Ολοκλήρωση του προγράμματος του ΕΠΑΨΥ για την προαγωγή της ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στις Κυκλάδες

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών

Ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων της περιόδου Μάρτιος 2022 - Απρίλιος 2024

Τα αποτελέσματα των 8μηνων δράσεων της δεύτερης φάσης του προγράμματος «Προαγωγή της ισότητας των φύλων και καταπολέμηση της έμφυλης βίας» στα νησιά των Κυκλάδων, παρουσιάζει σήμερα η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), σε συνεργασία με την CMT Prooptiki.

Η ημερίδα πραγματοποιείται στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης».

Το πρόγραμμα της β' φάσης

Το δεύτερο κομμάτι του προγράμματος είχε διάρκεια 8 μηνών και υλοποιήθηκε κατά το διάστημα, Σεπτέμβριος του 2023 έως και τον Απρίλιο του 2024. Κατά τη διάρκειά του υλοποιήθηκαν υλοποιηθούν μια σειρά από δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων των Κυκλαδίτικων νησιών, ψυχοεκπαιδευτικά εργαστήρια, δράσεις δικτύωσης κοινωνικών και δημόσιων φορέων.

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί, με επιτυχία, η α' φάση υλοποίησης του προγράμματος που έλαβε χώρα και πάλι στα νησιά των Κυκλάδων από το Μάρτιο 2022 έως και τον Αύγουστο του 2023, όπου κατά τη διάρκεια των δράσεων πραγματοποιήθηκαν δημιουργικά εργαστήρια για εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς, στα νησιά Άνδρος και Σίφνος, ενώ δημιουργήθηκαν βίντεο μικρού μήκους animation με στόχο στην ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας, αλλά και του γενικού πληθυσμού, e-book, καθώς επίσης και δράση ευαισθητοποίησης των σωμάτων ασφαλείας στις Κυκλάδες σε θέματα ισότητας των δύο φύλων, πρόληψης και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας.

Τέλος, έλαβαν χώρα ημερίδες ευαισθητοποίησης και παρουσίασης δράσεων στα νησιά Άνδρου και Σίφνου.

Το πρόγραμμα που ξεκίνησε από τα νησιά των Κυκλάδων, όπου δραστηριοποιούνται οι Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας της ΕΠΑΨΥ και συνεχίστηκε πανελλαδικά, είχε ως επιδίωξη να αναδείξει και να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές διαστάσεις που λαμβάνουν τα διαρκώς αυξανόμενα περιστατικά έμφυλης βίας στη χώρα μας και να προαγάγει την ισότητα των φύλων.

Τελικός στόχος του έργου ήταν η ενημέρωση του κοινού και η δημιουργία εκπαιδευμένων επαγγελματιών ψυχικής υγείας και προσώπων επιρροής, όπως εκπαιδευτικούς, δημοσιογράφους, αστυνομικούς κ.ά., που να μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στη διάχυση της γνώσης γύρω από θέματα έμφυλης βίας και στην προαγωγή της ισότητας των φύλων στις κοινότητες τους.

Το έργο "Προαγωγή της Ισότητας των φύλων και καταπολέμηση της έμφυλης βίας στην Π.Ε. των Κυκλάδων» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) και εταίρο την CMTProoptiki. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους €15 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.

 

Ετικέτες: