Δυναμικό “παρών” του Συλλόγου Λαζαρέτων στο περιβαλλοντικό κάλεσμα του Let΄s do it Greece

Περιβαλλοντική ευαισθησία και αναβάθμιση

Στον καθαρισμό του χώρου της μαρίνας σύνδραμε και ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, Γιάννης Μαραγκός

Μετά τις δυσκολίες, λόγω των υγειονομικών μέτρων που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, το περιβαλλοντικό πρόγραμμα Let΄s do it Greece επανήλθε με τη μεγαλύτερη ταυτόχρονη εθελοντική δράση σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στη συγκεκριμένη δράση το "παρών" έδωσε ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Λαζαρέτων, πραγματοποιώντας καθαρισμό του περιβάλλοντα χώρου, αλλά και της θαλάσσιας περιοχής της μαρίνας.

Τα μέλη του Συλλόγου λειτούργησαν ως τον μοναδικό "πρεσβευτή" της Σύρου, καθώς ουδείς άλλος φορέας συμμετείχε στο Let΄s do it Greece, αποδεικνύοντας ότι η συγκεκριμένη δράση που είχε παρουσιάσει μία μεγάλη δυναμική τα προηγούμενα χρόνια στο νησί, όχι μόνο έχει ατονήσει, αλλά δυστυχώς έχει βρεθεί στα αζήτητα.

Για τη συμμετοχή στην περιβαλλοντική δράση, αλλά και για τον καθαρισμό της περιοχής της μαρίνας, μίλησαν στην "Κοινή Γνώμη" ο πρόεδρος του Συλλόγου, Παρασκευάς Ζαχαρίου, αλλά και ο αντιδήμαρχος του τομέα Καθημερινότητας, Γιάννης Μαραγκός.

"Φροντίζουμε την περιοχή που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε"

Την ευαισθησία τους για την περιβαλλοντική αναβάθμιση των Λαζαρέττων επέδειξαν για ακόμη μία φορά ο Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής, μέσω της αξιοσημείωτης ανταπόκρισής τους, στο πανελλαδικό κάλεσμα της εθελοντικής δράσης Let΄s do it Greece.

Μετά από μία τρίχρονη διακοπή λόγω του covid-19 και των αυστηρών υγειονομικών μέτρων, τα μέλη του Συλλόγου ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του προέδρου του, Παρασκευά Ζαχαρίου, έδωσαν χθες το πρωί το “παρών” στη συλλογική προσπάθεια προάσπισης και φροντίδας του περιβάλλοντος, πραγματοποιώντας εργασίες καθαρισμού τόσο του περιβάλλοντα, όσο και του θαλάσσιου χώρου της μαρίνας.

Αναπτύσσοντας εργασίες αποψίλωσης χόρτων, αλλά και απομάκρυνσης σκουπιδιών και απορριμμάτων από διάφορα σημεία, περιποιήθηκαν το πράσινο της συγκεκριμένης περιοχής, ενώ προέβησαν και σε φροντίδα των δέντρων, καθώς και σε απομάκρυνση πλαστικών, αλλά και άλλων ειδών απορριμμάτων από τη θαλάσσια περιοχή.

"Συμμετέχουμε για πέμπτη χρονιά στο πρόγραμμα Let΄s do it Greece, στο οποίο υπήρχε μία μικρή παύση από το 2020, λόγω του κορωνοϊού και των μέτρων που είχαν επιβληθεί. Έτσι λοιπόν φέτος επανερχόμαστε δυναμικά, καθαρίζοντας τη γειτονιά μας", δήλωσε στην εφημερίδα ο κ. Ζαχαρίου, υπογραμμίζοντας ότι ο σκοπός αυτής της συμμετοχής βασίζεται σε δύο "πυλώνες", τον εθελοντισμό, αλλά και τον σεβασμό προς το περιβάλλον.

"Μέσω αυτής της συμμετοχής θέλουμε να περάσουμε σε όλους ότι ο εθελοντισμός πρέπει να μπει πιο δυναμικά στη ζωή μας, αλλά και ότι επιβάλλεται εμείς οι ίδιοι να σεβόμαστε και να κρατάμε το περιβάλλον καθαρό, ακόμα περισσότερο εάν αναλογιστούμε και την υποστελέχωση που υπάρχει στον τομέα καθαριότητας του Δήμου", σημείωσε.

"Τα προηγούμενα χρόνια στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο συγκεκριμένο περιβαλλοντικό πρόγραμμα, είχαμε πραγματοποιήσει εργασίες καθαρισμού σε άλλα σημεία της περιοχής, στη φετινή δράση, επιλέξαμε να ξεκινήσουμε τον καθαρισμό από την "εικόνα" της περιοχής των Λαζαρέτων, δηλαδή την μαρίνα. Είναι ένας επισκέψιμος χώρος από όλες τις ηλικίες, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει και την ανάλογη εικόνα στον τομέα της καθαριότητας. Ο χώρος πρέπει να περιβάλλεται με ευαισθησία και προσοχή, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά που καθημερινά βρίσκονται σε αυτόν, αλλά και του ότι έχουμε προγραμματίσει εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου", κατέληξε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου.

"Ο Δήμος αρωγός σε κάθε τέτοια προσπάθεια"

Στο χώρο της μαρίνας στα Λαζαρέτα βρέθηκε και ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, Γιάννης Μαραγκός, όπου τόσο ο ίδιος, όσο και εργαζόμενοι της υπηρεσίας καθαριότητας προσέφεραν εθελοντική εργασία, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές τους στον καθαρισμό της θαλάσσιας περιοχής, απομακρύνοντας πλαστικά είδη και απορρίμματα.

Μιλώντας στην "Κοινή Γνώμη", ο κ. Μαραγκός δήλωσε ότι “ο Δήμος στέκεται αρωγός σε τέτοιου είδους δράσεις και ήταν φυσικό να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα του Πολιτιστικού Συλλόγου των Λαζαρέτων. Αυτές τις κινήσεις όχι μόνο τις επικροτούμε, αλλά συνδράμουμε όπως μπορούμε, καθώς έρχεται ως μία επιπλέον εθελοντική προσφορά στην υποστελεχωμένη υπηρεσία της καθαριότητας, η οποία αναμένει ως "μάνα εξ ουρανού" τη βοήθεια που θα δοθεί από τους 6μηνιτες εργαζόμενους".

Γύρισαν την πλάτη στο Let΄s do it Greece

Η συμμετοχή του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Λαζαρέτων ήταν η μοναδική εθελοντική δράση που πραγματοποιήθηκε σε ολόκληρο το νησί, στο πλαίσιο του Let΄s do it Greece.

Πρόκειται για μία εθελοντική δράση που άρχισε το 2012 και αγκαλιάστηκε από όλη την Ελλάδα, με σκοπό να ενώσει όλη την Ελλάδα σε μία κοινή περιβαλλοντική προσπάθεια, με ταυτόχρονη δράση χιλιάδων φορέων και εθελοντών σε όλη τη χώρα.

Είναι εύκολο, εάν ανατρέξει κανείς στα προηγούμενα χρόνια, να διαπιστώσει ότι η συμμετοχή των φορέων (πολιτιστικών κ.α) στο εν λόγω πρόγραμμα διαγράφει μία πτωτική καμπύλη, γεγονός που αποδεικνύει ότι η ταυτόχρονη σε πολλές περιοχές της Σύρου μαζική δράση των προηγούμενων ετών, δυστυχώς έχει περάσει πλέον στα αζήτητα.

Και μπορεί σε αυτό να έχει συμβάλει ο κορωνοϊός και τα υγειονομικά μέτρα που επέφερε, όμως το σίγουρο είναι ότι γενικότερα - εκτός λίγων περιπτώσεων - η εθελοντική προσφορά έχει ατονήσει, ιδιαίτερα όταν αυτή έχει να κάνει με το περιβάλλον.