Ενημερωτική διαδραστική εκδήλωση για την ισότητα των δύο φύλων από τη Στέγη Ανηλίκων και το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου

Ευαισθητοποίηση και αμφισβήτηση των στερεοτύπων

Καλλιόπη Μαγουλά και Ελένη Σταμπουλίδου μιλούν στην "Κοινή Γνώμη" για το στόχο της εκδήλωσης

Η Στέγη Ανηλίκων Σύρου συνεχίζοντας τις δράσεις της για την ενημέρωση, αλλά και ευαισθητοποίηση των παιδιών και των ενηλίκων, με στόχο την ενδυνάμωση του κοινωνικού συνόλου, διοργανώνει το Σάββατο 27 Απριλίου μία διαδραστική εκδήλωση με θέμα "Ισότητα των φύλων".

Η εκδήλωση που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου, απευθύνεται στα παιδιά ηλικίας από 11 έως και 15 ετών και θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της Στέγης Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου.

Για το σκοπό της συγκεκριμένης εκδήλωσης, αλλά και για το το εν γένη θέμα της ισότητας των φύλων με ότι αυτό συνεπάγεται, μιλούν στην "Κοινή Γνώμη" στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Σύρου και πιο συγκεκριμένα η Κοινωνική Λειτουργός, Καλλιόπη Μαγουλά και η νομικός, Ελένη Σταμπουλίδου.

Στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου σε συνεργασία με τη Στέγη Ανηλίκων θα πραγματοποιήσουν μία διαδραστική εκδήλωση με θέμα την ισότητα των φύλων. Δώστε μας περισσότερα στοιχεία για αυτή τη δράση.

Καλλιόπη Μαγουλά: "Από την αρχή λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου Σύρου, το 2013, υπάρχει αδιάκοπη διυπηρεσιακή συνεργασία με τη Στέγη Ανηλίκων, τόσο σε επίπεδο παραπομπών από και προς το Συμβουλευτικό Κέντρο, όσο και σε επίπεδο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Στο πλαίσιο πραγματοποίησης δράσεων από τη Στέγη, το Συμβουλευτικό Κέντρο προσκλήθηκε να πραγματοποιήσει μια διαδραστική εκδήλωση για παιδιά, η οποία θα αφορά την ισότητα των φύλων, ένα κοινωνικό ζήτημα που μας αφορά όλες και όλους και συνδέεται άμεσα με την εκπαίδευση και την παιδική και εφηβική ηλικία, η οποία αποτελεί την ιδανική ηλικία για να καταπολεμηθούν τα στεγανά των έμφυλων στερεοτύπων.

Στην εν λόγω εκδήλωση, θα δουλέψουμε μέσα από ασκήσεις και παιχνίδια τα έμφυλα στερεότυπα που διαπερνούν τόσο τα παιχνίδια όσο και τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε διαχωρισμούς και περιορισμούς με βάση το φύλο. Θα μιλήσουμε για την αποδοχή ή τη μη αποδοχή όσων ορίζονται από το κοινωνικό μας φύλο, καθώς και για τον περιορισμό των ταλέντων και δεξιοτήτων μας, γιατί πιθανώς κάποιος ή κάποια μάς είπε ότι αυτό δεν αντιστοιχεί στο φύλο μας".

- Ποιος είναι ο στόχος της συγκεκριμένης εκδήλωσης, η οποία απευθύνεται σε παιδιά και μάλιστα αυτής της τόσο ευαίσθητης ηλικίας;

Ελένη Σταμπουλίδου: "Ο στόχος της εν λόγω εκδήλωσης για την ισότητα των φύλων που απευθύνεται σε παιδιά είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση τους για θέματα ισότητας των φύλων, η αμφισβήτηση των στερεοτύπων και η ενδυνάμωση των παιδιών, προκειμένου να αγκαλιάσουν την ισότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής τους, αλλά και να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να εντοπίζουν τις ανισότητες και τις διακρίσεις στο περιβάλλον τους. Σε συνεργασία με τη Στέγη Ανηλίκων, το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου έχει ως στόχο τα παιδιά να μάθουν για την έμφυλη ισότητα μέσω παιχνιδιών, παρουσιάσεων, δραστηριοτήτων και συζητήσεων. Ενσταλάζοντας αυτές τις αξίες σε νεαρή ηλικία, ευελπιστούμε στο να καλλιεργηθεί μια γενιά που προάγει την ισότητα των φύλων στις κοινότητές της".

Ο δρόμος για την ισότητα των φύλων ξεκινά από την πολύ μικρή ηλικία; Ποιον ρόλο πιστεύετε ότι μπορεί να διαδραματίσει η ενημέρωση, αλλά συγχρόνως και η εκπαίδευση των παιδιών;

Ελένη Σταμπουλίδου: "Η ενημέρωση και η εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με την ισότητα των φύλων μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των στάσεων, των συμπεριφορών και των πεποιθήσεών τους από νεαρή ηλικία. Ενδεικτικά, μπορεί να αναφερθούν οι ακόλουθες θετικές διαστάσεις:

- Προώθηση της κατανόησης: Παρέχοντας στα παιδιά ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την ισότητα των φύλων, μπορούν να αναπτύξουν βαθύτερη κατανόηση της έννοιας και της σημασίας της στην κοινωνία.

- Αμφισβήτηση των έμφυλων στερεοτύπων: Η εκπαίδευση σχετικά με την ισότητα των φύλων μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναγνωρίζουν και να αμφισβητούν τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που μπορεί να συναντήσουν, τόσο στα ΜΜΕ όσο και στις καθημερινές τους αλληλεπιδράσεις.

- Οικοδόμηση της ενσυναίσθησης και του σεβασμού: Η μάθηση για διαφορετικές ταυτότητες και εμπειρίες φύλου μπορεί να ενισχύσει την ενσυναίσθηση και τον σεβασμό απέναντι στα άλλα άτομα, ανεξάρτητα από το φύλο τους.

- Ενδυνάμωση: Η εκπαίδευση δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να αναλαμβάνουν δράση κατά των έμφυλων ασυμμετριών, διδάσκοντάς τα για τα δικαιώματά τους και ενθαρρύνοντάς τα να μιλούν ενάντια στις διακρίσεις.

- Δημιουργία περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς: Προάγοντας μια κουλτούρα ισότητας των φύλων στα σχολεία και τις κοινότητες, τα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν σε περιβάλλοντα που είναι συμπεριληπτικά.

- Πρόληψη της έμφυλης βίας: Η εκπαίδευση σχετικά με τις υγιείς σχέσεις, τη συναίνεση και τον σεβασμό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της έμφυλης βίας, προωθώντας θετικές στάσεις και συμπεριφορές από νεαρή ηλικία.

Συνολικά, η ενημέρωση και η εκπαίδευση των παιδιών για την ισότητα των φύλων είναι απαραίτητη για τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης και ισότιμης κοινωνίας όπου όλοι και όλες έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν ανεξάρτητα από το φύλο τους".

Ποια πρέπει να είναι η θέση της οικογένειας σε αυτό το θέμα;

Καλλιόπη Μαγουλά: "Η επίτευξη της ισότητα των φύλων, ενώ είναι ένα κοινωνικό ζήτημα, η πρώτη της ζύμωση συμβαίνει μέσα στο οικογενειακό σύστημα. Η οικογένεια είναι στην πρώτη γραμμή των σημαντικών αλλαγών που αφορούν το φαινόμενο της έμφυλης ισότητας. Τα έμφυλα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις κλονίζονται και τελικά αλλάζουν, όταν τα παιδιά βιώνουν ισότιμες σχέσεις εντός της οικογένειας. Για παράδειγμα, τα παιδιά αναπαράγουν θετικά πρότυπα, όταν οι γονείς τους μοιράζονται ισότιμα τις οικιακές ευθύνες και τη φροντίδα των εξαρτώμενων μελών (π.χ. ανήλικα τέκνα, ηλικιωμένα άτομα, μακροχρόνια ασθενείς κ.λπ.).

Όλες και όλοι έχουμε ασυνείδητες προκαταλήψεις για τα φύλα. Ωστόσο, είναι στο χέρι μας να τις αναγνωρίσουμε και να τις αμφισβητήσουμε, ώστε η επόμενη γενιά να απαλλαγεί από αυτές".

Ποιοι είναι οι τρόποι καταπολέμησης των στερεότυπων που υπάρχουν στην κοινωνία;

Ελένη Σταμπουλίδου: "Η καταπολέμηση των στερεοτύπων στην κοινωνία απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια και πολύπλευρη προσέγγιση, μέσα από την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση, την προώθηση θετικών προτύπων, την ενθάρρυνση της κριτικής σκέψης, την προώθηση της διαφορετικότητας και της ένταξης, τη νομοθεσία και την πολιτική και τέλος, τη συμμετοχή της κοινότητας".

Εκτός από τη συγκεκριμένη εκδήλωση, θα υπάρξουν και άλλες σε συνεργασία με τη Στέγη Ανηλίκων Σύρου;

Καλλιόπη Μαγουλά: "Ολοκληρώνοντας τη συγκεκριμένη εκδήλωση με τη Στέγη Ανηλίκων Σύρου, έχουν ήδη συζητηθεί κάποιες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, για το μέλλον, οι οποίες θα αφορούν τόσο σε παιδικές/εφηβικές ηλικίες όσο και στον ενήλικο πληθυσμό. Οι σύμβουλοι του Συμβουλευτικού Κέντρου Σύρου είναι πάντα δεκτικές σε δράσεις ενημέρωσης, καθώς όλες πιστεύουμε ότι η καταπολέμηση της έμφυλης βίας και των στερεότυπων αντιλήψεων για τα φύλα, οφείλουν να μας απασχολούν, έως ότου να είμαστε αρκετά σίγουρες και σίγουροι ότι έχουμε απαλλαγεί ως κοινωνία από αυτές".

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου ανήκει στις υποστηρικτικές δομές (Συμβουλευτικά Κέντρα, Ξενώνες Φιλοξενίας, Τηλεφωνική Γραμμή SOS) του πανελλαδικού Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΓΓΙΑΔ) του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Το Συμβουλευτικό Κέντρο εδρεύει στην Ερμούπολη (Φολεγάνδρου 2), ως έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από το 2013 και πλέον συνεχίζει τη λειτουργία του, έχοντας ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2021-2027, υπό τη διοίκηση και επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).

Δέχεται ενήλικες γυναίκες που υφίστανται ή έχουν υποστεί οποιοδήποτε είδος ή μορφή βίας, καθώς και γυναίκες-θύματα πολλαπλών διακρίσεων (π.χ. άνεργες, μονογενείς, ΑμεΑ, μετανάστριες κ.ά.), ενώ οι υπηρεσίες του (ψυχολογική, κοινωνική, εργασιακή και νομική στήριξη, καθώς και η πληροφόρηση και ενημέρωση για θέματα ισότητας των φύλων) παρέχονται δωρεάν και καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής διαδικασίας. Το Συμβουλευτικό Κέντρο στελεχώνεται ως εξής: σύμβουλος υποδοχής/διοικητική υπάλληλος, κοινωνική λειτουργός, νομικός και ψυχολόγος.