Το διεπιστημονικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο

Αλληλεπίδραση με την τοπική κοινότητα

Συμμετοχικά εργαστήρια διεθνών καλλιτεχνών σε συνύπαρξη με τους κατοίκους της πρωτεύουσας των Κυκλάδων

Το διεπιστημονικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα Communities Between Islands (CBI) πραγματοποιεί την έναρξη του δεύτερου κύκλου του με τίτλο "Woven By the Currents", στη Σύρο.

Σκοπός του προγράμματος είναι η αλληλεπίδραση διεθνών καλλιτεχνών με τις τοπικές κοινότητες της Κορσικής, της Σαρδηνίας και της Σύρου, μέσω συμμετοχικών εργαστηρίων.

Από τις 7 έως και τις 16 Μαΐου στη Σύρο

Από τις 7 έως τις 16 Μαΐου, οι καλλιτέχνιδες Sarah-Anaïs Desbenoit από τη Γαλλία, η Dania Shihab από το Ιράκ και η Amalia Vargas από την Κολομβία θα βρίσκονται στη Σύρο για το πρώτο μέρος της έρευνάς τους, στο πλαίσιο της οποίας θα υλοποιήσουν μια σειρά από εργαστήρια ανοιχτά στο κοινό.

Οι προσκεκλημένες, στο πλαίσιο του "Woven By the Currents", θα διερευνήσουν τοπία, αφηγήσεις και παραδόσεις που διασυνδέουν τα τρία νησιά της Μεσογείου, ώστε να δημιουργήσουν έργα που συνομιλούν με αυτές τις ιδιαίτερες νησιωτικές κουλτούρες μέσα από τον ήχο, το βίντεο και τη φωτογραφία αντίστοιχα.

Τα εργαστήρια

Το εργαστήριο της Shihab περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός συλλογικού ηχητικού έργου μέσω ηχογραφήσεων και τεχνικών looping. Στο πρώτο μέρος του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε μια συνεδρία ακρόασης, την οποία θα ακολουθήσει ένας ηχητικός περίπατος στην Ερμούπολη και μια ομαδική άσκηση σύνθεσης.

Παρομοιάζοντας τον σωματικό εκτοπισμό της μεταναστευτικής εμπειρίας με τον γεωγραφικό εκτοπισμό της νησιωτικής ζωής, η Dania Shihab εξετάζει πώς αυτές οι πραγματικότητες τροφοδοτούν την εξέλιξη νέων μελωδικών μοτίβων και τρόπων, καθώς και το πώς επηρεάζουν τη διαφύλαξη της παραδοσιακής μουσικής.

Στο εργαστήριό της, η Desbenoit προτείνει τη δημιουργία ενός συλλογικού έργου μέσω λήψεων DV (ψηφιακού βίντεο) και ηχογραφήσεων. Μετά από μια σύντομη παρουσίαση της έρευνάς της και της μεθοδολογίας που ακολουθεί για τις ηχογραφήσεις, η ομάδα θα κάνει μια βόλτα στη φύση, χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό βίντεο και ήχου της καλλιτέχνιδας.

H Vargas προτείνει μια φωτογραφική εμπειρία αποτύπωσης υπαίθριων χώρων στη Σύρο μέσα από τη χρήση σκοτεινού θαλάμου. Το εργαστήριο θα διεξαχθεί σε τρία στάδια: αρχικά με τη συλλογική κατασκευή της κάμερας, έπειτα με υπαίθριες λήψεις στο κέντρο της Ερμούπολης και τέλος με την εμφάνιση των εικόνων.