Α. Μαυρουδή: "Στο συνέδριο, θα παρουσιαστούν έξι δικές μας ιδέες από επτά Συλλόγους Γυναικών των Κυκλάδων"

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων "ταξιδεύει" στην Πίζα

Σε σημαντικές εκδηλώσεις για το πρόγραμμα eCHOing θα συμμετάσχει στην Ιταλία, η Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων (ΟΣΥΓΥ). Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία με μεγάλη ικανοποίηση προσκαλεί όλες τις γυναίκες, στις 17 Απριλίου 2024, στο συνέδριο eCHOing, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Πίζα της Ιταλίας. Το συνέδριο εκτός από δια ζώσης θα μεταδοθεί δωρεάν και διαδικτυακά, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όσες/ους επιθυμούν να παρακολουθήσουν και τις εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων που θα παρουσιάσουν την δουλειά τους στο πρόγραμμα.

Η εκδήλωση αφορά την ανοιχτή καινοτομία για τον πολιτιστικό τομέα. Τα τελευταία δύο χρόνια, το eCHOing υλοποιεί καινοτόμες μεθοδολογίες για την ενίσχυση των συνεργασιών μεταξύ των Πανεπιστημίων και του Πολιτιστικού τομέα. Η δραστήρια κοινότητα των εταίρων και των συνεργατών της Ομοσπονδίας, με μεγάλο ενθουσιασμό, είναι έτοιμη να παρουσιάσει τις εμπειρίες και τις γνώσεις που άντλησε μέσα από το πρόγραμμα μετά από δύο χρόνια σκληρής δουλειάς.

Α. Μαυρουδή: "Στο συνέδριο λοιπόν, θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές από όλες τις χώρες, ανάμεσα στις οποίες και έξι δικές μας ιδέες από επτά Συλλόγους Γυναικών"

Η υπεύθυνη του προγράμματος και νέα πρόεδρος του ΟΣΥΓΥ, Άννα Μαυρουδή, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τους σκοπούς του συνεδρίου, τονίζοντας, ότι, "το συνέδριο έρχεται σε συνέχεια μίας διετούς δουλειάς, η οποία ήταν η ποικίλη συνεργασία με Πανεπιστήμια, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με μία εταιρία παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού και εκπαιδευτικής καινοτομίας. Είχαμε τη χαρά και τη τιμή, να είμαστε οι μοναδικοί εκπρόσωποι, από την κοινωνία των πολιτών. Επομένως, είδαμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, που για πρώτη φορά, συνεργάζονται φορείς με πανεπιστήμια για διασωθεί και να αναδειχθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά μέσα από την ανοιχτή καινοτομία. Στο συνέδριο λοιπόν, θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές από όλες τις χώρες, ανάμεσα στις οποίες και έξι δικές μας ιδέες από επτά Συλλόγους Γυναικών. Οι ιδέες αυτές δουλεύτηκαν σε ποικίλες φάσεις του προγράμματος και με την έλευση καθηγητών και φοιτητών, πέρυσι τον Απρίλιο στην Κέα, σε ένα ένα εβδομαδιαίο εργαστήριο, που ήταν βιωματικό και σε μαθήματα εξ αποστάσεως που συμμετείχαν γυναίκες από τις Κυκλάδες, ερωτηματολόγια και διάφορα άλλα."

"Η βιωματική παρατήρηση και το να δεις από κοντά πως λειτουργεί κάποιος που βρίσκεται έτη φωτός μακριά από εμάς, βοηθά πάντα"

Παράλληλα, η κ. Μαυρουδή, αναφέρθηκε και στην μεγάλη συμμετοχή των γυναικών από τις Κυκλάδες στο συνέδριο και στην επίσκεψη στην Ιταλία, λέγοντας, ότι, "χρησιμοποιήσαμε ως αφορμή το συνέδριο και ήδη, από την Ομοσπονδία, είναι 45 γυναίκες από όλες τις Κυκλάδες στην Ιταλία και κάνουν τον γύρω της Τοσκάνης, θαυμάζοντας το πως, η Ιταλία με τη σοβαρή αυτοδιοίκηση 2ου βαθμού, έχει καταφέρει να αποτελέσει παγκόσμιο πόλο έλξης για τον τρόπο με τον οποίο διέσωσε την πολιτιστική κληρονομιά της. Οι γυναίκες από τις Κυκλάδες, γυρίζουν στα μεσαιωνικά χωριά και βλέπουν τα αριστουργήματα της Ιταλικής Αναγέννησης αλλά και αργότερα και θα είναι στο συνέδριο τουλάχιστον 10 άτομα, με τις τρεις από αυτές να μιλούν και τις υπόλοιπες να παρακολουθούν με τη δυνατότητα παρέμβασης. Η βιωματική παρατήρηση και το να δεις από κοντά πως λειτουργεί κάποιος που βρίσκεται έτη φωτός μακριά από εμάς, βοηθά πάντα στο να δούμε στο πως θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και εμείς."

Επιτυχής η εκδήλωση στην Αμοργό

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση του ευρωπαϊκού προγράμματος eCHOIng, από 7 διαφορετικούς συλλόγους 6 νησιών στις Κυκλάδες (Ανδρος, Αντίπαρος, Πάρος, Κύθνος, Κέα). Η εκδήλωση με τίτλο «Η Ανοιχτή Καινοτομία και η Πολιτιστική Κληρονομιά των Κυκλάδων» πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή στην Αμοργό και διαδικτυακά, ενταγμένη στο 15ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών Γυναίκες στις Κυκλάδες: Δημιουργία-Καινοτομία-Εξωστρέφεια. Οι σύλλογοι παρουσίασαν στο κοινό ιδέες για έργα Ανοιχτής Καινοτομίας, τα οποία με τους κατάλληλους πόρους μπορούν να οδηγήσουν στην ανάκαμψη της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε νησιού:

• Σύλλογος Γυναικών Άνδρου: Ειρήνη Πιττακίδου «Πολιτισμικοί πόροι και ανοιχτή καινοτομία, το παράδειγμα της πρότασης της Άνδρου

• Σύλλογος Γυναικών Αντιπάρου: Κατερίνα Απαρτόγλου «Το Κάστρο της Αντιπάρου»

• Σύλλογοι Γυναικών Αριής & Νάουσας Πάρου: Ελένη Τριπολιτσιώτη, «Συμβολή στη διάσωση των αρχαίων λατομείων μαρμάρου με την ανοιχτή καινοτομία»

• Σύλλογος Γυναικών Κύθνου: Κατερίνα Φίλιππα, «Τα πλυσταριά της Κύθνου: ανάδειξη των αγροτικών μνημείων μέσω της ανοιχτής καινοτομίας echoing+”

• Σύλλογος Γυναικών Μήλου: Ειρήνη Ανδριώτη, «Η Αφροδίτη της Μήλου σε επαυξημένη πραγματικότητα»

• Σύλλογος Γυναικών Κέας: Άννα Μαυρουδή, «Διαδρομές βιομηχανικής αρχαιολογίας στην Κέα και το οδοιπορικό του νερού: αξιοποιώντας την ανοιχτή καινοτομία»

Πρόσκληση στην δια ζώσης και διαδικτυακή εκδήλωση

Η ΟΣΥΓΥ σε ανακοίνωσή της αναφέρει, "Θα θέλαμε να απευθύνουμε μια πρόσκληση και να σας καλωσορίσουμε σε αυτή την εκδήλωση, καθώς και να σας ενημερώσουμε για το πρόγραμμα της ημέρας. Ενημερώστε μας αν θέλετε να συμμετάσχετε δια ζώσης ή διαδικτυακά! Δια ζώσης να ενημερώσετε στο gaiasasso98@gmail.com και διαδικτυακά στο santannapisa.webex".

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορεί όποιος ενδιαφέρετε να επισκεφτεί την ιστοσελίδα του eCHOIng στο οποίο έχουν αναρτηθεί όλα τα αποτελέσματα και τα νέα του προγράμματος: https://www.ntnu.edu/echoing.

Οι συνεχείς πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών «Οι Κόρες των Κυκλάδων» με έδρα τη Νάουσα Πάρου, αριθμεί πλέον 16 Συλλόγους Γυναικών από 13 νησιά : Αμοργός, Άνδρος, Αντίπαρος, Κέα, Κύθνος, Μήλος, Μύκονος, Πάρος, Σέριφος, Σίφνος, Σύρος ,Τήνος, Φολέγανδρος με σκοπό τον συντονισμό της δραστηριότητας των Συλλόγων Γυναικών των Κυκλάδων και την κοινή εκπροσώπησή τους. Τα Συνέδρια Συλλόγων Γυναικών των Κυκλάδων υλοποιούνται αδιάλειπτα τα τελευταία 15 χρόνια και αποτελούν ένα θεσμό για την Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων, με πολυδιάστατες δράσεις, καθώς πέρα από ζητήματα που αφορούν στο γυναικείο φύλο και την καθημερινότητα των γυναικών στις Κυκλάδες, καλύπτουν θέματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Ετικέτες: