Εγκαινιάστηκε το νέο παράρτημα της “Φλόγας” στην Σαντορίνη

Φωτογράφος κυρία Νίκη και Λένια Αλεξίου

Μετά από 40 χρόνια συνεχούς και σημαντικής παρουσίας στην στήριξη των παιδιών με καρκίνο, ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια “Η Φλόγα” απέκτησε πλέον το 20ο παράρτημά του στη Σαντορίνη. Τα εγκαίνια του παραρτήματος πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή 8/1, παρουσία της προέδρου της Φλόγας, Μαρίας Τρυφωνίδη και του εκπροσώπου της Φλόγας στη Σαντορίνη, Δημήτρη Ντολίτσα, ο οποίος μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για το πως άρχισε η πρωτοβουλία της δημιουργίας του παραρτήματος στο νησί.

Πως ξεκίνησε η σκέψη για το παράρτημα

Ο εκπρόσωπος της “Φλόγας” στη Σαντορίνη, Δημήτρης Ντολίτσας είναι και ο ίδιος γονέας παιδιού με νεοπλασματική ασθένεια και μίλησε στην εφημερίδα για την προσωπική του εμπειρία και πως γεννήθηκε η ιδέα του παραρτήματος στην Σαντορίνη, 

“Εμείς νοσηλευτήκαμε στο Νοσοκομείο το 2017 με τον μικρό μας που νοσούσε με καρκίνο τότε. Εκείνο το χρονικό διάστημα που ήμασταν μέσα, υπήρχαν Ι.Χ. στην “Φλόγα” με τα οποία παίρναμε παιδιά, ως οδηγοί επιφυλακής, εμείς οι ίδιοι οι γονείς, από τις 12 τα μεσάνυχτα ως και τις 7 το πρωί. Δηλαδή αν κάποιο παιδί χρειαζόταν εκείνες τις ώρες να μεταβεί στο Νοσοκομείο από τον ξενώνα της “Φλόγας”, το κάναμε εμείς”, ενώ περιγράφει χαρακτηριστικά ότι για τα παιδιά που χρειαζόταν αναπηρικό καρότσι έπρεπε αφού τα έπαιρναν αγκαλιά και τα έβαζαν στο αυτοκίνητο, έπειτα έπρεπε να περάσουν το καρότσι στο πορτ-μπαγκάζ, κάτι που δεν ήταν και το πιο ασφαλές.

“Έβαλα ένα προσωπικό μου στοίχημα”

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην προσωπική του πρωτοβουλία για την απόκτηση ενός μεταφορικού μέσου που θα έλυνε σε μεγάλο βαθμό αυτά τα προβλήματα, χωρίς ωστόσο να παραβλέπει τη βοήθεια της “Φλόγας”, “Χωρίς να λέω ότι η “Φλόγα” δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσει ένα αμάξι, με δική μου πρωτοβουλία και ένα προσωπικό μου στοίχημα, έβαλα ως στόχο να μαζέψω τα χρήματα στη Σαντορίνη για να μπορέσω να πάρω ένα τέτοιο αυτοκίνητο. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε όλη η ιδέα και έτσι αποφάσισα να κάνω και το παράρτημα της Σαντορίνης. Από το 2019 που ξεκίνησα την προσπάθεια κατάφερα να συγκεντρώσω 16.000 ευρώ και αποκτήσαμε το αυτοκίνητο που είχαμε ως στόχο. Στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο απλά σηκώνεις τα καθίσματα και μπαίνει το αναπηρικό αμαξίδιο χωρίς το παιδί να σηκώνεται πλέον”.

Πως το όνειρο έγινε πραγματικότητα

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στον κόσμο που βοήθησε για να υλοποιηθεί το όνειρό του καθώς όπως αναφέρει το ποσό αυτό συγκεντρώθηκε “πόρτα-πόρτα” ενώ εξέφρασε και κάποιες ξεχωριστές ευχαριστίες, “Η αλήθεια είναι ότι όλο αυτό το χρωστάω στο ΔΑΠΠΟΣ, το αθλητικό και το Κλειστό Γυμναστήριο της Σαντορίνης. Το 2019 μου παραχώρησε στο χριστουγεννιάτικο χωριό, ένα ξύλινο σπιτάκι στο οποίο και μπορούσαμε να έχουμε bazaar της “Φλόγας” από την Αθήνα και να μαζεύονται χρήματα, όπως επίσης να τοποθετεί χρήματα και σε ένα κουτί της “Φλόγας” το οποίο το ανοίγαμε κάθε βράδυ με τον πρόεδρο του ΔΑΠΠΟΣ τα καταμετρούσαμε ώστε να υπάρχει διαφάνεια και μαζευόντουσαν για τον σκοπό της αγοράς του αυτοκινήτου”. 

“Πλέον το σπιτάκι μας θα είναι μόνιμο στο προαύλιο του ΔΑΠΠΟΣ”

Κλείνοντας, ανέφερε το πως φτάσαμε στο να ανοίξει το επίσημο παράρτημα της “Φλόγας” στην Σαντορίνη, τα εγκαίνια του οποίου έλαβαν χώρα την περασμένη Κυριακή. “Στο φετινό χριστουγεννιάτικο χωριό δεν θα είχαμε όπως κάθε χρόνο ξύλινο σπιτάκι για την “Φλόγα” με αποτέλεσμα, κάποιοι συγγενείς μου με την εταιρία “Εφαρμογές Μετάλλων Δρόσος” μας έκαναν δώρο ένα καινούργιο λυόμενο σπιτάκι για να καταφέρουμε να κάνουμε το παράρτημά μας. Έτσι το τοποθετήσαμε στο χριστουγεννιάτικο χωριό και φέτος και από τη στιγμή που πλέον μας ανήκει, καταφέραμε να κάνουμε την έναρξη και τα εγκαίνια του παραρτήματος, που πλέον θα είναι μόνιμο στο προαύλιο του ΔΑΠΠΟΣ”, τόνισε, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει η σκέψη να μένει ανοιχτό κάποιες ώρες μέσα στην εβδομάδα και σε κάθε αγώνα που θα γίνεται στο Κλειστό Γυμναστήριο για να υπάρχει η δυνατότητα να συγκεντρώνονται κάποια επιπλέον χρήματα για τις δράσεις του Συλλόγου.

Λίγα λόγια για το σπιτάκι

Το σπιτάκι της “Φλόγας” φιλοξενείται σε χώρο που έχει παραχωρήσει ο ΔΑΠΠΟΣ και ο κ. Δημήτρης Ντολίτσας αναλαμβάνει την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για θέματα παιδικού καρκίνου, αλλά και την ανάπτυξη τοπικών δράσεων για την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου.

Στο σπιτάκι μπορεί κάποιος να αγοράσει διάφορα δωράκια, γούρια αλλά και χειροτεχνίες φτιαγμένες από εθελοντές και φίλους της “Φλόγας”. Τα έσοδα από τις πωλήσεις προορίζονται για την ενίσχυση του έργου της Φλόγας για καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα των παιδιών με καρκίνο.

Η ίδρυση της “Φλόγας”

Ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Η Φλόγα» ιδρύθηκε το 1982 στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού από ελάχιστους γονείς παιδιών με καρκίνο, γιατρούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους του ογκολογικού τμήματος. Η Φλόγα είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σήμερα η Φλόγα αγκαλιάζει χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα, με γραφεία και εκπροσώπους σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Η αποστολή της “Φλόγας”

Η “Φλόγα έχει σκοπό” να συμπαραστέκεται στα παιδιά που νοσούν από καρκίνο και τις οικογένειές τους και να αγωνίζεται για την καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα τους.

Να μοιραζόμαστε τους φόβους και τις αγωνίες τους, και να στηρίζουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα τους.

Ενώ βασικός σκοπός της “Φλόγας” είναι να διεκδικεί ουσιαστική παρουσία και δυνατότητα παρέμβασης στα θέματα της ιατρικής, ψυχικής και κοινωνικής φροντίδας των παιδιών.

Οι βασικοί στόχοι είναι το θεσμικό πλαίσιο που να διέπει τη νοσηλεία του παιδιού, η εκπαίδευση παιδιάτρων στα ογκολογικά τμήματα, η φροντίδα εφήβων στα παιδιατρικά νοσοκομεία, η ψυχολογική στήριξη των οικογενειών, η σαφής και ειλικρινής ενημέρωση του γονέα, η κοινωνική φροντίδα και η ενημέρωση της κοινής γνώμης για τον παιδιατρικό καρκίνο.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Φλόγα και τη δράση της υπάρχουν στο floga.org.gr ενώ μπορεί ο οποιοσδήποτε να έρθει σε επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της Φλόγας στη Σαντορίνη, Δημήτρη Ντολίτσα, στο τηλέφωνο 6981094730.