Η Αμοργός ως τόπος συνύπαρξης

Ομόφωνα αποφάσισε στις αρχές Νοεμβρίου, το δημοτικό συμβούλιο Αμοργού την ανακήρυξη της Αλεξάνδρας Σταματοπούλου σε πρέσβειρα Αμοργού Καλής Θέλησης και σε σύμβουλο του Δήμου για όλα τα ζητήματα που άπτονται των ατόμων με αναπηρία.

Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986. Πάσχει από μυασθένεια και συγκεκριμένα από το σύνδρομο stiff person. Έχει σπουδάσει λογοθεραπεία, ωστόσο, μία από τις μεγάλες αγάπες της είναι η κολύμβηση, στην οποία είναι πρωταθλήτρια με πολλές σημαντικές διακρίσεις χωρίς να επιτρέπει να την αποθαρρύνουν οι προκλήσεις και οι δυσκολίες. Στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, τερματίζοντας τρίτη στα 50 μέτρα ύπτιο της κατηγορίας S4.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, η Παραολυμπιονίκης κολύμβησης τίμησε την Αμοργό με την παρουσία της στο Φεστιβάλ «Συνυπάρχω», ένα φεστιβάλ που στόχο έχει να αναδείξει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και την ανάγκη τους να συνυπάρχουν, να μοιράζονται και να συμμετέχουν ισότιμα σε όλες τις δράσεις της κοινωνίας καθώς και να εκφράζονται μέσω της τέχνης και του αθλητισμού. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, πραγματοποίησε την προπόνησή της στα καταγάλανα νερά της Αιγιάλης, κάνοντας χρήση του ειδικά διαμορφωμένου μηχανήματος.

Ο καλύτερος τρόπος προβολής της Αμοργού

Ο Δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραΐσκος, στην εισήγησή του στο δημοτικό συμβούλιο, αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους πρότεινε την ανακήρυξη της Αλεξάνδρας Σταματοπούλου σε πρέσβειρα Καλής Θέλησης, εστιάζοντας, πέρα από τις αθλητικές της ικανότητες και επιτυχίες, στην ευαισθησία που τη διακρίνει για τα ζητήματα που άπτονται των ατόμων με αναπηρία αλλά και στην ενασχόλησή της με θέματα που αφορούν παιδιά.

Μίλησε συγκεκριμένα για το επικοινωνιακό χάρισμα που διαθέτει η αθλήτρια, ένα στοιχείο του χαρακτήρα της που διαπίστωσαν όσοι την γνώρισαν από κοντά κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Συνυπάρχω. “Η παρουσία της, μαζί με τον Δημήτρη Γρίντζο έμεινε χαραγμένη στις καρδιές των μαθητών και καθηγητών των σχολείων μας, όπως και η προπόνηση που πραγματοποίησε στα νερά της Αιγιάλης, αλλά κυρίως η στάση ζωής της και το φως που μας χάρισε. Πριν από τους Αμοργιανούς, την Αλεξάνδρα την είχε αγκαλιάσει στο σύνολο της η Ελληνική κοινωνία, κάτι που δεν προσπέρασαν τα ΜΜΕ, καθώς έχει φιλοξενηθεί στα μεγαλύτερα μέσα της χώρας, δίδοντας πολλές συνεντεύξεις” ανέφερε ο δήμαρχος και εξήγησε πως η αθλήτρια από εδώ και πέρα, θα αποτελεί, εκτός των άλλων, μία κινητή διαφήμιση της Αμοργού, εφόσον σε όλες τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις αλλά και στις δημόσιες εμφανίσεις της θα φοράει μπλουζάκια και καπέλα στα οποία θα αναγράφεται το νησί της Αμοργού.

Αναδεικνύοντας τα προβλήματα και ξεπερνώντας τα εμπόδια

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος στάθηκε στην πολυδιάστατη προσωπικότητά της και στον τρόπο που αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της καθημερινότητας, ζώντας σε μία χώρα που τώρα κάνει τα πρώτα σημαντικά βήματα σε θέματα συμπερίληψης και προσβασιμότητας. “Παρά την αναπηρία της, δεν κλείστηκε στο σπίτι της. Κυκλοφορεί μόνη της στην Αθήνα και στον Πειραιά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ παράλληλα με τις προπονήσεις της, η κύρια δουλειά της είναι αυτή της λογοθεραπεύτριας σε παιδιά ηλικίας έως 20 ετών. Για να γίνουμε πιο σαφείς, η Αλεξάνδρα είναι ίσως το μόνο πρόσωπο που γνωρίζει τόσο καλά τις ατέλειες της ελληνικής καθημερινότητας και του Ελληνικού Κράτους” είπε χαρακτηριστικά.

Με διάθεση αυτοκριτικής, ο κος Καραΐσκος δεν δίστασε να αναφερθεί και σε μία “σκληρή αλήθεια” την οποία ανέδειξε η Παραολυμπιονίκης όταν, σε μια από τις δύσκολες μετακινήσεις της εντός της Χώρας, με αφοπλιστικό τρόπο ρώτησε τους αρμόδιους για το αν υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι με αναπηρία αλλά και για το πώς μετακινούνται οι ηλικιωμένοι. Η ερώτησή της έμεινε αναπάντητη, όπως είπε ο δήμαρχος, κάνοντας σαφές το ότι η Αμοργός έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά της προκειμένου να μπορούν να ζουν και να συνυπάρχουν σε αυτήν άτομα με αναπηρία.

Ένα νέο παράθυρο για όλους

Ο δήμαρχος έκλεισε την εισήγησή του συνοψίζοντας τους λόγους για τους οποίους προτείνεται η εκλογή και ανακήρυξη της Αλεξάνδρας Σταματοπούλου σε πρέσβειρα Αμοργού Καλής Θέλησης και σε Σύμβουλο για όλα τα ζητήματα που άπτονται των ατόμων με αναπηρία: “Θα είναι χαρά και τιμή μας η Αλεξάνδρα να έρχεται στο νησί μας να βλέπει, να προτείνει, να ακούει από όλους του κατοίκους ζητήματα που δεν θα εστιάζουν μόνο στα ζητήματα για τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία, αλλά και με την ιδιότητά της ως λογοθεραπεύτρια να μας συμβουλεύει και για μια σειρά άλλων ευαίσθητων ζητημάτων τα οποία αφορούν κυρίως παιδιά. Στη βάση των δικών της εισηγήσεων, με τη σειρά μας ως Δήμος και έχοντάς την δίπλα μας, θα ζητάει συναντήσεις π.χ. με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Δόμνα Μιχαηλίδου αλλά και όποιον άλλον κρατικό αξιωματούχο απαιτηθεί, προκειμένου στο νησί μας να μπορούν να συνυπάρχουν όλοι οι πολίτες και να αντιμετωπίζονται κάθε τέτοιου είδους ζητήματα με υπεύθυνο και εξειδικευμένο τρόπο”.

Στο γεγονός, αναφέρθηκε με ανακοίνωσή της και η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, η οποία ευχαρίστησε τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο για την συγκεκριμένη απόφαση δηλώνοντας την πρόθεσή της να εξελιχθεί η Αμοργός σε ένα νησί φιλικό προς όλους: “Ένα νέο παράθυρο άνοιξε πριν λίγο στη ζωή μου. Αυτό της Αμοργού. Ευχαριστώ θερμά τον δήμαρχό της, κύριο Λευτέρη Καραΐσκο και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αμοργού για την ομόφωνη απόφασή τους να με ανακηρύξουν σε Πρέσβειρα Αμοργού Καλής Θέλησης για ζητήματα που άπτονται των ατόμων με αναπηρία. Είμαι έτοιμη να σας συναντήσω σύντομα από κοντά για να αρχίσουμε να δουλεύουμε με έναν κοινό στόχο: Στο πανέμορφο νησί σας με τους υπέροχους κατοίκους του, να μπορούν να συνυπάρχουν και τα άτομα με αναπηρία”.