Η "ΑΡΩΓΗ" είναι ένα Σωματείο που αφορά όλα τα άτομα με προβλήματα όρασης των Κυκλάδων

Η κοινωνία προσαρμόζεται στις ανάγκες των ΑμεΑ

Άννα Μαρία Φωσκόλου: "Η Σύρος δικαίως καταγράφεται ως προσβάσιμος προορισμός για άτομα με αναπηρία"

Δεν είναι τα άτομα με αναπηρία που πρέπει να αλλάξουν ώστε να ενταχθούν στην κοινωνία, αλλά η κοινωνία πρέπει να αλλάξει και να προσαρμοστεί στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει μέσω της "Κοινής Γνώμης" η πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με προβλήματα όρασης νομού Κυκλάδων "ΑΡΩΓΗ",  Άννα Μαρία Φωσκόλου.

Η κα. Φωσκόλου μέσω της συνέντευξής της περνάει το μήνυμα ότι τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει προς το καλύτερο η νοοτροπία της κοινωνίας απέναντι στα άτομα με ιδιαιτερότητες, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Σύρο.

Η πρόεδρος της "ΑΡΩΓΗΣ" αναφέρεται στις δράσεις που υλοποιεί στα σχολεία των νησιών, τονίζοντας ότι αποτελεί βασικό ζητούμενο η ενημέρωση των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία.

"Η σωστή ενημέρωση είναι το Α και το Ω"

Ένας από τους βασικότερους πυλώνες της "ΑΡΩΓΗΣ" αποτελεί η ενημέρωση των πολιτών, πάνω στα θέματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης, αλλά κυρίως στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση υλοποιούν ενημερωτικές και βιωματικές επισκέψεις στα σχολεία των Κυκλάδων, με πρόσφατες αυτή στη σχολική κοινότητα της Πάρου.

Οι δράσεις αυτές, όπως επισημαίνει στην εφημερίδα η κα. Φωσκόλου, έχουν ως σκοπό να ενημερώσουν τους μαθητές σχετικά με την οδική αναπηρία. Συγκεκριμένα, ενημερώνονται για την καθημερινότητα και πως αυτή τη βιώνει ένας άνθρωπος που δεν βλέπει, πως κινείται, αλλά και πως δραστηριοποιείται.

"Η ενημέρωση εμπεριέχει και ερωτο-απαντήσεις και η δράση ολοκληρώνεται μέσα από μία διαδραστική επαφή των παιδιών με παιχνίδια και κατασκευές για ανθρώπους με πρόβλημα όρασης. Ενδεικτικά, απασχολούνται με ανάγλυφες σκακιέρες και τρίλιζες που έχουμε δημιουργήσεις εμείς, καθώς επίσης και με ένα παιχνίδι που βασίζεται στη γραφή Μπράιγ. Ο τελευταίος σταθμός της επαφής με τα παιδιά, αφορά την κίνησή τους με τα ειδικά μπαστούνια", σημειώνει χαρακτηριστικά.

Οι συγκεκριμένη δράση στην Πάρο έγινε μέσω του πρώτου Α΄ Εθελοντικού Πρότυπου Κέντρου Α.Μ.Ε.Α.Ι Κυκλάδων, που δημιουργήθηκε στο νησί το 2000, ενώ ανάλογες δράσεις που έχουν γίνει και σε άλλα νησιά, όπως και στην Σύρο, πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τις κατά τόπους διευθύνσεις των σχολείων.

Η κα. Φωσκόλου δήλωσε ότι επιθυμία της "ΑΡΩΓΗΣ" είναι η υλοποίηση ανάλογων δράσεων σε πολλά νησιά, όμως αυτό καθίσταται δύσκολο, καθώς παρ' όλο που αυτό που κάνουν το αγαπούν και το υποστηρίζουν, εμπίπτουν τόσο δυσκολίες στη μετακίνηση, όσο και οικονομικά προβλήματα, καθώς όλα τα έξοδα καταβάλλονται από ιδίους πόρους.

Η ανταπόκριση των μαθητών σύμφωνα με την κα. Φωσκόλου είναι ενθουσιώδης, καθώς όπως χαρακτηριστικά λέει, όλη αυτή τη δράση τη βιώνουν πολύ έντονα, συμπληρώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να ενημερώνονται για ευαίσθητα θέματα, όπως είναι και η αναπηρία, από πολύ μικρή ηλικία. "

Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό ένας ενήλικας να ενημερώνει τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία για τα άτομα με ιδιαιτερότητες ή και με αναπηρία. Εάν τα εντάξεις σε αυτή τη διαδικασία, τότε και αυτά γίνονται πιο φιλικά, αντιλαμβάνονται τη διαφορετικότητα, με αποτέλεσμα και η συμπεριφορά τους να κινείται σε άλλο επίπεδο", τόνισε η πρόεδρος της "ΑΡΩΓΗΣ".

"Τα άτομα ΑμεΑ πρέπει να έχουν ενεργό δράση και στην τοπική αυτοδιοίκηση"

Επ’ ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων της ως άμισθη σύμβουλος επί θεμάτων για άτομα με αναπηρία στον Δήμο Τήνου, η κα. Φωσκόλου αναφέρθηκε και στο πόσο σημαντικό είναι άτομα με αναπηρία να αναλαμβάνουν θέση ευθύνης για θέματα που αφορούν την ισότιμη κοινωνικοποίηση όλων εκείνων που αντιμετωπίζουν ιδιαιτερότητες.

"Είναι βασικό να μπορείς να διεκδικείς πράγματα για έναν άνθρωπο με αναπηρία, όντας ένας άνθρωπος με αναπηρία, διότι ξέρεις εν των έσω ποιες είναι η πραγματικές ανάγκες. Διαφορετικά θα αντιμετωπίσει ένα ζήτημα ένας αρτιμελής άνθρωπος και διαφορετικά ένας άνθρωπος που βιώνει κάποιο πρόβλημα. Πολύ περισσότερο όταν αυτά τα ζητήματα έχουν να κάνουν με έργα τα οποία γίνονται με προδιαγραφές ΑΜΕΑ, αλλά χωρίς να έχει εξετάσει κανείς εάν αυτά τελικά είναι προσβάσιμα", υποστηρίζει, τονίζοντας παράλληλα ότι "θεωρώ ότι εάν μπορέσω από την πλευρά μου να διεκδικήσω να βελτιωθούν κάποια πράγματα στο νησί μου, θα είναι κάτι πολύ σημαντικό. Ήδη έχω καταθέσει προτάσεις στον δήμαρχο και είμαστε σε αναμονή για την ενεργοποίηση τους". Παράλληλα, δεν παρέλειψε να σημειώσει πως "οφείλουμε ως άτομα με αναπηρία να είμαστε σε ενεργές θέσεις και να καταθέτουμε προτάσεις, γιατί μόνο εμείς ξέρουμε ποιες είναι οι λύσεις".

"Προς τη θετική κατεύθυνση η κοινωνία"

Στην ερώτηση εάν έχουν αλλάξει προς θετική κατεύθυνση κάποια πράγματα τα οποία αποτελούν βασική προτεραιότητα των ανθρώπων με αναπηρία, η κα. Φωσκόλου απάντησε κατηγορηματικά ότι "ναι έχουν αλλάξει πάρα πολλά".

"Έχω αναλάβει ενεργή δράση ως πρόεδρος της "ΑΡΩΓΉΣ" από το 2018 και ως ιδρυτικό μέλος της από το 2013. Έχουμε κάνει πολλές εκδηλώσεις στη Σύρο. Επισκέψεις στα σχολεία, βιωματικές δράσεις στον πεζόδρομο σε συνεργασία με το ΚΕΠΙΑΦ, συναυλίες, το παιχνίδι με το σκάκι. Όλα αυτά έχουν συνεισφέρει στο να αναγνωρίζονται τα άτομα με προβλήματα όρασης ως ισάξια μέλη και υπάρχει επίσης και μεγάλη διαφορά στο πως αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας όλους εμάς που παρουσιάζουμε το οποιοδήποτε πρόβλημα και δη εμάς με το πρόβλημα όρασης", υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την ίδια, οι κάτοικοι της Σύρου έχουν ανταποκριθεί θετικά σε όλες αυτές τις δράσεις που έχει υλοποιήσει το Σωματείο, υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποδεικνύεται και στο ότι το νησί έχει καταγραφεί ως περιοχή προσβάσιμη από άτομα ΑΜΕΑ, επισημαίνοντας όμως παράλληλα και κάποια μελανά σημεία, όπως είναι τα συστήματα που έχουν τοποθετηθεί στις παραλίες του Γαλησσά και της Βάρης για άτομα με οπτική αναπηρία και τα οποία δεν λειτουργούν τα τελευταία χρόνια στο σύνολό τους.

"Γίνεται μία αρκετά καλή προσπάθεια στην προμήθεια και εγκατάστασή τους, όμως στην πορεία πάσχει το θέμα τη συντήρησή τους. Σε γενικές όμως γραμμές η "ΑΡΩΓΗ" έχει φέρει στην επιφάνεια τη Σύρο ως προορισμό για άτομα με αναπηρία", δήλωσε η κα, Φωσκόλου.

Τέλος, έκανε γνωστό ότι το επόμενο βήμα του Σωματείου είναι η δημιουργία οπτικών χαρτών των νησιών, με σκοπό αυτοί να φθάσουν σε κάθε δήμο και σε κάθε ειδικό σχολείο.

"Αυτός ο χάρτης θα απεικονίζει το κάθε νησί και επιθυμία μας είναι να τον καθιερώσουμε στο κομμάτι του προσβάσιμου τουρισμού. Αυτή η δράση μπορεί αν πάρει μεγάλη έκταση αν γίνει συντονισμένα και με τη στήριξη των Δήμων", κατέληξε στις δηλώσεις της.