Γιορτή αρωμάτων, χρωμάτων και τοπικών γεύσεων της Κέας

Φεστιβάλ αγροτικών προϊόντων

Ειρήνη Βελισσαροπούλου: "Στοχεύουμε στην ανάδειξη και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας"

Σε μία προσπάθεια ανάδειξης της γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων του νησιού, ο Δήμος Κέας, διοργανώνει το Φεστιβάλ αγροτικών προϊόντων.

Πρόκειται για μία "γιορτή" αρωμάτων, χρωμάτων και γεύσεων, που σύμφωνα με τη δήμαρχο Ειρήνη Βελισσαροπούλου, έχει ως στόχο, όχι μόνο την ανάδειξη των προϊόντων που παράγει ο τόπος, αλλά και την τόνωση της τοπικής αγοράς.

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι φετινές δράσεις διευρύνονται και μεγαλώνουν, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Από το Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο

Η Κέα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει για 9η χρονιά το Φεστιβάλ αγροτικών προϊόντων, μία εκδήλωση γαστρονομικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, που πρωτοεμφανίστηκε το 2015 και πλέον έχει μετεξελιχθεί σε θεσμό, προσελκύοντας το ενδιαφέρον τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο.

Το φετινό Φεστιβάλ, που στόχο έχει την ανάδειξη, αλλά και την προώθηση των τοπικών προϊόντων, θα διαρκέσει καθ' όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, δίνοντας με αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα στους επισκέπτες του νησιού, να γευθούν και να γνωρίσουν όλα όσα παράγει η γη της Κέας, καθώς και τις μοναδικές δημιουργίες του Συλλόγου Γυναικών.

"Ένας από τους κύριους στόχους μας, είναι να τονώσουμε την αγροτική απασχόληση"

Με βασικά «συστατικά» την αγάπη για τον πλούτο της Τζιώτικης γης και την ανάδειξή του ως αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, το Φεστιβάλ Αγροτικών Προϊόντων φέρνει και φέτος κοντά το ευρύ κοινό με τη γαστρονομία και τα προϊόντα του νησιού.

Παράλληλα, οι επισκέπτες έτσι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη μεγάλη γκάμα των εκλεκτών προϊόντων που παράγονται στο νησί, να έρθουν σε απευθείας επαφή με τους παραγωγούς, τον μύθο και την ιστορία πίσω από κάθε προϊόν και να ενημερωθούν για τις ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων.

"Είναι ένα πολύ σημαντικό Φεστιβάλ, καθώς μέσα από αυτό έχουμε την ευκαιρία και να παρουσιάσουμε τα παραδοσιακά μας προϊόντα, αλλά και σε δεύτερο βαθμό να τονώσουμε την τοπική μας οικονομία, κυρίως των παραγωγών του νησιού", δηλώνει στην "Κοινή Γνώμη", με αφορμή τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η δήμαρχος Κέας, Ειρήνη Βελισσαροπούλου, σημειώνοντας παράλληλα ότι η "αυτή δράση δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της Κέας να γνωρίσουν την τοπική μας αγροτική παραγωγή".

Στην ερώτηση ποια προϊόντα από τον αγροτικό τομέα της Κέας θεωρεί ότι ξεχωρίζουν, προσδίδοντας έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, η κα. Βελισσαροπούλου σημείωσε ότι τα προϊόντα που κυρίως προβάλλονται είναι το μέλι και τα παράγωγά του, τα αμύγδαλα Κέας, τα προϊόντα με βάση το βελανίδι, όπως και τα χειροτεχνήματα των γυναικών.

"Πρέπει να σημειώσω ότι εκτός από τα εκλεκτά προϊόντα που διαθέτει το νησί μας, το ενδιαφέρον κεντρίζουν και οι δημιουργίες από το Σύλλογο Γυναικών της περιοχής. Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος παράγει προϊόντα όπως τραχανά κ.α, καθώς και χειροτεχνήματα υφαντικής από παραδοσιακούς αργαλειούς", τονίζει χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί, όπως αναφέρει και η ίδια, ότι η Κέα είναι το μοναδικό νησί των Κυκλάδων που φιλοξενεί εκτεταμένο δάσος βελανιδιάς. Μάλιστα, κάθε Οκτώβριο διοργανώνεται και ανάλογη γιορτή, η οποία συνδυάζεται, εκτός από την παρουσίαση των προϊόντων με βάση το βελανίδι και με περιπάτους γνωριμίας στο δάσος που υπάρχει στο εσωτερικό του νησιού.

Μάλιστα, ο Δήμος έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αξιοποίηση αυτού του τόσο ιδιαίτερου χαρακτηριστικού που διαθέτει η Κέα, καθώς το συγκεκριμένο δάσος, εκτός από τη σημαντικότητα που έχει ως προς το περιβαλλοντικό του κομμάτι, αποτελούσε σημείο αναφοράς των κατοίκων, αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι της γεωργικής και οικονομικής τους ανάπτυξης στο πέρασμα των χρόνων.

Τέλος, στην επισήμανση πόσο σημαντικό είναι οι κάτοικοι να ασχολούνται με την τοπική παραγωγή, η δήμαρχος Ειρήνη Βελισσαροπούλου, σημείωσε πως αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς της οικονομίας του νησιού, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι η ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου, προσελκύοντας ακόμη περισσότερους κατοίκους σε αυτόν και ιδιαίτερα νέους ανθρώπους.

"Ένας από τους κύριους στόχους μας, ως δημοτική αρχή είναι να τονώσουμε την αγροτική απασχόληση. Είναι πολύ σημαντικός παράγοντας και αυτό θα το επιτύχουμε προσελκύοντας περισσότερους κατοίκους σε αυτόν. Υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με τη γη, αλλά και με τα παράγωγα του συγκεκριμένου τομέα, αλλά θα πρέπει αυτός ο αριθμός να αυξηθεί", τόνισε.

Η κα. Βελισσαροπούλου τέλος έκανε γνωστό, ότι εκτός το Φεστιβάλ, γίνονται και άλλες ενέργειες προώθησης των τοπικών προϊόντων και εκτός της Κέας και συγκεκριμένα, μέσω εκθέσεων που διοργανώνονται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ που διοργανώνεται από το Δήμος Κέας, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί σε διάφορα σημεία του νησιού και συγκεκριμένα στις περιοχές Κορησσία (Πλατεία Ηρώων), Οτζιά, Ποίσσες και Κάτω, θα αρχίσουν τη Δευτέρα 6 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 14 Σεπτέμβριου.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

- Δευτέρα του Πάσχα 6 Μαϊου, στην Κορησσία

- Κυριακή 23 Ιουνίου, στην Κορησσίας

- Σάββατο 20 Ιουλίου στον Οτζιά

- Σάββατο 27 Ιουλίου στην Κορησσία

- Τρίτη 6 Αυγούστου στην περιοχή Ποίσσες

- Παρασκευή 16 Αυγούστου στην Κάτω Μεριά

- Σάββατο και Κυριακή 17 και 18 Αυγούστου στην Κορησσία

- Σάββατο 31 Αυγούστου στην Κορησσία

- Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στην Κορησσία