Βρέθηκε ανάδοχος για το έργο της υπογειοποίησης των δικτύων φωτισμού της Ερμούπολης

Εν αναμονή έναρξης των εργασιών

Το πρακτικό κατοχύρωσης του διαγωνισμού θα κληθεί να εγκρίνει σήμερα η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Με θετικό αποτέλεσμα έκλεισε ο διαγωνισμός του έργου που αφορά την υπογειοποίηση του δικτύου φωτισμού στην Ερμούπολη.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, σήμερα τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης να κληθούν να εγκρίνουν το πρακτικό κατοχύρωσης, με προσωρινό ανάδοχο την εταιρεία "VALION ΑΤΕ", η οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν και η μοναδική που πήρε μέρος στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Για την πορεία των ενεργειών που θα ακολουθηθούν, αλλά και για το χρονοδιάγραμμα του έργου, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη", ο αντιδήμαρχος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, Φραγκίσκος Βακόνδιος.

Ένας και μοναδικός ενδιαφερόμενος

Ολοκληρώθηκε προ ημερών και συγκεκριμένα στις 8 Απριλίου, το πρακτικό μέρος για την κατοχύρωση αναδόχου του έργου «Υπογειοποίηση δικτύου φωτισμού ιστορικού τόπου Δ.Ε. Ερμούπολης. Υποέργο 1: Υπογειοποίηση δικτύου φωτισμού ιστορικού τόπου Δ.Ε. Ερμούπολης», αρχικού προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το πρακτικό της επιτροπής για τον έλεγχο των δικαιολογητικών κατοχύρωσης, προσωρινός ανάδοχος στον συγκεκριμένο διαγωνισμό ανακηρύχθηκε η "VALION ΑΤΕ, ανώνυμη Τεχνική Εμπορική, Βιομηχανική, Τουριστική, Λατομική και Κτηματική Εταιρία", με μέση έκπτωση ποσοστού 2,87%.

Να σημειωθεί ότι λόγω της μοναδικής υποψηφιότητας στον διαγωνισμό, η διαδικασία ενημέρωσης συμμετεχόντων για τυχόν υποβολή ενστάσεων παρακάμφθηκε και μετά τη διαδικασία πρόσκλησης υποβολής δικαιολογητικών κατακύρωσης, η αρμόδια επιτροπή ενέκρινε την υλοποίηση του έργου από την συγκεκριμένη εργολαβική εταιρία, με συνολικό προϋπολογισμό προσφοράς εργασιών Ι.725.783,04 ευρώ.

Με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τα δύο έτη

Σήμερα και μετά από την έγκριση των πρακτικών για τον έλεγχο των δικαιολογητικών κατοχύρωσης του προσωρινού αναδόχου, εκ μέρους των μελών της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, μπαίνουν ουσιαστικά οι βάσεις για το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την εξέλιξη της υλοποίησης του έργου.

Να σημειωθεί ότι της σημερινής απόφασης, είχε προηγηθεί στις 21 Μαρτίου, η απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής να εγκρίνει το πρακτικό για την ανακήρυξη του προσωρινού μειοδότη.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, Φραγκίσκο Βακόνδιο, καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η τελική έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης"

"Βρέθηκε ανάδοχος για το έργο της υπογειοποίησης του δικτύου φωτισμού και επειδή ήταν ένας και μοναδικός και δεν υπάρχουν ενστάσεις, προχωράμε βάση των πρακτικών, προκειμένου να πάρουμε την έγκριση ώστε να γίνει και οριστικός. Λόγω του ότι η χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών και στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης", χρειάζεται η απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου να σταλεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αμέσως μετά και εφόσον έχουμε το "πράσινο" φως από το Ελεγκτικό, θα πέσουν και οι τελικές υπογραφές με τον ανάδοχο του έργου", τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του είναι τα δύο χρόνια και θα αρχίσει από σημεία με τη μικρότερη όχληση. "Το έργο αφορά οδικές αρτηρίες, τα στενά, τις πλατείες και τα σκαλοπάτια. Είναι όλο το τμήμα που έχει απομείνει με τα υπέργεια καλώδια. Αυτό το κομμάτι θα υπογειοποιηθεί. Δηλαδή από το Δημαρχείο έως και την περιοχή του ΙΚΑ περίπου και έως το Βροντάδο. Όταν περάσουμε στη φάση της υλοποίησης, θα πληροφορήσουμε αναλυτικά τους δημότες για τα έργα που θα αρχίζουν, είτε για αυτά που θα βρίσκονται υπό εξέλιξη”, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η αποπεράτωση των εργασιών μόνο θετικά αποτελέσματα τα φέρει στο ιστορικό τμήμα της Ερμούπολης. "Πέραν του θετικού αισθητικά αποτελέσματος και της υπογείωσης όλων των καλωδίων που σήμερα είναι εμφανή, όφελος θα προκύψει και για τη λειτουργία του δικτύου, αφού αυτό θα προστατεύεται", κατέληξε ο κ. Βακόνδιος.

Το έργο

Το έργο που εξασφαλίστηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, περιλαμβάνει την υπογειοποίηση όλων των επίτοιχων καλωδίων που συνδέουν τα φωτιστικά σώματα του δημοτικού φωτισμού και πρόκειται να συμβάλει στην αισθητική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και στην ανάδειξη του προστατευόμενου αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού συνόλου της Ερμούπολης.

Συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η μελέτη, “η εκτέλεση των εργασιών θα γίνει με ιδιαίτερη προσοχή στους δρόμους το δάπεδο των οποίων είναι κατασκευασμένο από μαρμαρόπλακες ή γρανίτες. Θα πραγματοποιηθεί προσεκτική αποκόλληση πλακών ή γρανιτών κατά μήκος των γραμμών φωτισμού. Θα γίνει εκσκαφή βάθους 50εκ στην οποία θα τοποθετηθεί σωλήνα ηλεκτρικών γραμμών Φ63. Θα γίνει πλήρωση της εκσκαφής με άμμο και θα επανέλθει το δάπεδο της οδού στην πρότερη κατάσταση. Για κάθε επίτοιχο φωτιστικό θα κατασκευαστεί φρεάτιο 40Χ40, όπου και θα γίνεται η διακλάδωση της παροχής προς το φωτιστικό.

Από το φρεάτιο και μέχρι την άκρη του οδοστρώματος ή του πεζοδρομίου θα τοποθετηθεί σωλήνα Φ40 πλαστική. Εξωτερικά θα τοποθετηθεί γαλβανιζέ σιδηροσωλήνα (…) Θα δημιουργηθούν νέες παροχές ρεύματος και θα αναβαθμιστούν οι παλιές με την τοποθέτηση νέων πίλαρ, από τα οποία θα γίνεται η διανομή της παροχής του ρεύματος”.

Τέλος για το ιστορικό του θέματος, το συγκεκριμένο έργο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" και στον άξονα προτεραιότητας «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών». Η χρηματοδότηση του έργου πραγματοποιείται μέσω επενδυτικού δανείου που χορηγείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ο δε προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 2.069.203,75 ευρώ.

Για την υλοποίησή του έχει εξασφαλιστεί και η σχετική έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού και πιο συγκεκριμένα η απόφαση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Αντ. Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων.