρέπει να δίνει τα 80 ευρώ σε rapid tests τότε το κόστος είναι μεγάλο” παρατήρησε ο Γιώργος Χατζαντώνης, ο οποίος εξήγησε πως, “Η πολιτική είναι ξεκάθαρη. Ή εμβολιάζεστε ή δεν έχετε κανένα προνόμιο”.

Ανησυχία με φόντο ελέγχους

Στην ερώτηση αν αυτή η κυβερνητική κατεύθυνση γεννά ανησυχία στον κλάδο αναφορικά και με τους ελέγχους, υπήρξε σαφής: “Σαφώς και μας ανησυχεί. Στη Σύρο γίνεται καθημερινά έλεγχος και ένας υπάλληλος αν ξεχαστεί και δεν έχει αναρτήσει στην ειδική πλατφόρμα τα αποτελέσματα, τότε θα μας επιβληθεί ένα εξαιρετικά μεγάλο πρόστιμο. Αυτό είναι τραγικό και κυρίως αυτήν την περίοδο, με όσα έχουμε τραβήξει” σημείωσε ο ίδιος, λέγοντας παρακάτω πως συμμερίζεται τον σχολιασμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) σχετικά με το ότι ανεμβολίαστοι πολίτες δεν θα μπορούν να εισέρχονται στα μαγαζιά.

“Με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν επιβάλλεται η θέση πως ο μόνος δρόμος είναι ο εμβολιασμός τόσο στους εργαζόμενους της εστίασης, όσο και στους πελάτες μας. Τους λένε πως αν εμβολιαστούν θα έχουν ελευθερία και προνόμια. Συνολικά η στάση της κυβέρνησης είναι πάνω σε αυτήν την θέση. Ή εμβολιασμός ή τίποτα” δήλωσε ο ίδιος.

Νέα μέτρα στήριξης

Σχετικά δε με τα μέτρα στήριξης που ζητά η ΠΟΕΣΕ για τον κλάδο, ο κ. Χατζαντώνης τάσσεται θετικός. “Συμφωνώ ξεκάθαρα με αυτό. Κι αυτό καθώς ο τρόπος λειτουργίας μας και τη θερινή περίοδο, δεν επέτρεψε την πλήρη ανάπτυξη της δουλειάς μας. Δηλαδή είχαμε απώλειες όσοι δουλέψαμε και τηρήσαμε πιστά τα μέτρα. Δουλέψαμε δηλαδή σε ένα ποσοστό 40% των δυνατοτήτων μας με καθήμενους, χωρίς μουσική και dj κ.α.” ανέφερε, επαναλαμβάνοντας πως, “Άρα, μπορεί η κίνηση του καλοκαιριού να ήταν αυξημένη αλλά οι τζίροι δεν ήταν οι επιθυμητοί”.

ΠΟΕΣΕ

Αναφορικά με τα μέτρα δε, αξίζει να αναφερθεί μέρος της προχθεσινής ανακοίνωσης της ΠΟΕΣΕ, η οποία ζητά πάση θυσία κι εμπράκτως, τη στήριξη του κλάδου: “Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις δουλέψαν 1,5 μήνα το καλοκαίρι δεν είναι ικανή συνθήκη για να ισοσκελίσει τις απώλειες των 15 προηγούμενων μηνών. Η ΠΟΕΣΕ και τα Μέλη της σέβονται την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας και προτρέπουν τους πολίτες και τους εργαζομένους τους να εμβολιαστούν, όμως ζητούν από την κυβέρνηση στα μέτρα που εξήγγειλε να παράσχει αντισταθμιστικά προς στις επιχειρήσεις του Κλάδου για να μπορέσουν να επιβιώσουν στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται, όπως: Μείωση ενοικίων, δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας, νέα προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις του κλάδου”.

Καλή σεζόν με μέτρα και περιορισμούς

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο πρόεδρος της “Τερψιχόρης” προέβη σε ένα λιτό σχόλιο για την πορεία της θερινής σεζόν. “Ενώ είναι μία πολύ καλή σεζόν σε επίπεδο προσέλευσης κόσμου και θεωρώ πως οι επισκέπτες φεύγουν ευχαριστημένοι, τα μέτρα δεν άφησαν τις επιχειρήσεις να δουλέψουν στο 100%. Ζούμε σε ιδιαίτερους καιρούς” παρατήρησε, λέγοντας τέλος πως ο κλάδος της εστίασης θα πορευθεί σύμφωνα με τις κυβερνητικές κατευθύνσεις, ενώ όπως σχολίασε εν συνεχεία, “Ίσως στις αρχές Σεπτεμβρίου κάνουν κι άλλες ανακοινώσεις για πολύ πιο ακραία μέτρα. Και ίσως εκεί μπει το μαχαίρι στον λαιμό για τους ανεμβολίαστους”.

Εκπαιδευτικοί: Δεν πρόκειται για υγειονομικά μέτρα, αλλά για μέτρα πειθάρχησης

Την αντίθεσή τους με τη στάση της κυβέρνησης να επιβάλει μέτρα για να επιδιώξει και να επιτύχει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού εκφράζουν και τα μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Σύρου, Τήνου και Μυκόνου. Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο πρόεδρός του, Αναστάσιος Μουκατεμίδης μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”: “Ως Σύλλογος δεν συμφωνούμε με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Συμφωνούμε στο να υπάρχει μία ισχυρή σύσταση, αλλά από εκεί και πέρα, να μην υπάρχει υποχρεωτικότητα. Επίσης, ζητάμε τα rapid test να διενεργούνται για όλους και δωρεάν”.

Κατόπιν αυτής της γενικής κατεύθυνσης για τις θέσεις του Συλλόγου αναφορικά με τις προχθεσινές ανακοινώσεις του Βασίλη Κικίλια, ο ίδιος ρωτήθηκε σχετικά με τον απόλυτο χαρακτήρα των μέτρων. Όπως εξήγησε, “Θεωρούμε πλέον ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται για υγειονομικά μέτρα, αλλά πρόκειται περί μέτρων συμμόρφωσης και πειθάρχησης. Γιατί αν ήθελαν πραγματικά να πάρουν μέτρα υγειονομικά θα φρόντιζαν να ενισχύσουν τις πρωτοβάθμιες δομές περίθαλψης καθώς και τα Νοσοκομεία με προσλήψεις ιατρών και να ενισχύσουν την παιδεία με επιπλέον αίθουσες ώστε να γίνεται μάθημα με λιγότερους μαθητές ανά τάξη. Ακόμη θα μπορούσαν να δίνουν δωρεάν τεστ, στοχευμένα, σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς, φοιτητές για να κάνουν ισχηλάτηση της νόσου και να μπορέσουν να περιορίσουν την πανδημία”.

Ωστόσο, ο ίδιος επανέλαβε πως “Δεν πρόκειται περί τούτου”, κάνοντας λόγο για “εργαλειοποίηση της πανδημίας” παράλληλα με μία “άνευ όρων επιβολή υπακοής. Λένε ουσιαστικά πως όποιος δεν υπακούσει, τιμωρείται”.

Μεταθέτουν τις ευθύνες”

Από την πλευρά του, ο κ. Μουκατεμίδης σημείωσε πως, “Ωστόσο, είμαστε ελεύθεροι πολίτες, είμαστε πολίτες που φορολογούμαστε κάθε χρόνο και για ασφαλιστικές εισφορές και για να μπορούμε να έχουμε υγεία και παιδεία”. Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε πως, “Το κράτος έχει πάρει κάποια μέτρα, δείχνοντας με το δάχτυλο τους ανεμβολίαστους” και όπως υποστήριξε, “Κάθε φορά η κυβέρνηση δείχνει και κάποιους με το δάχτυλο. Μεταθέτει τις δικές της ευθύνες στις πλάτες των πολιτών. Συνέχεια γίνεται αυτό και δεν βλέπουμε κάτι άλλο”.

Φοβίζουν τον κόσμο”

Πέραν των ανωτέρω, ο πρόεδρος του Συλλόγου ρωτήθηκε σχετικά με την επιβάρυνση που θα προκύψει για όσους εκπαιδευτικούς είναι ανεμβολίαστοι.

“Γνωρίζω ζευγάρια εκπαιδευτικών που μηνιαίως με αυτό το μέτρο θα πρέπει να δίνουν 160 ευρώ. Μιλάμε για ένα τέτοιο ποσό για να μπορέσουν να προσέλθουν στην εργασία τους. Και μιλάμε για ανθρώπους που φορολογούνται. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο” υποστήριξε, τονίζοντας ακόμη πως, “Δεν μπορείς να τιμωρήσεις κάποιον επειδή δεν θέλει να του επιβληθεί μία ιατρική πράξη. Πρέπει να κάνεις πολλά άλλα πράγματα πριν, για να φτάσεις σε ένα τέτοιο σημείο επιβολής μέτρων. Αυτά δεν έχουν γίνει”.

Ο ίδιος εξήγησε μάλιστα πως η κυβέρνηση με τη στάση της περισσότερο φοβίζει τον κόσμο, παρά τον ευαισθητοποιεί. “Θεωρώ πως όλα αυτά τον κόσμο τον φοβίζουν και τον κάνουν να μην στρέφεται στον εμβολιασμό. Και όντως ο εμβολιασμός είναι ένα μέτρο που επιστημονικά και αποδεδειγμένα βοηθά”.

Κυκλάδες: Η πλειοψηφία έχει αγκαλιάσει τον εμβολιασμό

Τέλος, ρωτήθηκε σχετικά με τα ποσοστά εμβολιασμού των εκπαιδευτικών στις Κυκλάδες. “Οι εμβολιασμένοι και στον Σύλλογό μας αλλά και γενικότερα, νομίζω πως είμαστε σε ένα ποσοστό που μπορεί να πλησιάζει ή και να ξεπερνά το 80%. Δηλαδή όντως έχουμε αγκαλιάσει τον εμβολιασμό. Όμως άλλο πηγαίνω ενσυναίσθητα και εμβολιάζομαι και άλλο μου επιβάλλουν είτε άμεσα, είτε έμμεσα να το κάνω” δήλωσε σχετικά με το θέμα, σημειώνοντας ακόμη πως στο ποσοστό των ανεμβολίαστων θα πρέπει να συμπεριλάβει κάποιος “σίγουρα και ένα ποσοστό που έχει νοσήσει”.

Ο κ. Μουκατεμίδης κλείνοντας τις δηλώσεις του, υπογράμμισε πως, “Στον κλάδο μας σίγουρα είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό το οποίο επ΄ ουδενί δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει προβλήματα” και ως εκ τούτου, πρόσθεσε, πως, “Δεν μπορούν να προχωρούν με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Για παράδειγμα οι μαθητές να έχουν δωρεάν τεστ, οι εκπαιδευτικοί και οι φοιτητές να πληρώνουν τα τεστ. Πρέπει να υπάρχει δωρεάν σε όλο τον εκπαιδευτικό και μαθητικό κόσμο το τεστ”. Και αυτό, καθώς διευκρίνισε πως με αυτόν τον τρόπο, “θα μπορούμε να ιχνηλατούμε τη νόσο και θα μπορούμε να προστατευόμαστε”.

Ο ίδιος έκλεισε τις απαντήσεις του την “Κοινή Γνώμη” λέγοντας πως, τα μέλη του Συλλόγου, “Είμαστε αντίθετα στην επιβολή, στον αυταρχισμό και στον κοινωνικό διαχωρισμό”.