Από την ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριάς στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης»

Δράσεις εξωστρέφειας για τον γεωπολιτιστικό πλούτο της Σύρου

Ηώ Σταυρίδη: “Θεωρούμε ότι αξιοποιήσαμε στο έπακρο τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» και δημιουργήσαμε μια πολύ καλή αρχή για τις επόμενες δράσεις μας”

Με βασικό γνώμονα την ανάδειξη του γεωπολιτιστικού πλούτου της περιοχής, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) Απάνω Μεριά, πραγματοποιεί σειρά δράσεων τόσο σε τοπικό επίπεδο, όσο και σε ευρύτερο, για την προσέλκυση διεθνούς ερευνητικού ενδιαφέροντος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ολοκλήρωσε ένα σημαντικό κύκλο προγραμμάτων και εκδηλώσεων που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Σημεία Στήριξης» του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Για το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αλλά και για τους επόμενους στόχους της ΚΟΙΝΣΕΠ, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη", η πρόεδρός της, Ηώ Σταυρίδη.

Σχετικά με το πρόγραμμα "Σημεία Στήριξης"

Την άνοιξη του 2023 η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά επιλέχθηκε ως μια από τις 38 οργανώσεις που χρηματοδοτήθηκαν με το ποσό των 5.000 ευρώ, στο πλαίσιο του 6ου κύκλου του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» που συντονίζεται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Η δράση που έτρεξε η ΚΟΙΝΣΕΠ και που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα "Κώστας Λαιμός", περιελάμβανε την ανάδειξη του μονοπατιού Κάμπος - Αερόλιθος - Λία.

Το πρόγραμμα χωρίστηκε σε τρεις φάσεις και συγκεκριμένα στον καθαρισμό του τέλους του μονοπατιού Κάμπος-Λία, τον περασμένο Νοέμβριο, τον εκπαιδευτικό περίπατο με τον τίτλο «Γεωλογία και πολιτισμός: μικρή περιήγηση στον πλούτο της Απάνω Μεριάς» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί με τη χαρτογράφηση, αλλά και τη δημιουργία μίας νέας ιστοσελίδας για την ανάδειξη της βιοποικιλότητας και της γεωλογίας της Σύρου.

Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν

Η υλοποίηση των δράσεων άρχισε τον Νοέμβριο του 2023, με αποκομιδή 2.000 λίτρων σκουπιδιών που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του εθελοντικού καθαρισμού του μονοπατιού Κάμπος-Λία. Μία δράση η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης και τον Σύλλογο Φουσκωτών και Ταχύπλοων Σκαφών Σύρου.

Την Κυριακή 24 Μαρτίου η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά, ως δεύτερη δράση του προγράμματος, πραγματοποίησε εκπαιδευτικό περίπατο με τίτλο «Γεωλογία και πολιτισμός: μικρή περιήγηση στον πλούτο της Απάνω Μεριάς».

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 50 άτομα κάθε ηλικίας, τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με την πρώτη να ακολουθεί τη διδακτορική φοιτήτρια Μουσειολογίας, Δώρα Τσίπρα και την ερευνήτρια, Γεωργία Γκανιάτσα, ενώ η δεύτερη, τα έμπειρα μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά, Μαρίνα Κωνσταντοπούλου και τη διδακτορική φοιτήτρια Σχεδίασης, Ελένη Χαρούπια. Πολύτιμη ήταν και η συμβολή του Κέντρου Μουσειακών Ερευνών του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ.

Ακολουθώντας το μονοπάτι από τον Κάμπο μέχρι τον Αερόλιθο (Μαυροβολάδα), οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα σπάνια πετρώματα της περιοχής, τους εκλογίτες και τους κυανοσχιστόλιθους, να ανακαλύψουν τη χλωρίδα της Απάνω Μεριάς, αλλά και να συζητήσουν για τις αρχαιολογικές και μυθολογικές συνδέσεις της περιοχής.

Το επόμενο στάδιο της δράσης, που αποτελεί το βασικό κομμάτι της χρηματοδότησης, αφορά την ψηφιακή χαρτογράφηση του μονοπατιού, την καταγραφή σημαντικών στοιχείων χλωρίδας, πανίδας, γεωλογίας και πολιτισμού κατά μήκος του μονοπατιού, καθώς επίσης και την αποτύπωση αυτής της έρευνας σε ένα δίγλωσσο φυλλάδιο, το οποίο θα διαμοιραστεί μεταξύ άλλων και σε τουριστικές επιχειρήσεις της Σύρου για την ενημέρωση των επισκεπτών του νησιού.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί μία νέα ιστοσελίδα, η http://discover.apanomeria.org, η οποία θα αποτελέσει την πλατφόρμα ανάδειξης της Απάνω Μεριάς, μέσω της δημοσίευσης των καταγραφών που υλοποιούνται και αφορούν τόσο τη βιοποικιλότητα όσο και τη γεωλογία και τον πολιτισμό.

Στόχος μας η συνέργεια με την τοπική κοινωνία

"Θεωρούμε πως αξιοποιήσαμε αυτή τη μικρή χρηματοδότηση στο έπακρο και δημιουργήσαμε μία πολύ καλή αρχή για τις επόμενες δράσεις μας", δηλώνει στην "Κοινή Γνώμη" με αφορμή το συγκεκριμένο πρόγραμμα, η πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά, Ηώ Σταυρίδη, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι "επιθυμία μας είναι οι δράσεις μας να έχουν εκπαιδευτικό και ερευνητικό χαρακτήρα, ειδικά στο κομμάτι της βιοποικιλότητας και να είναι προσβάσιμες σε όλους".

Στην ερώτηση ποια ήταν η συμμετοχή των πολιτών στις παραπάνω δράσεις, η κα Σταυρίδη, τόνισε ότι υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από κόσμο όλων των ηλικιών, υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με τα απτά αποτελέσματα που καταγράφηκαν υπάρχει η "μαγιά" για να συνεχίσουν τα προγράμματα που υπάρχουν στον σχεδιασμό τους.

"Επιθυμία μας είναι να υπάρχει μία συνέργεια με την τοπική κοινωνία και φυσικά αυτά που υλοποιούμε να την αφορούν και να την αγγίζουν. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε οι δράσεις μας να είναι "εσωτερικής κατανάλωσης" μίας επιστημονικής κοινότητας".

Η πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ υποστηρίζει ότι στόχος τους αποτελεί η συνέχιση και το "χτίσιμο" πάνω σε αυτό που έχουν δημιουργήσει.

"Τρέχουμε ήδη δράσεις στις οποίες συμμετέχουν πολίτες από όλο τον κόσμο και οι οποίες αφορούν στην έρευνα για το περιβαλλοντικό δίκαιο και πολιτική, την επικοινωνία και τα social media, και την πρωτογενή παραγωγή μέσω της συνεργασίας μας με το κτήμα "ΒίΓια" στα Χρούσα. Στόχος μας είναι να ανοίξουμε και άλλα προγράμματα που θα έχουν ως κεντρικό θέμα την έρευνα στη βιολογία και τη γεωλογία", καταλήγει η κα Σταυρίδη.

Η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά “γεννήθηκε” ως ιδέα το 2015 μέσα από μία ανοιχτή συνέλευση πολιτών της Σύρου, η οποία αναγνώρισε την ανάγκη αποτροπής της υπέρμετρης ανάπτυξης, μέσω της ενθάρρυνσης ήπιων δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα στις προστατευόμενες περιοχές του νησιού (Natura 2000). Η ίδρυσή της έγινε το 2017, θέτοντας ως σκοπό την ανάδειξη, προστασία και διατήρηση του βόρειου τμήματος του νησιού, όπως και το να προωθήσει βιώσιμες δραστηριότητες για την προστατευόμενη περιοχή της Απάνω Μεριάς.