Απάντηση Γ. Δούναβη προς το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

  • Τετάρτη, 24 Αυγούστου, 2022 - 19:51

"Με ανάλογη έκπληξη διάβασα σήμερα το μεσημέρι σε ΜΜΕ της Σύρου την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου μας κατά του προσώπου μου. Επί αυτής της ανακοίνωσης, οφείλω να δώσω μία σαφή, ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη απάντηση, όχι μόνο προς το Σωματείο Εργαζομένων, αλλά και προς ενημέρωση των δημοτών του νησιού μας.

Καταρχήν, οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι η ερώτηση στην οποία αναφέρεται το Σωματείο αναγνώσθηκε από εμένα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 22/08/2022, με αποδέκτη τη δημοτική σύμβουλο και πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, κα Κανδιώ Μαραγκού, και στη συνέχεια κατατέθηκε στο Προεδρείο μαζί με έξι (6) συνημμένα έγγραφα, λαμβάνοντας αριθμό πρωτοκόλλου 15892/23-08-2022 την επομένη ημέρα, καθώς η κα Μαραγκού απουσίαζε από τη συνεδρίαση και φυσικά ήταν αδύνατο να λάβω προφορικά την απάντησή της. Για όσους δεν το γνωρίζουν ήδη, η υποβολή ερωτήσεων εκ μέρους των δημοτικών συμβούλων προς την Δημοτική Αρχή είναι αναφαίρετο δικαίωμα, προβλεπόμενο από τον Κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, στα πλαίσια του ελέγχου που νομίμως ασκούν έναντι της Δημοτικής Αρχής, ενώ η απάντηση των ερωτήσεων εκ μέρους του Δημάρχου, ή άλλων μελών της Δημοτικής Αρχής, αποτελεί υποχρέωσή τους που εκπορεύεται από τον ίδιο Κανονισμό. Επιπλέον, δε, η προφορική απάντηση δίνεται άμεσα από τον υπόχρεο κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης, ενώ η γραπτή απάντηση πρέπει να δοθεί υποχρεωτικά εντός τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών από την υποβολή της.

Για την άρση οποιασδήποτε αμφιβολίας και την αποφυγή οποιασδήποτε  παρεξήγησης, που δυστυχώς ήδη προκλήθηκε – κατά την γνώμη μου – εντελώς αναίτια, δίνω στη δημοσιότητα τόσο την πρωτοκολλημένη ερώτησή μου προς την πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, όσο και τα έξι (6) συνημμένα σε αυτήν έγγραφα, παρόλο που είναι όλα ελεύθερα προσβάσιμα στο πρόγραμμα Διαύγεια σε οποιονδήποτε επιθυμεί να ενημερωθεί.

Επειδή είναι όλα θέμα ανάγνωσης και κατανόησης κειμένου, αναγκάζομαι να προβώ στην επισήμανση ορισμένων σημείων της κατατεθειμένης ερώτησής μου, χωρίς να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες που ούτως ή άλλως αποτυπώνονται εύγλωττα στην γραπτή ερώτησή μου, ώστε τόσο το Σωματείο Εργαζομένων όσο και οι δημότες μας να κατανοήσουν πλήρως ότι όχι μόνο αναγνωρίζω την αξία και την επιστημονική κατάρτιση των εργαζομένων του Δήμου μας, αλλά ουδόλως στρέφομαι εναντίον τους ή σπιλώνω την υπόληψή τους με «υπόνοιες δικών τους παράνομων ενεργειών» για την δήθεν δημιουργία εντυπώσεων ενόψει της προεκλογικής περιόδου.

Όπως προανέφερα, η ερώτησή μου απευθύνεται αποκλειστικά και μόνον προς την Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ως το μοναδικό πρόσωπο της Διοίκησης του συγκεκριμένου νομικού προσώπου που νομιμοποιείται να πραγματοποιήσει και να υπογράψει απευθείας αναθέσεις σε τεχνικές εταιρείες ή σε φυσικά πρόσωπα για την εκτέλεση έργων ή τη διενέργεια προμηθειών. Φυσικά, δεν χωράει ουδεμία αμφισβήτηση η νομιμότητα των απευθείας αναθέσεων εκ μέρους της Διοίκησης, από τη στιγμή που αυτές προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία και δη τις διατάξεις του ν.4412/2016.

Όπως αναφέρω στην ερώτησή μου, στα πλαίσια του ελέγχου που επέλεξα να κάνω για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, ξεχώρισα τρεις απευθείας αναθέσεις (δύο εκ των οποίων στην ίδια τεχνική εταιρεία), οι οποίες έγιναν (από την πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου) μεταξύ 25 Μαΐου και 14 Ιουνίου 2022 και αφορούν παραπλήσιες εργασίες συντήρησης σε περιοχές της χερσαίας ζώνης της Σύρου, για τις οποίες εκδόθηκαν χρηματικά εντάλματα πληρωμής σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο (2) μηνών.

Δεν έβγαλα από το μυαλό μου, ούτε ονειρεύθηκα, ότι οι συγκεκριμένες αναθέσεις αποτελούν κατατμήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί μέσω προκήρυξης κάποιου διαγωνισμού που να περιλαμβάνει όλες αυτές τις εργασίες στο σύνολό τους. Κι αυτό διότι προβλέπεται – από την ίδια νομοθεσία που αναφέρω παραπάνω – η διενέργεια συνοπτικού ή άλλου διαγωνισμού για εργασίες που το κόστος τους υπερβαίνει το μέγιστο ποσό της απευθείας ανάθεσης (37.200 ευρώ πλέον ΦΠΑ).

Στο δια ταύτα, η κατατεθειμένη ερώτησή μου περιέχει δύο διακριτά σημεία:

Στο πρώτο σημείο αναρωτιέμαι εάν πρόκειται για παλαιές εργασίες που είχαν ήδη εκτελεστεί και καλύφθηκαν με αυτές τις αναθέσεις, κάτι βέβαια που είναι αποδεκτό.

Στο δεύτερο σημείο (η λέξη «εάν» είναι καθαρά υποθετική), και γνωρίζοντας ήδη ότι για την εξόφληση εργασιών που έχουν ολοκληρωθεί, όπως οι συγκεκριμένες, απαιτείται η εκ των προτέρων επιμέτρησή τους από εξειδικευμένο μηχανικό, αναρωτιέμαι κατά πόσον μέσα στο χρονικό διάστημα των δύο μηνών ήταν εφικτή τόσο η εκτέλεση των εργασιών από τους εργολάβους των απευθείας αναθέσεων, όσο και η επιμέτρησή τους από τον ένα και μοναδικό μηχανικό, μέσα στον τεράστιο φόρτο εργασίας του που πολλάκις μας έχει αναφέρει η πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και φυσικά δεν αμφισβητούμε, ώστε στη συνέχεια να εκδοθούν τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής, σχετικά με τα οποία επίσης αναρωτιέμαι γιατί υπήρξε τέτοια πρεμούρα «εκ μέρους σας» (δηλ. της προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου) να πληρωθούν αυτές οι εργασίες τόσο γρήγορα.

Αλήθεια, σε ποιο σημείο σπιλώνω με «υπόνοιες παράνομων ενεργειών» τους εργαζομένους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου;

Μήπως, στο σημείο που δεν αμφισβητώ τον τεράστιο φόρτο εργασίας του ενός και μοναδικού μηχανικού του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου που είναι επιφορτισμένος, μεταξύ άλλων, και για τις επιμετρήσεις ολοκληρωμένων εργασιών;

Ή μήπως στο σημείο που αναρωτιέμαι για την πρεμούρα έκδοσης χρηματικών ενταλμάτων τα οποία η Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου εντέλλεται να εκδοθούν από τον προϊστάμενο οικονομικών υπηρεσιών;

Τέλος, σε ό,τι αφορά την «ταχύτητα υλοποίησης» που επίσης ενόχλησε, νομίζω πώς είναι πασιφανές από την κατατεθειμένη ερώτησή μου ότι η συγκεκριμένη φράση δεν αφορά τους εργαζομένους σε κανένα σημείο, αλλά αποδίδεται σε μία συγκεκριμένη τεχνική εταιρεία, η οποία, αν δεν κάνω λάθος, έχει αναλάβει περισσότερα από δέκα (10) έργα για το Δήμο μας μέχρι σήμερα και ουδόλως φημίζεται για την ταχύτητά της.

Αγαπητά μέλη του Σωματείου Εργαζομένων,

Θέλω να πιστεύω ότι, μετά από τις απαραίτητες διευκρινίσεις που όφειλα να δώσω, έχουν αρθεί εκ μέρους σας οι όποιες ενστάσεις προς το πρόσωπό μου. Άλλωστε, επειδή μιλάω πάντοτε με στοιχεία και επιχειρήματα, ουδέποτε μέχρι σήμερα ενέπλεξα τους εργαζομένους του Δήμου μας σε πολιτικά ζητήματα. Ούτε κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο που κατείχα το αξίωμα του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ούτε κατά την τρέχουσα περίοδο που είμαι απλός δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας. Πάντα αναγνώριζα και πάντα θα εξακολουθώ να αναγνωρίζω την αξία των εργαζομένων. Όμως, οφείλετε κι εσείς να μην εμπλέκετε την εργασία σας με την πολιτική, διότι το ζήτημα που αναδείχθηκε μέσα από την προχθεσινή ερώτησή μου είναι καθαρά πολιτικό και ουχί εργασιακό, εφόσον μέσω αυτής στηλιτεύονται συγκεκριμένες αποφάσεις της Διοίκησης.

Κλείνοντας, σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη προσφυγή μου σε ελεγκτικό μηχανισμό, επιτρέψτε μου να κρίνω μόνος μου εάν και πότε θα το πράξω. Δεν χρειάζομαι υποδείξεις από κανέναν. Εξάλλου, η μέχρι σήμερα πορεία μου στα κοινά του Δήμου μας, κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχει αποδείξει ότι ακόμα και η σκέψη ενδεχόμενης προσφυγής μου σε ελεγκτικό μηχανισμό δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, αλλά ούτε και αυτοσκοπό.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας"

Γιώργος Δούναβης

Δημοτικός σύμβουλος