Η “Μπάρμπαρα” έντυσε στα λευκά τα ορεινά Άνδρου, Τήνου και Νάξου

Τα πρώτα φετινά χιόνια έκαναν την εμφάνιση τους στα ορεινά των Κυκλάδων, με τα φαινόμενα να περιορίζονται εκεί, και να μη δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα στα νησιά. Παρόλα αυτά, η “Μπάρμπαρα” συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από την Ελλάδα και όλοι οι φορείς βρίσκονται σε εγρήγορση. Στα περισσότερα από τα νησιά τα φαινόμενα περιορίστηκαν στους ισχυρούς ανέμους και στην βροχή, ενώ χιόνι είδαν στα ορεινά χωριά της Άνδρου, της Τήνου και της Νάξου. Η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους κατά τόπους φορείς για να καταγράψει την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου.

Πολιτική Προστασία ΠΝΑι: “Δεν υπήρξε κάποιο ακραίο φαινόμενο όπως πέρυσι”

Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Θανάσης Δρόσος, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την “Μπάρμπαρα” και κατά πόσο έχει επηρεάσει τις Κυκλάδες, “Εμείς περιμέναμε για τα συγκεκριμένα νησιά, Άνδρο, Τήνο και πιθανώς Νάξο. Είχαμε κάνει τον σχεδιασμό μαζί με τους Δήμους και τους επάρχους των νησιών, υπήρχαν μηχανήματα σε κατάσταση ετοιμότητας και με την Αστυνομία ήμασταν έτοιμοι για να κλείσουμε τους δρόμους. Παρόλα αυτά, δεν υπήρξε κάποιο ακραίο φαινόμενο, όπως πέρυσι που είχαμε στα 3 αυτά νησιά πάρα πολύ χιόνι τον Γενάρη. Η κατάσταση φέτος μέχρι στιγμής είναι διαχειρίσιμη και μπορώ να πω και ήρεμη, δεν είχαμε κάτι το τραγικό. Τα φαινόμενα ήταν πολύ περιορισμένα, εμείς έχουμε μία ειδοποίηση για προσοχή και την Τετάρτη και θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις.”

Η συνεννόηση στο ενδεχόμενο αποκλεισμού δρόμων

Στο τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τυχόν αποκλεισμούς δρόμων αναφέρθηκε παράλληλα, ο κ. Δρόσος, “Στους αποκλεισμούς, υπάρχει συνεννόηση με τους Δήμους, επειδή αυτοί γνωρίζουν από τους κατά τόπους προέδρους και φορείς, να έχουμε μία επικοινωνία, έτσι ώστε αν υπάρξει κάποια τέτοια περίπτωση να λάβουν εκείνοι δράση πάνω σε αυτό το θέμα. Όπως μπορεί εύκολα να καταλάβει κάποιος για μία νησιωτική περιφέρεια, δεν μπορούν οι υπηρεσίες τις Περιφέρειας να εξυπηρετούν τις ανάγκες όλων αυτών των νησιών, και εφόσον εμείς δεν μπορούμε σε κάποιες περιπτώσεις, επεμβαίνουν οι Δήμοι”, ενώ ανέφερε παράλληλα ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκονται σε 8 νησιά και όλες οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, “Οι υπεύθυνοι των Δήμων επικοινωνούν μαζί μας, αλλά αν δεν μπορούμε να βοηθήσουμε, αναλαμβάνουν εκείνοι.”

Η υποστελέχωση των Υπηρεσιών της Περιφέρειας

Για τις Περιφερειακές οδούς των νησιών που βρίσκονται στην δικαιοδοσία της Περιφέρειας και όχι των εκάστοτε Δήμων, ανέφερε, “Αυτά είναι ξεκάθαρα μεταξύ μας και από τη νομοθεσία που καθορίζουν ποιοι είναι οι επαρχιακοί-περιφερειακοί δρόμοι. Όλους αυτούς τους δρόμους εμείς τους έχουμε υπό έλεγχο. Είμαστε πάντα ενημερωμένοι και σε συνεργασία με τους κατά τόπους φορείς, ώστε όλο το επαρχιακό δίκτυο, με τα ιδιωτικά μηχανήματα που έχουμε, να είναι πάντα ανοιχτό και να μπορεί να κυκλοφορούν οι κάτοικοι των νησιών.”, ενώ κλείνοντας αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στην υποστελέχωση των υπηρεσιών με χαρακτηριστικό τρόπο, “Σκεφτείτε ότι το Επαρχείο Κέας και Κύθνου αυτή τη στιγμή έχει 2 υπαλλήλους. Είμαστε εντελώς υποστελεχωμένοι. Γενικά σε όλες τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, δεν πρέπει να έχουμε μείνει περισσότεροι από 150 συνάδελφοι, σε όλες τις Κυκλάδες.”

Η ανακοίνωση του Δήμου Άνδρου

Ο Δήμος Άνδρου έβγαλε ανακοίνωση σχετικά με τα φαινόμενα και την προσοχή που θα χρειάζεται να έχουν οι κάτοικοι. Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Καθώς εξελίσσεται το καιρικό φαινόμενο ¨Μπάρμπαρα¨ με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον ισχυρό παγετό, ενημερώνουμε ότι:

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσετε στο νησί μας η έντονη κακοκαιρία που πλήττει την χώρα μας. Χιόνια υπάρχουν μόνο στους ορεινούς όγκους. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, η κίνηση σε περιοχές με υψηλό σχετικά υψόμετρο όπως ο Πιτροφός, η Βουρκωτή, η Άρνη, το Βιτάλι και ο Αμμόλοχος. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, ο παγετός κάνει τους δρόμους ιδιαίτερα επικίνδυνους. Συνιστάται οι πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις εντελώς αναγκαίες.”

Πολιτική Προστασία Δήμου Άνδρου: “Προσοχή στους δρόμους για την ολισθηρότητα κατά τις βραδινές ώρες”

Η υπεύθυνη της Πολιτικής Προστασίας Άνδρου, Ιωάννα Σαραβάνου, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για το φαινόμενο και πως το έχει αντιμετωπίσει η Άνδρος, “Έχουμε χιόνια στα ορεινά αλλά όχι πολύ χιόνι μέσα στο κεντρικό οδικό δίκτυο, οπότε ακόμα δεν έχουν επιχειρήσει μηχανήματα να βγουν για καθαρισμούς. Για αύριο Τετάρτη μας έχουν ενημερώσει ότι ίσως το χιόνι κατέβει και σε ποιο χαμηλό υψόμετρο. Προς το παρόν δεν μένει για πολύ χρόνο στο έδαφος, αλλά χρειάζεται προσοχή στους δρόμους για την ολισθηρότητα κατά τις βραδινές ώρες”, ενώ τόνισε ότι δεν έχουν υπάρξει πτώσεις δέντρων ή κάτι έντονα ανησυχητικό για το νησί, ούτε από το χιόνι, ούτε από την βροχή αλλά ούτε και από τους πολύ ισχυρούς ανέμους. Κλείνοντας αναφέρθηκε στην επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς, “Έχουμε συνεχώς επικοινωνία με την Πυροσβεστική και τους εμπλεκόμενους φορείς. Αν υπάρξει το οτιδήποτε θα επέμβουμε άμεσα.”

Έπαρχος Τήνου: “Ελπίζουμε να μας έχει αφήσει πίσω η κακοκαιρία”

Η Έπαρχος Τήνου, Αναστασία Δεληγιάννη, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για τα φαινόμενα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Τήνος κατά τη διάρκεια της Τρίτης, και όπως τονίζει “Δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα και το οδικό μας δίκτυο ήταν ανοιχτό. Μόνο το πρωί της Τρίτης υπήρχε ένα πρόβλημα στην περιοχή Φαλατάδου – Πεντόστρατο – Μοναστήρι, το οποίο και η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αντιμετώπισε άμεσα με μηχανήματα και είμαστε σε συνεργασία με τους φορείς και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει άλλο φαινόμενο. Ελπίζουμε να μας έχει αφήσει πίσω η κακοκαιρία και να μην έχουμε να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε άλλο.”

“Ο κόσμος να μείνει σπίτι γιατί πολλές φορές δημιουργεί πρόβλημα στους ανθρώπους που επιχειρούν”

Παράλληλα αναφέρθηκε στην προετοιμασία και στην ετοιμότητα της Τήνου, “Η Πολιτική Προστασία του νησιού είναι σε ετοιμότητα, έχοντας σε θέση αναμονής χωματουργούς και μηχανήματα, τα οποία είναι έτοιμα και θα μπορούν να επιχειρούν σε όλο το τμήμα του επαρχιακού οδικού δικτύου του νησιού για να αντιμετωπίσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει και να μην υπάρξει αποκλεισμός δρόμου για κανένα δευτερόλεπτο”, ενώ κλείνοντας έδωσε τη συμβουλή της προς τον κόσμο που ίσως ήθελε να απολαύσει το χιόνι, “ο κόσμος να μείνει στο σπίτι του, να μη βγαίνει για φωτογραφήσεις, γιατί πολλές φορές δημιουργεί και πρόβλημα στους ανθρώπους που επιχειρούν και επίσης θα πρέπει να προσέχουν γιατί το βράδυ και τις πρώτες πρωινές ώρες, υπάρχει το επικίνδυνο φαινόμενο του παγετού.”

Από την Πολιτική Προστασία του Δήμου Νάξου αρκέστηκαν να αναφέρουν τα εξής, “Στα πολύ ορεινά χωριά του νησιού υπάρχει χιόνι αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε. Είναι κάποιο δρόμοι κλειστοί στις ορεινές περιοχές αλλά το φαινόμενο είναι αντιμετωπίσιμο.”