Ο επίλογος της πολύκροτης δίκης

Ισόβια κάθειρξη χωρίς ελαφρυντικά

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 23/12 η δίκη για τη δολοφονία της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου που εκδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Σύρου.

Έπειτα από πολλές εβδομάδες, συνεχείς διακοπές, πολυάριθμες καταθέσεις και πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν στη δικαστική αίθουσα, το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχο τον κατηγορούμενο. Σύμφωνα με όσα έλαβαν υπόψιν οι ένορκοι και η έδρα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μεταξύ του δράστη και του θύματος είχε προηγηθεί κάποιο επεισόδιο εντός του αυτοκινήτου, ότι το θύμα έφερε τραύματα τα οποία προηγήθηκαν της πτώσης και πως ο δράστης έσπρωξε εσκεμμένα το θύμα στο γκρεμό, ενώ δεν έγινε άμεση προσπάθεια ανάνηψης σύμφωνα και με τη δήλωση του ίδιου του δράστη. Όπως αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο της έδρας, παρά την προφανή διαταραχή προσωπικότητας, δεν υπήρξε διάγνωση ψυχασθένειας που να μπορούσε να οδηγήσει τον δράστη στο εν λόγω έγκλημα , ο δράστης ήταν λειτουργικός, δεν είχε παρουσιάσει στο παρελθόν κάποιο ψυχωσικό επεισόδιο ή επιθετική συμπεριφορά και το ίδιο το συμβάν δεν δικαιολογεί τη δημιουργία τέτοιας παρόρμησης που να οδηγήσει στη μείωση καταλογισμού, όπως ισχυρίστηκε η υπεράσπιση.

Η ομόφωνη απόφαση περί ενοχής ανακοινώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ενώ στη συνέχεια το δικαστήριο διέκοψε ώστε να συσκεφθεί για την επιβολή της ποινής και την αναγνώριση ελαφρυντικών. Τελικώς, το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό της υπεράσπισης του δράστη περί τέλεσης της πράξης εν βρασμώ ψυχικής ορμής, δεν αναγνώρισε ως ελαφρυντικό τον πρότερο σύννομο βίο και του επέβαλλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Όπως δήλωσαν οι δικηγόροι του δράστη, θα ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Έξω από τη δικαστική αίθουσα ακολούθησαν σκηνές έντονης συγκίνησης από την οικογένεια και τους συγγενείς του θύματος, οι οποίοι βρίσκονταν εντός της δικαστικής αίθουσας καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ζητώντας δικαίωση.

Τραγικές φιγούρες υπήρξαν ωστόσο και τα μέλη της οικογένειας του δράστη που παρέμεναν όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Σύρο για να παρακολουθήσουν τη δίκη.

Ήταν μία εμβληματική δίκη”

Ο δικηγόρος της οικογένειας Αλέξης Κούγιας, δήλωσε με την έξοδό του από το Δημαρχιακό Μέγαρο: “Είναι μία τραγωδία αυτή η ιστορία. Κυρίως για την οικογένεια την οποία εκπροσωπώ, η οποία δεν θα ξαναδεί το παιδί της, αλλά επειδή πάντοτε συνηθίζω να βλέπω τα πράγματα με ολοκληρωμένη μορφή, είναι μία τραγωδία και για την οικογένεια του κατηγορουμένου, οι οποίοι απ’ όσο φαίνεται είναι ιδιαίτερα αξιοπρεπείς άνθρωποι. Δυστυχώς, οι υπερασπιστικές επιλογές του κατηγορουμένου ήταν λάθος, αυτή είναι η προσωπική μου κρίση. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν επιλέγεις την οδό των κωμικών δικαιολογιών. Ειδικά, η επιλογή του από την πρώτη στιγμή να προσποιείται και να προσπαθεί να πείσει με τους δικηγόρους του ότι είναι σχιζοφρενής, ήταν κατά την προσωπική μου άποψη λάθος γιατί αυτά τα οποία επικαλείτο για να προσπαθήσει να πείσει ότι έπασχε από σχιζοφρένεια, επιστημονικά δεν προβλέπονται από πουθενά”.

Ο κ.Κούγιας χαρακτήρισε εξαιρετική την προσπάθεια των συναδέλφων του καθώς και τη στάση της Εισαγγελέως και ευχαρίστησε το δικαστήριο για την απόφαση, για την οποία δήλωσε: “Στεναχωρούμαι που ένας νέος άνθρωπος θα περάσει τα πιο όμορφα χρόνια της ζωής του στη φυλακή. Εύχομαι όταν θα βγει από τη φυλακή να έχει καταλάβει τι έκανε γιατί από τη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της δίκης, φαίνεται ότι μάλλον δεν κατάλαβε. Η άποψή μου ήταν και είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να σκύβεις το κεφάλι και από την πρώτη στιγμή να μπορείς να ζητάς συγγνώμη με τον πιο ταπεινό τρόπο και να μην προβάλλεις κωμικές και γελοίες δικαιολογίες”. Όπως συμπλήρωσε, η ποινή ισόβιας κάθειρξης σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μονόδρομος. “Υπάρχουν ορισμένες εμβληματικές υποθέσεις όπως της Τοπαλούδη και της Γαρυφαλλιάς που δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και για τους δικαστές και για τους ενόρκους και για εμάς τους δικηγόρους” είπε κλείνοντας.