Οριστική απομάκρυνση του ναυαγίου “007” από την Κύθνο

Σχεδόν επτά μήνες μετά την προσάραξη της θαλαμηγού “007”, κοντά στην παραλία Κολώνα της Κύθνου, έφτασε η στιγμή που το ημιβυθισμένο σκάφος, θα απομακρυνθεί οριστικά από το σημείο και το νησί. Άπαντες στο νησί είναι ευχαριστημένοι με την συγκεκριμένη εξέλιξη, αφού βασικός στόχος των ιθυνόντων ήταν, η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί ιδανικά πριν το Πάσχα, αλλά κυρίως πριν την έναρξη της θερινής περιόδου. Ο δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης και ο Λιμενάρχης Σύρου, Γιάννης Βαμβακούσης, μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη” για την ευχάριστη εξέλιξη.

Το ιστορικό του ναυαγίου

Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου και ώρα 23:00 η πολυτελής θαλαμηγός «007» με πορεία προς το λιμάνι του Μέριχα, είχε προσκρούσει σε βραχώδη περιοχή στο νησάκι του Αγίου Λουκά δίπλα στην παραλία της Κολώνας. Στην προσπάθεια του κυβερνήτη της θαλαμηγού προκειμένου να αποφύγει την βύθιση, την οδήγησε στα αβαθή.

Ο Δήμος Κύθνου είχε ανταποκριθεί άμεσα, με ενημέρωση του λιμεναρχείου και σε συνεργασία με τον λιμενάρχη Κύθνου, Μηνά Αρτόπουλο, υπήρξε ολονύχτια δραστηριοποίηση για την τοποθέτηση ειδικού φράχτη περιμετρικά της θαλαμηγού, προκειμένου να προστατευθεί το θαλάσσιο περιβάλλον από διαρροές καυσίμων. Από την πρώτη μέρα, ειδικό πλωτό σκάφος, είχε προχωρήσει σε απάντληση καυσίμων και στη συνέχεια η αποκόλλησή της, από τα αβαθή και η μετακίνηση της θαλαμηγού, εκτός Κύθνου.

Το Γενάρη ο Δήμαρχος Κύθνου δήλωνε στην “Κοινή Γνώμη”, με αισιοδοξία, “Δεν νομίζω ότι θα πάρει αυτή η διαδικασία ως το καλοκαίρι και αυτός ήταν και ο στόχος μου, δηλαδή όσο πιο άμεσα πριν το Πάσχα να έχει φύγει η θαλαμηγός από εκεί. Ουσιαστικά η διαδικασία απομάκρυνσής του είναι θέμα λίγων ημερών. Το θέμα από εκεί και πέρα μπορεί να κολλήσει μόνο γραφειοκρατικά και οικονομικά”. Τα λεγόμενα του κ. Γαρδέρη, υλοποιήθηκαν και στις 21 Μαρτίου 2023, έχει ολοκληρωθεί η ανέλκυση και η θαλαμηγός είναι έτοιμη για αποχώρηση από το νησί. 

Η πίεση προς την εταιρία

Σε συνάντηση που είχε πραγματοποιήσει, τον Γενάρη, με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχο Λ.Σ. Γεώργιο Αλεξανδράκη, ο δήμαρχος Κύθνου, είχε αναπτύξει τα πολύ σημαντικά θέματα που απασχολούσαν το νησί, με ένα από τα κυρίαρχα να είναι το κομμάτι της ανέλκυσης της θαλαμηγού “007”. Τότε, ο κ. Γαρδέρης είχε αναφέρει στην “Κοινή Γνώμη”, “Οι πληροφορίες μου είναι ότι μετά την συνάντηση και τα μέτρα πίεσης που άσκησε το Υπουργείο, ότι θα κάνει την ανέλκυση της θαλαμηγού το ίδιο το Υπουργείο, με ότι αυτό συνεπάγεται αυτό προς τον ιδιοκτήτη και την ασφαλιστική του εταιρία. Αυτοί από την μεριά τους είπαν ότι η ανέλκυση θα γίνει άμεσα. Ναι μεν θα τους επιδοθεί το εξώδικο αλλά θα φροντίσουν άμεσα και πριν την εφαρμογή του, να το έχουν απομακρύνει. Σίγουρα γνωρίζουν ότι αυτό έχει αρκετές συνέπειες αν γίνει η ανέλκυση από την μεριά του Υπουργείου μεμονωμένα. Οπότε θεωρώ ότι ήταν ένα σημαντικό μέτρο πίεσης αυτό, από την μεριά του Υπουργείου”

Σ. Γαρδέρης: “Νιώθουμε ευχάριστα πλέον γιατί ήταν ένα πρόβλημα για το νησί μας”

Μετά από τις τελευταίες ευχάριστες εξελίξεις, ο δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για το γεγονός ότι η θαλαμηγός “αφήνει” οριστικά το νησί, λίγο πριν το Πάσχα, “Τη στιγμή που μιλάμε ξεκινάει η ρυμούλκηση και η θαλαμηγός αναχωρεί. Νιώθουμε ευχάριστα πλέον, γιατί ήταν ένα πρόβλημα για το νησί μας ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, αλλά τέλος καλό όλα καλά. Πιέσαμε αρκετά και το Υπουργείο αλλά οφείλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα και τον λιμενάρχη Σύρου,  Γιάννη Βαμβακούση,  ο οποίος κατέβαλε σημαντική προσπάθεια και φτάσαμε, σε ένα αίσιο τέλος και αυτή τη στιγμή γίνεται η ρυμούλκηση και η απομάκρυνση του σκάφους.” Παράλληλα τονίζει, ο κ. Γαρδέρης περί περιβαλλοντικού αντίκτυπου, “ Δεν είχαμε το παραμικρό πρόβλημα για το περιβάλλον. Δεν είχαμε ίχνος ρύπανσης καθώς είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα, οπότε είμαστε ευτυχείς για το πώς κατέληξε η κατάσταση. Παράλληλα να πούμε ότι βοήθησε και η εταιρεία στην ανέλκυση καθώς πιέστηκε ενόψει των κυρώσεων που θα υπήρχαν,  και αυτός ήταν ένας ακόμη λόγος, που η διαδικασία αυτή συντόμευσε.

Γ. Βαμβακούσης: “Εδόθη μεγάλος αγώνας για την ανέλκυση της συγκεκριμένης θαλαμηγού”

Την συνεισφορά του Λιμεναρχείου Σύρου, εξήρε ο δήμαρχος Κύθνου και η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με τον Λιμενάρχη Σύρου, Γιάννη Βαμβακούση, όπου και εκείνος από την πλευρά του έδειξε πολύ χαρούμενος με τις τελευταίες εξελίξεις. Μεταξύ άλλων, είπε, “Εδόθη μεγάλος αγώνας για την ανέλκυση της συγκεκριμένης θαλαμηγού,  και προκειμένου να προλάβουμε τη θερινή περίοδο, καθώς στην τουριστικότερη και πιο επισκέψιμη περιοχή της Κύθνου, συνέβη αυτό το ναυάγιο. Τα καταφέραμε και προκειμένου να καταστεί εφικτό αυτό,  επισκέφτηκα και προσωπικά την Κύθνο και το ναυάγιο, στις 17 του Φεβρουαρίου. Ανελκύστηκε το σκάφος και θα αποχωρήσει όταν διευθετηθούν κάποιες τυπικές λεπτομέρειες, αλλά είναι θέμα λίγων ημερών για να αποχωρήσει οριστικά.” Σε ότι αφορά τη συμβολή του Λιμεναρχείου, στην ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας, ο κ. Βαμβακούσης, τόνισε, “ Εμείς εφαρμόσαμε την κείμενη νομοθεσία περί απομάκρυνσης ναυαγίων. Επιδείξαμε και υπέρμετρο ενδιαφέρον με την παρουσία μας στην περιοχή της Κύθνου. Μίλησα προσωπικά και με τον δήμαρχο επισκεφτήκαμε το ναυάγιο και δόθηκαν σαφείς οδηγίες προς τη λιμενική αρχή Κύθνου, που τελεί υπό τις διαταγές του Λιμεναρχείου Σύρου,  προκειμένου να πράξουμε τάχιστα τα δέοντα, προκειμένου να ανελκυστεί το ναυάγιο. Όλα αυτά έγιναν στo πλαίσιo των εντολών από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, που επέδειξε επίσης πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.”