Ξερολιθικές υποδομές για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Σε μέρη, όπως οι Κυκλάδες, που το νερό είναι είδος πολυτελείας, οι άνθρωποι εξ αρχαιοτάτων χρόνων, εφάρμοζαν διάφορες πρακτικές και τεχνάσματα ώστε να εξασφαλίσουν το πολύτιμο αυτό αγαθό. Μία από τις παραδοσιακές πρακτικές διαχείρισης του νερού ήταν τα μικρής κλίμακας φράγματα ανάσχεσης κατά μήκος των κοιτών ρεμάτων περιοδικής ροής.

Αυτά τα μικρά φράγματα μείωναν την κλίση της κοίτης των ρεμάτων κι έτσι συνέλλεγαν ποσότητες νερού κυρίως για αρδευτικούς σκοπούς. Σήμερα, όπου η κλιματική αλλαγή αλλά και η αλόγιστη χρήση νερού από τον άνθρωπο, διογκώνουν το ήδη υπάρχον πρόβλημα, τα μικρά φράγματα θα μπορούσαν να φανούν σωτήρια για αρκετούς ακόμα λόγους.

Αρχικά, μειώνοντας την ταχύτητα ροής του νερού και συγκρατώντας μέρος αυτού, επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη διείσδυση του στο έδαφος, εμπλουτίζοντας έτσι τον υπόγειο υδροφορέα.

Επίσης, σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων συγκρατούν σημαντικές ποσότητες νερού και φερτών υλικών, μειώνοντας έτσι το ρίσκο για πλημμύρες στους οικισμούς που συνήθως βρίσκονται στον παράκτιο χώρο, στις εκβολές των ρεμάτων.

Τέλος, αποτελούν εστίες βιοποικιλότητας: οι ρηχοί ταμιευτήρες νερού που δημιουργούνται αποτελούν μικρές οάσεις για τα άνυδρα νησιωτικά οικοσυστήματα, αποτελώντας κατάλληλους βιότοπους για πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους ξηρασίας.

Το WWF Ελλάς, το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας (ΙΝΣΠΕΕ), η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πάρου (ΔΕΥΑΠ) και ο Δήμος Πάρου υλοποιούν το έργο «Λίθινοι αναβαθμοί: Μια πράσινη υποδομή για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού σε μικρά άνυδρα νησιά» με στόχο την επιστημονική τεκμηρίωση αυτών των πολλαπλών λειτουργιών των μικροφραγμάτων.

Στο πλαίσιο του παραπάνω έργου, το Μπουλούκι και το Φεστιβάλ Πάρου διοργανώνουν από κοινού ένα βιωματικό εργαστήριο κατασκευής μικρών φραγμάτων στον Καβουροπόταμο της Πάρου, ένα ρέμα περιοδικής ροής στα νοτιοανατολικά του νησιού.

 Το Μπουλούκι, είναι μία διεπιστημονική συλλογικότητα που ασχολείται με τη μελέτη των παραδοσιακών υλικών και τεχνικών δόμησης και με το εργαστήρι αποσκοπεί στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενεργή δράση των πολιτών. Το εργαστήρι απευθύνεται σε τεχνίτες, φοιτητές και νέους επαγγελματίες από τους κλάδους των εφαρμοσμένων τεχνών, της μηχανικής και των κατασκευών, της πολιτιστικής διαχείρισης, των επιστημών του περιβάλλοντος και άλλων σχετιζόμενων κλάδων.

Η διάρκεια του εργαστηρίου είναι 4 ημέρες (1-4 Ιουνίου 2022) και περιλαμβάνει συμμετοχή στις εργασίες πεδίου κατασκευής ξερολιθικών αναβαθμών στον Καβουροπόταμο (μεταξύ των οικισμών Λαγκάδα και Άσπρο Χωριό) καθώς και παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις και ξεναγήσεις στο νησί. Οι εργασίες πεδίου θα πραγματοποιηθούν υπό την καθοδήγηση τριών έμπειρων μαστόρων-εκπαιδευτών από την Πάρο και θα περιλαμβάνουν όλα τα στάδια της κατασκευής, από τη συλλογή της πρώτης ύλης μέχρι τη θεμελίωση και την ολοκλήρωση του μικρού φράγματος. Παράλληλα, θα συζητούνται τεχνικά, θεσμικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά  ζητήματα που ανακύπτουν μέσα από το έργο και τις διάφορες προεκτάσεις του όπως λ.χ. η ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων και η χρήση τοπικών πρώτων υλών σε τεχνικά έργα.

​​