Όταν η έμπνευση συναντά την αλληλεγγύη

Η ΑΡΩΓΗ εδώ και χρόνια εργάζεται ακούραστα κι αποτελεσματικά για τη συμπερίληψη των ατόμων με οπτική αναπηρία, την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου και τη δημιουργία προσβάσιμων υποδομών. Χωρίς να εφησυχάζει ποτέ, ψάχνει και βρίσκει λύσεις  με σκοπό να  διευκολύνει τη ζωή των συνανθρώπων μας και να τους προσφέρει χαρά. Με αυτό το όραμα, δημιουργεί συχνά  συνεργασίες με δημιουργικούς ανθρώπους που έχουν έντονο το αίσθημα της προσφοράς.

Δύο από αυτούς τους ανθρώπους, είναι ο Μιχάλης Γεδεών και η Δέσποινα Κοντού, εμπνευστές και ιδιοκτήτες του συριανού “Fabrika_creative_workshop” το οποίο είναι ένα δημιουργικό εργαστήρι  που αποτελεί τον πυρήνα  της ΑΡΩΓΗΣ, στον τομέα των ειδικών κατασκευών και της δημιουργίας παιχνιδιών. Ο Μιχάλης & η Δέσποινα, με ουσιαστικό ενδιαφέρον, αγάπη και με ιδιαίτερη καλλιτεχνική ματιά, έχουν δημιουργήσει μια σειρά προτάσεων τις οποίες με πολλή χαρά παρουσιάζει και διαθέτει πλέον η ΑΡΩΓΉ.

Ο Μιχάλης Γεδεών μίλησε για αυτήν τη συνεργασία στην Κοινή Γνώμη: “Με πλησίασαν αρχικά από την Αρωγή για να φτιάξουμε κάποια αναμνηστικά μπρελόκ. Είχα τότε την ιδέα να υπάρχει και γραφή Μπράιγ πάνω, τους άρεσε αρκετά η ιδέα κι έτσι ξεκινήσαμε τη συνεργασία”.

Αρχικά, δημιουργήθηκε  ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, προκειμένου οι μαθητές και οι μαθήτριες να είναι σε θέση να αντιληφθούν το σύστημα γραφής Braille στο οποίο εκπαιδεύονται τα άτομα με οπτική αναπηρία και κυρίως τα μικρά παιδιά. Το συγκεκριμένο παιχνίδι αποτελείται από μια ξύλινη επιφάνεια, μεγέθους όσο μια σελίδα Α4 , διάτρητη στο σχηματισμό το εξάστιγμου , ώστε σε κάθε θέση ανάλογα με το γράμμα που επιθυμούμε να σχηματίσουμε να τοποθετούνται οι     γυάλινες μπίλιες, που «κρύβονται» μέσα σε ένα υφασμάτινο πουγκί μαζί με τους πολύχρωμους ξύλινους κύβους, οι οποίοι στην κάθε τους πλευρά έχουν σχηματισμένα   τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου.

 “Η ΑΡΩΓΗ μού είχε ζητήσει να φτιάξουμε παιχνίδια για παιδιά” μάς λέει ο κ. Γεδεών “Δυστυχώς, στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως δεν υπάρχουν πολλά παιχνίδια για τυφλά παιδιά κι αν υπάρχουν είναι λίγες οι εταιρείες που τα κατασκευάζουν και είναι πολύ ακριβά. Στην Ελλάδα ζουν περίπου 250 τυφλά παιδιά. Οι γονείς τους αναγκάζονται να εφευρίσκουν μόνοι τους παιχνίδια και και να τα κατασκευάζουν  ώστε  να περνάνε τα παιδιά ευχάριστα το χρόνο τους”

Τη συνέχεια των ειδικών κατασκευών, διαδέχτηκε η δημιουργία ενός ανάγλυφου χάρακα 10 εκ. με τη γραφή Braille στη μια πλευρά της επιφάνειάς του, προκειμένου να μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν και οι μαθητές με οπτική αναπηρία. Τα ξύλινα χαρακάκια κατασκευάστηκαν από τη FABRIKA σε ποικιλία χρωμάτων,  πορτοκαλί, πράσινο, κόκκινο και κίτρινο χρώμα, με ανάγλυφες γραμμές ανά εκατοστό, σε συνδυασμό με  την αρίθμηση στο σύστημα γραφής braille, από την μια πλευρά και από την άλλη όπως τον γνωρίζουμε, φέροντας στην πίσω όψη του το λογότυπο της ΑΡΩΓΗΣ. Το συγκεκριμένο μικρό χαρακάκι, σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα έρευνα που έχει κάνει η ομάδα της Αρωγής, δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο, γεγονός που σημαίνει πως οι μαθητές με οπτική αναπηρία στερούνται ένα αυτονόητο χρηστικό αντικείμενο, το οποίο χρησιμοποιούν όλα τα παιδιά, στο μάθημα της αριθμητικής και της γεωμετρίας.

Ακολούθησε η δημιουργία της απτικής σκακιέρας, μιας ειδικής κατασκευής για όλους τους σκακιστές με οπτική αναπηρία αλλά και για τους βλέποντες σκακιστές, οι οποίοι αναζητούν μια διαφορετική εμπειρία σκακιστικής αναμέτρησης.

Η ξύλινη ανάγλυφη τρίλιζα είναι ακόμα ένα παιχνίδι που κατασκεύασαν οι ιδιοκτήτες του  “Fabrika_creative_workshop”, με το οποίο κάθε παιδί κι ενήλικας θα μπορεί να παίξει χρησιμοποιώντας την αφή του.

“Ήρθαμε σε επαφή με ανθρώπους με προβλήματα όρασης προκειμένου να μας κατευθύνουν και να μας συμβουλεύσουν ούτως ώστε να  βελτιώσουμε τις κατασκευές όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι βλέποντες, έχουμε διαφορετικό τρόπο προσέγγισης σε αρκετά πράγματα. Γι’ αυτό είμαστε πολύ προσεκτικοί και προσπαθούμε να έχουμε επικοινωνία και επαφή με τους ανθρώπους στους οποίους απευθυνόμαστε, έτσι ώστε ό,τι κατασκευάζουμε  να είναι χρήσιμο και σωστά φτιαγμένο”, μας είπε ο δημιουργός.

Η παρουσίαση των δημιουργικών κατασκευαστικών προτάσεων, ολοκληρώνεται με την ειδική μαρμάρινη κατασκευή που δημιουργήθηκε και προσφέρθηκε ως αναμνηστικό δώρο, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των εκπαιδευτικών και ενημερωτικών δράσεων για την οπτική αναπηρία που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο τον περασμένο Απρίλιο. Με κεντρικό μήνυμα τη φράση «Δες το αλλιώς» η μαρμάρινη κατασκευή, μπορεί να είναι ταυτόχρονα εικαστική ως κάθετο επιτραπέζιο διακοσμητικό αντικείμενο αλλά και  χρηστική ως οριζόντια επιτραπέζια βάση με ειδική εγκοπή –θέση για  κινητό τηλέφωνο και με ειδική θέση στήριξης για μολύβι ή πένα, ανάλογα με την επιθυμία του χρήστη.

Οι ιδιοκτήτες του “Fabrika_creative_workshop” έχοντας έντονο το αίσθημα της προσφοράς και της αλληλεγγύης , έχουν σκοπό να συνεχίσουν να συνεργάζονται με το Σωματείο Ατόμων με Προβλήματα Όρασης Νομού Κυκλάδων και να εμπνέονται από το έργο του δημιουργώντας κι άλλες χρήσιμες κατασκευές τις οποίες, όποιος επιθυμεί να αποκτήσει, μπορεί να απευθυνθεί στην ΑΡΩΓΗ, στηρίζοντας παράλληλα το έργο της.