Σε κλίμα κατάνυξης η κορύφωση του θείου δράματος και της λαμπρής Ανάστασης

Το Αναστάσιμο Φως "πλημμύρισε" τις καρδιές όλων

Χιλιάδες πιστοί, κάτοικοι και επισκέπτες της Σύρου, βίωσαν τις ημέρες του Πάσχα

Με νησιώτικο αέρα και με σύμμαχο το χριστιανικό στοιχείο, επισκέπτες, αλλά και κάτοικοι της Σύρου, βίωσαν για άλλη μια χρονιά σε κλίμα κατάνυξης, την κορύφωση του θείου δράματος και την λαμπρή Ανάσταση.

Πλήθος πιστών συνέρρευσαν στους ορθόδοξους και καθολικούς ναούς του νησιού για την τέλεση των ιερών ακολουθιών της εβδομάδας των Παθών, η οποία κορυφώθηκε τη Μεγάλη Παρασκευή με την συνάντηση των επιτάφιων στην πλατεία Μιαούλη, υποδεχόμενοι παράλληλα την επόμενη ημέρα, το αναστάσιμο φως που έφτασε στη Σύρο με ειδική πτήση και διανεμήθηκε σε όλους τους ιερούς ναούς, σηματοδοτώντας την Ανάσταση του Χριστού, αλλά και την ψυχική ανάταση όλων μας.

Πυροτεχνήματα και χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου

Το φθινοπωρινό σκηνικό που διαμορφώθηκε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, δεν στάθηκε ικανό να αποτρέψει το αναστάσιμο μήνυμα που δόθηκε με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες από όλους τους ναούς της Σύρου, οι οποίοι κυριολεκτικά γέμισαν ασφυκτικά από χιλιάδες πιστούς.

Η Ανάσταση σηματοδοτήθηκε για άλλη μία φορά με την έλευση του Αγίου Φωτός που έφθασε με ειδική πτήση στη Σύρο, λίγο μετά τις εννέα το βράδυ στο αεροδρόμιο του νησιού.

Το Άγιος Φως, που μεταφέρθηκε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος” της Αθήνας από τα Πανάγια Προσκυνήματα των Ιεροσολύμων με ιδιωτικό αεροσκάφος, το οποίο ναύλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Onex Syros Shipyards, Πάνος Ξενοκώστας, υποδέχθηκε ο μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος, καθώς επίσης ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, η αερολιμενάρχης Βασιλική Πρέκα, κληρικοί, καθώς και αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

"Να ευχηθούμε αυτό το Φως να φωτίζει τη ζωή μας, να σκεπάζει και να φωτίζει την καθημερινότητά μας, τις σκέψεις και τα μυαλά των παιδιών μας για να γίνουν καλοί και χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία μας. Και η ευλογία της Ανάστασης του Κυρίου να χαρίζει στην πατρίδα μας προκοπή και πρόοδο”, τόνισε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Σύρου, κατά την υποδοχή του Αγίου Φωτός.

Να σημειωθεί ότι το Άγιο Φως, μέσω των εκπροσώπων των ενοριών, διανεμήθηκε σε όλες τις εκκλησίες του νησιού, στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, όπου τελέστηκε η ακολουθία της Αναστάσεως στον ναό της Αγίας Λουκίας, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της υγειονομικής μονάδας, παρουσία του διοικητή, Νικολάου Ρούσα, νοσηλευτικού, αλλά και ιατρικού προσωπικού, καθώς επίσης και συνοδών ασθενών.

Στις 12 τα μεσάνυχτα ο αέρας πλημμύρισε με το Χριστός Ανέστη, αλλά και με χιλιάδες πυροτεχνήματα, που κυριολεκτικά έκαναν την νύχτα μέρα, δημιουργώντας ένα ανεπανάληπτο σκηνικό, με τον ιερό ναό της Αναστάσεως, να συγκεντρώνει για άλλη μια φορά τα βλέμματα των επισκεπτών και όχι μόνο.

Ο μητροπολίτης Δωρόθεος Β' προεξήρχε τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου στην τελετής της αναστάσιμης θείας λειτουργίας στον ιστορικό μητροπολιτικό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο οποίος εορτάζει φέτος τα 200 χρόνια από την ανέγερσή του, απευθύνοντας προς όλους τους τις εγκάρδιες πασχάλιες ευχές του.

Το ιερό τελετουργικό ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, με τον εόρτιο εσπερινό της αγάπης και του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου που τελέσθηκε στον ομώνυμο ναό στην Ερμούπολη, παρουσία πιστών, με τη συμμετοχή όλων των εφημερίων της Σύρου, αλλά και των Αρχών του τόπου.

Η μεγαλοπρεπής συνάντηση των επιτάφιων στην Ερμούπολη

Τη βαθύτατη πίστη τους στον θυσιασθέντα, παθόντα και ταφέντα Κύριο εξέφρασαν και φέτος κάτοικοι και επισκέπτες της Σύρου, οι οποίοι συμμετέχοντας ευλαβικά στη χριστιανική παράδοση συνέρρευσαν από το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, σε όλους τους ναούς της Σύρου για να προσκυνήσουν και να αποτείνουν φόρο τιμής στον Σταυρωθέντα Χριστό.

Με την παρουσία εκατοντάδων πιστών, αλλά και με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη τελέσθηκαν οι ακολουθίες των Μεγάλων Ωρών και της Αποκαθηλώσεως στον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Σύρου με την παρουσία του δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, αντιπεριφερειαρχών και αντιδημάρχων, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας και Αρχών του νησιού.

Στη σύντομη προσλαλιά του, ο κ. Δωρόθεος Β', τόνισε ότι την ένταση του θείου πάθους διαδέχεται η σιωπή του τάφου, προσβλέποντας στην Ανάσταση.

Η κορύφωση των αγίων παθών ολοκληρώθηκε το βράδυ της ίδιας ημέρας, με την περιφορά των κουβουκλίων των Επιτάφιων στην Ερμούπολη, με την οποία εκδηλώνεται η αφοσίωση και η πίστη ολόκληρης της χριστιανοσύνης στο σταυρωμένο σωτήρα.

Την ιερή λιτανεία "άνοιξε" η περιφορά του Επιταφίου του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Ερμουπόλεως, της Καθολικής Εκκλησίας, η οποία λάμπρυνε τους δρόμους του ιστορικού κέντρου. Πλήθος πιστών κατέκλυσαν το ναό και τους εξωτερικούς χώρους, για να παρακολουθήσουν την Ακολουθία των Αγίων Παθών του Κυρίου, μέσα σε κατανυκτική και συγκινητική ατμόσφαιρα υπό τους ύμνους που έψαλε η πολυφωνική χορωδία της ενορίας. Ανάμεσά τους ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, αλλά και των αρχών του τόπου, οι οποίοι συμμετείχαν και στην περιφορά του Επιτάφιου, βασταζόμενου στους ώμους νέων. Η λιτάνευση του επιταφίου τράβηξε τα βλέμματα εκατοντάδων επισκεπτών που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Μιαούλη απ’ όπου διέρχεται.

Παράλληλα, ο μητροπολίτης Σύρου προέστη της ακολουθίας του επιταφίου θρήνου στον ιερό μητροπολιτικό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και ακολούθως ετέθη επικεφαλής της λιτανευτικής πομπής του ιερού Επιταφίου προς την ιστορική πλατεία Μιαούλη.

Λίγη λεπτά μετά τις 9 το βράδυ, χιλιάδες πιστοί κατέκλυσαν ασφυκτικά τους δρόμους της Ερμούπολης, συμμετέχοντας στην μεγαλοπρεπή συνάντηση των επιταφίων των ναών Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αγίου Νικολάου.

Στη λαμπρή αυτή θρησκευτική εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Πολύκαρπος Πολυχρονάκης, ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου, Οδυσσέας Τζορμπατζόγλου, εκπρόσωπο των Στρατιωτικών, Λιμενικών και Πυροσβεστικών Αρχών και μεγάλου πλήθους πιστών.

Μετά την ανάπεμψη της καθιερωμένης δέησης, ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’ αναφέρθηκε στη σημασία της Μεγάλης Παρασκευής, σημειώνοντας πως "αυτή τη γαλήνια σιωπηλή νύχτα, ο νεκρός Θεός, που έζησε όλο το μεγαλείο του πόνου ψυχής και σώματος, όπως το ζει κάθε ανθρώπινο πλάσμα πάνω στη γη, έρχεται για να συναντήσει τον κάθε ένα από εμάς, να μας κοιτάξει με το γεμάτο στοργή βλέμμα του και να μας πει "γυρίστε από την απελπισία στην ελπίδα, από τα δάκρυα στη συγγνώμη, στην αγάπη και τη ζωή". Έρχεται για να μας κρατήσει από το χέρι, να μας φέρει έξω από τα κύματα των τρικυμιών".

Παράλληλα αναφέρθηκε και στα γεγονότα που βιώνει ο πλανήτης τις μέρες αυτές, υπενθυμίζοντας ότι η σκέψη όλων θα πρέπει να είναι ειδικά στις μητέρες της Παλαιστίνης, αλλά και της Ουκρανίας που λόγω του πολέμου, έχουν χάσει τους δικούς τους ανθρώπους και ειδικά μικρά παιδιά, θύματα της αιματοχυσίας.

Τέλος, καλωσόρισε τους πολυπληθείς επισκέπτες της Σύρου, μιλώντας για την ιστορικότητα του νησιού, αλλά και της ιστορικής πλατείας Μιαούλη, συγχαίροντας παράλληλα τα μέλη της πολυφωνικής χορωδίας του Ι. Ν. Αγίου Νικολάου, που απέδωσαν εκκλησιαστικούς ύμνους, αλλά και τη δημοτική Φιλαρμονική, η οποία παιάνισε πένθιμα εμβατήρια, ευχόμενος σε όλους καλή Ανάσταση, κυρίως ψυχής, όπως τόνισε.

"Οι κεκοιμημένοι προσεύχονται για εμάς από τη φωτεινή αιωνιότητα"

Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές βίωσαν όσοι συμμετείχαν το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής στην λιτανεία του επιταφίου στο κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου.

Στην περιφορά προεξήρχε ο μητροπολίτης Σύρου, όπου με τη συμμετοχή του δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου, εκπρόσωπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρόσκοπων, αλλά και εκατοντάδων πιστών, με δάκρυα θλίψης και οδύνης για την απώλεια των αγαπημένων προσώπων τους. επισκέφθηκε όλους τους χώρους ταφής, τα κενοτάφια και το οστεοφυλάκειο, ραίνοντας αυτών άνθη και φύλλα δάφνης, το σύμβολο της νίκης κατά του θανάτου.

Στη συνέχεια και στο ταφικό μνημείο των Κληρικών, ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών απάντων των εκεί κεκοιμημένων αρχιερέων, ιερέων, ευεργετών, πατέρων και αδελφών, εκφωνόντας παραμυθητικό λόγο προς τους συνευχομένους εκατοντάδες οικογενείς των κεκοιμημένων, αναφερόμενος παράλληλα στο γεγονός της αναστάσεως του Κυρίου και στην προσδοκία της ανάστασης των νεκρών.

"Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας ονόμασαν τη Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα χαρμολύπης", σημείωσε ο μητροπολίτης, εξηγώντας ότι την ημέρα αυτή ο άνθρωπος χαίρει γνωρίζοντας ότι ο Χριστός θα αναστηθεί, αλλά λυπάται γιατί ο ίδιος τον έστειλε στον Σταυρό και ο ίδιος τον ενταφιάζει σήμερα στην αγκαλιά της γης. "Λυπάται για τον εαυτό του και τις αταξίες του και χαίρεται γιατί με τη μετάνοια μπορεί να σηκωθεί όρθιος και να συνεχίσει να πορεύεται. Λυπάται που έφερε στο Κοιμητήριο τα οικεία του πρόσωπα, αλλά χαίρεται γιατί αυτά θα αναστηθούν με την ένδοξη Ανάσταση του Κυρίου μας", σημείωσε απευθυνόμενος προς τους παρευρισκομένους..

"Σαν πρόσωπα αρχαίας τραγωδίας, οι κεκοιμημένοι μας συνωστίζονται κάτω από τις σκιές των κυπαρισσιών και μας περιμένουν να λιτανεύσουμε τον νεκρό Χριστό ανάμεσά τους για να τους δώσει τη βεβαιότητα και την ελπίδα της Αναστάσεως» ανέφερε ο κ. Δωρόθεος, σημειώνοντας ότι "οι ίδιοι δε βρίσκονται στους τάφους και τα οστά, αλλά συνεχίζουν να ζουν, να υπάρχουν, να αισθάνονται και να προσδοκούν από μας λίγο λιβάνι, την προσευχή μας, την ελεημοσύνη μας προς τους συνανθρώπους μας, το πρόσφορο στην εκκλησία και το όνομά τους να μνημονεύεται στη Θεία Λειτουργία. Ζητήστε την ευχή εκείνου του προσώπου που αγαπούσατε και θα δείτε ότι θα αισθανθείτε δίπλα του την παρουσία του σαν μια μυστική ανοιξιάτικη αύρα και φωνή να σας παρακολουθεί και να σας συνοδεύει στο δρόμο της ζωής", κατέληξε ο μητροπολίτης Σύρου, ευχόμενος σε όλους υγεία και μακρότητα ημερών.

Τη λιτάνευση πλαισίωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, παιανίζοντας πένθιμα εμβατήρια, υπό τη διεύθυνση της αρχιμουσικού Alice Labarche.