Η Αρωγή στην καρδιά της Ευρώπης

Το σωματείο ατόμων με οπτική αναπηρία του νομού Κυκλάδων στο Ευρωκοινοβούλιο

Το πανευρωπαϊκό συνέδριο “Freedom Drive” πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα του “Ευρωπαϊκού δικτύου για την ανεξάρτητη διαβίωση” των ατόμων με αναπηρία. Η Αρωγή, μετά από πρόσκληση του κ. Κυμπουρόπουλου, βρέθηκε στη φετινή διοργάνωση του φόρουμ ώστε να παρουσιάσει το έργο της και να παρακολουθήσει τις εργασίες του συνεδρίου που έλαβαν χώρα από τις 26 μέχρι τις 28 Οκτωβρίου.

Ο κ. Κυμπουρόπουλος είχε δηλώσει κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Σύρο: “Με αφορμή το Freedom Drive , είχα τη χαρά να προσκαλέσω στις Βρυξέλλες, μαζί με άλλους φορείς και ανάπηρα άτομα, την Αρωγή, το σωματείο ατόμων με οπτική αναπηρία του νομού Κυκλάδων. Η δικτύωση και οι συνέργειες που θα προκύψουν από τη συμμετοχή αυτή, θα αποτελέσουν το έναυσμα για την προώθηση των δικαιωμάτων επί της ανεξάρτητης διαβίωσης, καθώς αυτή θα συντελέσει στη διάδοση των αρχών της ανεξάρτητης διαβίωσης στην Ελλάδα και την υιοθέτηση καλών πρακτικών».

Το Ευρωκοινοβούλιο χειροκρότησε το έργο της Αρωγής

Κατά τη διάρκεια του τριήμερου ταξιδιού, τα μέλη της Αρωγής, ξεναγήθηκαν στους χώρους του Κοινοβουλίου και τους δόθηκε η ευκαιρία, μέσω της κας Δήμητρας Δονδώρου που πήρε το λόγο από την πρόεδρο του συνεδρίου, να συστήσουν την Αρωγή στους 250 συνέδρους και να επικοινωνήσουν το έργο και τις δράσεις τους εντός του Ευρωκοινοβουλίου, όπως έκαναν μοιράζοντας τη βραβευμένη πρωτότυπη αυτοκόλλητη ετικέτα που εμπνεύστηκε και δημιούργησε για το σωματείο, η ελληνική εταιρεία Nikolaou/Prepress/Flexoplates, όπου αναγράφεται σε σύστημα braille η φράση «Σε ευχαριστώ». Όπως δήλωσε η πρόεδρος της Αρωγής, Άννα Φώσκολου: “Ένα αντίστοιχο δικό μας «ευχαριστώ», εκφράζουμε και εμείς με αφορμή αυτή την εξέλιξη στις Βρυξέλλες, το οποίο περικλείει την εκτίμηση, την ευγνωμοσύνη και το σεβασμό μας προς όλους τους ανθρώπους και τους φορείς που μας στηρίζουν και έχουν πιστέψει σε εμάς και σε ό, τι καταφέρνουμε. Σε όλους τους ανθρώπους που πιστεύουν στους στόχους μας και υποστηρίζουν το έργο μας, το οποίο με αφοσίωση θα συνεχίζουμε να εμπλουτίζουμε και να ενδυναμώνουμε”.

Το Freedom Drive 2022

Το “Ευρωπαϊκό δίκτυο για την ανεξάρτητη διαβίωση - European network on independent living (ENIL)” είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο ατόμων με αναπηρία. Αποτελεί ένα φόρουμ που απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους με αναπηρία, στις οργανώσεις ανεξάρτητης διαβίωσης, όπως επίσης και στους μη ανάπηρους συμμάχους και υποστηρικτές τους. Αποστολή του είναι να υποστηρίζει και να υπενθυμίζει τις αξίες, τις αρχές και τις πρακτικές της ανεξάρτητης διαβίωσης, ασκώντας πίεση μέσα από τις δράσεις του για ένα περιβάλλον χωρίς εμπόδια για τα άτομα με αναπηρίες, για την αποϊδρυματοποίησή τους και για την παροχή προσωπικών υποστήριξης και επαρκών τεχνικών βοηθημάτων.

Τo Freedom Drive είναι μία από τις βασικές εκστρατείες του ENILκαι μαζί με την Πορεία Διαμαρτυρίας, αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για το δικαίωμα των ΑμεΑ στην ανεξάρτητη διαβίωση και για το κλείσιμο των ιδρυμάτων. Το Freedom Drive παρέχει στους υποστηρικτές του κινήματος, τη μοναδική ευκαιρία να συναντήσουν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να προωθήσουν το δικαίωμα στην ανεξάρτητη διαβίωση και την εφαρμογή της σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, καθώς και να ανταλλάξουν εμπειρίες και ιδέες με συναδέλφους ακτιβιστές από όλη την Ευρώπη.

Η Αρωγή στην καρδιά της Ευρώπης

H πρόεδρος της “Αρωγής”, Άννα Μαρία Φώσκολου, με την επιστροφή της στη Σύρο, δήλωσε για την επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο: «Η “Αρωγή” στις Βρυξέλλες, στο κέντρο των αποφάσεων της Ευρώπης! Η παραπάνω φράση, πριν από λίγο καιρό φάνταζε σαν ένα άπιαστο όνειρο για να συμβεί τόσο άμεσα στην πορεία της Αρωγής, ώστε να φτάσουμε να ζήσουμε όσα ζήσαμε στο ταξίδι μας στις Βρυξέλλες. Η εντατική προσπάθεια, η πολλή- πολλή δουλειά, οι συντονισμένες κινήσεις, η αγάπη και η προσήλωση μας στους στόχους που θέτουμε, έφεραν αυτή την εξαιρετική εξέλιξη!” και συμπλήρωσε πως κυρίαρχος σκοπός του σωματείου είναι η εξασφάλιση της ανεξάρτητης διαβίωσης των μελών του, όπως επίσης η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του συνόλου της κοινωνίας, στέλνοντας το ηχηρό μήνυμα πως η αναπηρία όρασης δεν αποτελεί εμπόδιο για ένα αξιοπρεπές παρόν και για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον.

Σημειώνεται πως τα μέλη του σωματείου, αφιέρωσαν αυτό το πρώτο αυτό ταξίδι της “Αρωγής”, στη μνήμη του Θεοδόση Δανάμπαση, του Συριανού δημοσιογράφου που όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν “στήριξε το Σωματείο μας σε κάθε φάση και στιγμή της διαδρομής του, τόσο με την πένα, όσο και με την καρδιά και το χαμόγελό του. Τον θυμόμαστε πάντα, με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη”.