Ενεργειακό κόστος και αυξήσεις στις πρώτες ύλες οδηγούν σε αδιέξοδο την εστίαση

  • Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου, 2023 - 06:22

Το ενεργειακό κόστος παραμένει το σοβαρότερο πρόβλημα για τον κλάδο της εστίασης, μιας και παρά τις όποιες προσπάθειες εξοικονόμησης η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώνεται, αντιθέτως, οξύνεται καθημερινά οδηγώντας σε αδιέξοδο τους επιχειρηματίες. Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί μοιάζουν πλέον δυσβάσταχτοι και δεν μπορούν να καλυφθούν παρά τις όποιες ρυθμίσεις και διακανονισμούς γίνονται και μάλιστα σε μια περίοδο που ήδη τα έξοδα είναι περιορισμένα με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις εστίασης τον χειμώνα υπολειτουργούν.

Οι περισσότερες εξ αυτών μάλιστα αυτό τον μήνα έχουν κατεβάσει ρολά, όπως είθισται να κάνουν κάθε χρόνο, -απλώς φέτος λόγω της ενεργειακής κρίσης είναι περισσότεροι οι επιχειρηματίες που αποφάσισαν να κλείσουν το κατάστημά τους- για ένα και πλέον μήνα προκειμένου να εξοικονομήσουν κάποια χρήματα. Κίνηση δεν υπάρχει πάρα μόνο τα σαββατοκύριακα και χαρακτηρίζεται ασύμφορη η λειτουργία των καταστημάτων.
«Το 70- 75% των καταστημάτων του Ρεθύμνου είναι κλειστά αυτή την περίοδο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος τους Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Ρεθύμνου, Ανδρέας Κλαψινός. Το γεγονός αυτό από μόνο του χαρακτηρίζεται φυσιολογικό με δεδομένο ότι είθισται κάθε χρόνο τέτοια περίοδο τα καταστήματα είτε να κλείνουν είτε να υπολειτουργούν, ωστόσο, όπως προσθέτει, φέτος αφενός αυξήθηκε ο αριθμός των καταστημάτων που έκλεισαν, ενδεικτικό της οικονομικής δυσχέρειας και της δυσβάστακτης αύξησης των λειτουργικών εξόδων και αφετέρου πολλοί επιχειρηματίες δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επαναλειτουργήσουν την επιχείρησή τους, αφού αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα λειτουργίας τους. Αναζητούν είτε να την πουλήσουν είτε στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις που αφορά σε αλλαγή χρήσης του καταστήματος:

«Το 70% – 75% των καταστημάτων του Ρεθύμνου έχουν κλείσει και θα επαναλειτουργήσουν την περίοδο του καρναβαλιού. Η επαναλειτουργία θα γίνει μέσα – τέλος Φλεβάρη που περιμένουμε το καρναβάλι. Βέβαια ούτε τότε (την περίοδο του καρναβαλιού) θα ανοίξουν όλα τα καταστήματα. Κάποιοι συνάδελφοι θα ανοίξουν μόνο για το καρναβάλι και μετά βλέποντας και κάνοντας, δεν είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσουν τη λειτουργία μετά το καρναβάλι. Θα δουν τι κρατήσεις, θα δουν πως θα πάει. Τώρα το ευτύχημα είναι ότι είναι νωρίς το Πάσχα, των ορθόδοξων και των καθολικών. Ωστόσο οι συνάδελφοι λένε ότι βλέποντας και κάνοντας αναλόγως την κίνηση θα δούνε αν θα συνεχίσουν την επαναλειτουργία τους μετά το καρναβάλι. Έτσι θα κινηθεί μέχρι να δείξει η σεζόν, που θα δείξει περίπου το Πάσχα, όταν ξεκινήσει η Μεγάλη Εβδομάδα. Οι γιορτές (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Φώτα) ήταν μια καλή οικονομική ανάσα, βοήθησε και ο καιρός. Από εκεί και πέρα ο Ιανουάριος είναι ένας «νεκρός» μήνας για την εστίαση και τώρα ένα παραπάνω, γιατί ο καθένας κοιτάει να πληρώσει τους λογαριασμούς και τα έξοδά του και δεν μπορεί πια να ανταποκριθεί όταν η επιχείρηση είναι σε λειτουργία χωρίς να υπάρχει κίνηση. Δουλεύουμε μόνο τις Κυριακές που βγαίνουν οι οικογένειες, αλλά μια Κυριακή δεν φτάνει για να κρατηθεί ένα μαγαζί. Κάθε χρόνο ο Ιανουάριος είναι στην ουσία χωρίς έσοδα, αλλά φέτος τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα» τονίζει. Και πρόσθεσε ότι: «Πάρα πολλοί επιχειρηματίες που δουλεύουν κυρίως με τουρίστες έχουν ήδη δώσει προς πώληση τα μαγαζιά τους. Πολλοί έχουν απευθυνθεί στον σύλλογό μας τονίζοντας ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν πλέον στα έξοδα. Λένε άντε να αντέξουν άλλη μια σεζόν και μετά να τα δώσουν, δεν τα κρατάνε. Κάποιοι από αυτούς δεν θέλουν να ασχοληθούν καθόλου με την εστίαση, θέλουν να αλλάξουν επάγγελμα εντελώς».

Παραμένει το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού

Όπως εξηγεί ο κ. Κλαψινός το πρόβλημα με τις ελλείψεις προσωπικού θα παραμείνει ως έχει και τη φετινή χρονιά. Τα πράγματα δεν άλλαξαν και αυτό είναι σαφές ήδη από τώρα, όπου εξακολουθούν να μην μπορούν να βρουν προσωπικό για τις επιχειρήσεις τους:

«Πρόβλημα με το προσωπικό υπάρχει και θα εξακολουθεί να υπάρχει. Αυτοί που εγκατέλειψαν τον κλάδο δεν φαίνονται διατεθειμένοι να επιστρέψουν. Θα πρέπει ο κάθε συνάδελφος να ψάξει κόσμο από τώρα. Εάν περιμένουν να βρουν κόσμο Μάιο – Ιούνιο δεν θα βρουν ποτέ. Εγώ τις Κυριακές θέλω δύο άτομα παραπάνω και δεν τα βρίσκω, δεν υπάρχουν, δεν έρχεται κανείς. Φοβάμαι ότι θα είναι χειρότερα από πέρυσι, απλώς είμαστε ενημερωμένοι. Έχουμε καεί στον χυλό, οπότε θα ψάξουμε από πολύ πιο νωρίς φέτος».

Νέες αναπροσαρμογές στους τιμοκαταλόγους

Εν τω μεταξύ, με νέες αναπροσαρμογές τιμών θα υποδεχτούν τους πελάτες τους τα καταστήματα εστίασης, επισημαίνει κ. Κλαψινός τονίζοντας ότι οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες συνεχίζονται και πλέον οι επιχειρηματίες του κλάδου δεν μπορούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις. Οι αναπροσαρμογές θεωρούνται μονόδρομος και η μόνη λύση για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις εστίασης να είναι βιώσιμες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εστίασης οι αυξήσεις των τιμών θα φτάσουν το 10%.

«Πλέον περιμένουμε το καλοκαίρι. Ευτυχώς είναι καλά τα μηνύματα για τη νέα τουριστική περίοδο, μένει να το δούμε στην πράξη. Οι τζίροι και πέρυσι ήταν καλοί, το ζητούμενο όμως είναι τι μένει στο τέλος. Δυστυχώς οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες συνεχίζονται, οπότε και εμείς αναγκαστικά αυτό το κόστος θα το μετακυλήσουμε στους τιμοκαταλόγους μας. Αυτό είναι βέβαιο. Όλοι οι συνάδελφοι με το που ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους θα έχουν παραπάνω τιμές στους καταλόγους, αυτό να το περιμένει ο κόσμος. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Μιλάμε για μια αύξηση τουλάχιστον 10%. Όταν έχουν αυξηθεί όλα τα προϊόντα του πρωτογενή τομέα, το γάλα, το αλεύρι και όλα τα παράγωγα του γάλατος και βλέπεις και ένα κοτόπουλο που έχει πάει στα ύψη η τιμή του, όπως και στο μοσχάρι, δεν μπορεί μια επιχείρηση να απορροφήσει εξολοκλήρου αυτές τις αυξήσεις».