Δηλώσεις του Λιμενάρχη Σύρου και προέδρου της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων, Γ. Βαμβακούση για το νέο νομοσχέδιο του Υπ. Ναυτιλίας και τις διατάξεις για τους λιμενικούς

“Καλύπτονται σημαντικά αιτήματα του Λιμενικού Σώματος”

Θετικά νέα για το Λιμενικό Σώμα φέρνει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς απαντά σε σοβαρά αιτήματα των συνδικαλιστικών οργάνων, όπως αναφέρει ο Λιμενάρχης Σύρου και Πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων, Γιάννης Βαμβακούσης.

Σε δηλώσεις του προς την “Κοινή Γνώμη” υπογράμμισε τη σημασία της πρόβλεψης για ενίσχυση των οργανικών θέσεων κατά 1.500, με τη μεγάλη μερίδα να απορροφάται σε περιοχές όπως οι Κυκλάδες, ενώ σημείωσε στα θετικά τις προβλέψεις για τη δυνατότητα εθελοντικής μετάθεσης λιμενικών που θέλουν να υπηρετήσουν στα νησιά για διάστημα δύο ετών, ώστε να μην “εκτροχιάζεται” ο οικογενειακός σχεδιασμός.

Επιπλέον, ο κ. Βαμβακούσης μίλησε για το κομμάτι της στέγασης των λιμενικών ενώ αναφέρθηκε και στο βαθμολόγιο των λιμενοφυλάκων.

Ο ίδιος υποστήριξε πως το νέο σχέδιο νόμου που τέθηκε χθες σε διαβούλευση, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 27 Φεβρουαρίου, “εμπεριέχει διατάξεις για το λιμενικό σώμα που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ικανοποιεί σε έναν μεγάλο βαθμό πάγια αιτήματα των συνδικαλιστικών φορέων των λιμενικών”. Ο Λιμενάρχης Σύρου γνωρίζοντας καλά τις ανάγκες στις Κυκλάδες σχολίασε τα κυριότερα άρθρα που αφορούν στο Λιμενικό Σώμα, όπως αυτά αναφέρονται στο σχέδιο νόμου, του οποίου την παρουσίαση έκανε προχθές ο Υπουργός, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Αυξάνεται η οργανική δύναμη του Λιμενικού Σώματος. Τη μερίδα του λέοντος παίρνουν τα νησιά

Ειδικότερα, η βασική και κύρια θετική αλλαγή που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο αφορά στην κάλυψη 1.500 ακόμη οργανικών θέσεων.

Το σχετικό άρθρο αναφέρει τα εξής: “Με το άρθρο 22 ορίζεται ότι αυξάνεται η οργανική δύναμη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) κατά χίλιες πεντακόσιες (1.500 ) θέσεις, ώστε από οκτώ χιλιάδες (8.000) θέσεις πλέον να ανέρχεται σε εννέα χιλιάδες πεντακόσιες (9.500) θέσεις. Με τη διάταξη αυτή παρέχεται η δυνατότητα, όταν οι δημοσιονομικές ανάγκες το επιτρέπουν, της σταδιακής διενέργειας πρόσθετων προσλήψεων, με σκοπό την ενίσχυση της οργανικής δύναμης κυρίως των Λιμενικών Αρχών του Ανατολικού Αιγαίου και των Κυκλάδων. Η αύξηση αυτή είναι αναγκαία, για να αντιμετωπισθούν οι επιτακτικές ανάγκες θωράκισης των θαλάσσιων συνόρων στο Ανατολικό Αιγαίο, αλλά και η ενίσχυση και η καλλιέργεια κλίματος ασφάλειας στα άλλα νησιά του Αιγαίου, όπου οι θαλάσσιες συγκοινωνίες και ο τουρισμός αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες για την οικονομική ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών της χώρας μας.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι τουλάχιστον εννιακόσιες οργανικές θέσεις κατανέμονται υποχρεωτικά στις λιμενικές αρχές της 6ης , 8ης και 9ης περιφερειακής διοίκησης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.. (...)”.

Αναφορικά με τα παραπάνω, ο Γιάννης Βαμβακούσης δήλωσε τα εξής: “Το σχέδιο νόμου όταν πλέον θα αποτελέσει νόμο του κράτους, θα βελτιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την εικόνα και τη στελέχωση των Υπηρεσιών, καθ΄ όσον στις γενικότερες διατάξεις του, προβλέπει ότι θα αυξηθούν κατά 1.500 θέσεις οι οργανικές στο Λιμενικό Σώμα. Πραγματικά μετά τον “Καλλικράτη” του Λιμενικού, ο οποίος θεσπίστηκε το 2014 με το ΠΔ81/2014 επήλθε μία μείωση στις οργανικές θέσεις του Λιμενικού κατά περίπου 30%. Συγκεκριμένα, από 10.250 που προβλέπονταν η συνολική δύναμη του Λιμενικού Σώματος έπεσε στις 8.000 με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ανά την Επικράτεια μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή του έργου από την υφιστάμενη δύναμη του Λιμενικού Σώματος”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε αναφορικά με την πρόθεση του Υπουργείου, “Οι ανάγκες διαρκώς αυξάνονται και προκειμένου η διαχείριση να είναι η πρέπουσα και να μπορεί η ελληνική κοινωνία να εξυπηρετείται από επαρκή αριθμό προσωπικού του Λιμενικού ήταν επιβεβλημένο και αναγκαίο να επέλθει αύξηση των οργανικών. Η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας το τόλμησε και αυξάνει τις οργανικές καταρχήν κατά 1.500 με το σχέδιο νόμου”.

Ο κ. Βαμβακούσης υπογραμμίζει μάλιστα πως “από αυτές τη μερίδα του λέοντος, τις 900 θα τις πάρουν τρεις Περιφερειακές Διοικήσεις, η 8η, η 9η και η 6η που είναι οι Κυκλάδες”. Σίγουρα πρόκειται για ένα θετικό νέο, με τον ίδιο να δηλώνει ακόμη πως, “Ήταν ένα πάγιο αίτημα από τις Κυκλάδες, το οποίο διαχρονικά το έχει θέσει σε κάθε πολιτική ηγεσία. Η παρούσα το κάνει πράξη”.

Άλλωστε, όπως σχολιάζει για το θέμα, “την παρούσα χρονική περίοδο με τις μεταναστευτικές ροές ήταν απολύτως επιβεβλημένο να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις στο Αιγαίο”.

Διευκόλυνση σε μεταθέσεις και ενίσχυση δυσπρόσιτων περιοχών

Στις διατάξεις του ίδιου νομοσχεδίου, ακολουθεί το άρθρο 26, για το οποίο διευκρινίζεται πως, “με αυτό συμπληρώνεται η ρύθμιση για τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ της παραγράφου 2 του άρθρου 56 του ν. 4310/2014, με την οποία δόθηκε η δυνατότητα στα στελέχη να επιλέγουν εθελοντικά τη μετάθεσή τους για την ενίσχυση των Λιμενικών Αρχών του Ανατολικού Αιγαίου και των Κυκλάδων. Κατά την εφαρμογή της διάταξης αυτής προέκυψαν δυσκολίες στην εφαρμογή της διότι δεν είχε καθοριστεί ποιος λαμβάνει την απόφαση για την ενίσχυση της οργανικής δύναμης μιας Λιμενικής Αρχής, ποιος εκδίδει την εκδήλωση ενδιαφέροντος και ποια είναι η διαδικασία επιλογής επί των αιτημάτων προτίμησης των στελεχών και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που συγκεντρωνόταν μεγαλύτερος αριθμών του απαιτούμενου για μία Λιμενική Αρχή. Η διάταξη αυτή διευκολύνει τον οικογενειακό προγραμματισμό των στελεχών και παράλληλα συμβάλλει θετικά στη διαδικασία ενίσχυσης με προσωπικό σε δυσπρόσιτες περιοχές του νησιωτικού συμπλέγματος στο Αιγαίο με ιδιαίτερη προτεραιότητα τις Λιμενικές Αρχές στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Λιμενάρχης Σύρου αναφέρει ξεκάθαρα πως, “Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επέρχεται και ένα άλλο ευεργετικό μέτρο. Θεσπίζεται η δυνατότητα για οποιονδήποτε λιμενικό θελήσει να υπηρετήσει στην περιοχή των Κυκλάδων, να μπορεί να το πράξει με αίτησή του και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δύο ετών. Είναι κάτι το οποίο παρέχει τη δυνατότητα στον λιμενικό να το τολμήσει και να πάρει την απόφαση να υπηρετήσει στις Κυκλάδες αφού με βεβαιότητα θα επιστρέψει στον τόπο από τον οποίο προήλθε μετά την παρέλευση διετίας και δεν θα είναι στην αβεβαιότητα για το πότε θα μπορεί να επιστρέψει μετά τη μετακίνησή του”.

Ο κ. Βαμβακούσης αξιολογώντας “πάρα πολύ θετικό” αυτό το μέτρο, προσθέτει πως, “Αυτό είχε θεσπιστεί και κατά το παρελθόν και είχε δοκιμαστεί με απόλυτη επιτυχία. Με βεβαιότητα λοιπόν, θα τύχει συγκεκριμένης αποδοχής η διάταξη και μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου”.

Εκσυγχρονισμός βαθμολογίου λιμενοφυλάκων

Με το άρθρο 28 “εξορθολογίζονται οι διατάξεις που αφορούν στη βαθμολογική εξέλιξη των Αξιωματικών προερχόμενων από την Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων”.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, “Με τη ρύθμιση αυτή θεραπεύεται η στρέβλωση να διατηρούνται στον ίδιο βαθμό τα εν λόγω στελέχη για δέκα με δεκαπέντε έτη. Λαμβάνοντας υπόψη: (α) ότι ο νόμος 3865/2010 περί μεταρρυθμίσεων συνταξιοδοτικού συστήματος του Δημοσίου έχει επιφέρει αλλαγές στο χρόνο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος από 01-01-2015, καθώς και στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης ορίζοντας ότι στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος δικαιούνται σύνταξη αφού συμπληρώσουν το 60ο έτος ηλικίας ή 40 συντάξιμα έτη, διευρύνοντας έτσι τον χρόνο παραμονής στην ενεργό υπηρεσία σε πολλές περιπτώσεις κατά δέκα με δεκαπέντε έτη, (β) το γεγονός ότι ο ρυθμός βαθμολογικής εξέλιξης των στελεχών Λ.Σ. που προέρχονται από τη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων είναι ιδιαιτέρως αργός, στο σύνολο των ετών ενεργής υπηρεσίας που υποχρεούνται να παραμείνουν οι βαθμοφόροι προερχόμενοι από την σχόλη Λ/Φ, σύμφωνα με την ασφαλιστική νομοθεσία, στερώντας έτσι το κίνητρο και το ενδιαφέρον για την υπηρεσιακή τους απόδοση, (γ) το γεγονός ότι η πλειοψηφία των εκ Λ/Φ στελεχών διαθέτουν αξιόλογα τυπικά προσόντα (πτυχία πανεπιστημίων, τίτλους σπουδών, ξένες γλώσσες κ.λπ.), τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της Υπηρεσίας μακροπρόθεσμα, (δ) το γεγονός ότι δεν θα προκληθεί περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση, η ρύθμιση κρίνεται επιβεβλημένη και συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της υπηρεσιακής απόδοσης των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.”.

Για το εξίσου σημαντικό θέμα που απασχολεί μία μεγάλη μερίδα του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος, ο Λιμενάρχης σημειώνει τα εξής: “Μετά τις τελευταίες εξελίξεις κατά τη διάρκεια της κρίσης που αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, όλων των εργαζομένων, εξαίρεσης δεν έτυχαν οι εργαζόμενοι στο Λιμενικό Σώμα, με αποτέλεσμα, σήμερα να χρειάζεται έναν εξορθολογισμό το βαθμολόγιο, πράγμα το οποίο θα επιτευχθεί και με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου”. Βάσει των νέων προβλέψεων, προσθέτει πως, “Από τη στιγμή λοιπόν, που η εργασιακή διαδρομή είναι μεγαλύτερη, θα πρέπει σίγουρα να αναπροσαρμοστεί και το βαθμολόγιο. Οι λιμενοφύλακες θα έχουν τη δυνατότητα να φεύγουν με καταληκτικό βαθμό μεγαλύτερο από αυτόν που ίσχυε μέχρι σήμερα. Αυτό γίνεται αποδεκτό με μεγάλη χαρά από το συγκεκριμένο μέρος του κλάδου των εργαζομένων του Λιμενικού, οι οποίοι λιμενοφύλακες αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά του Λιμενικού Σώματος”.

Συνυπηρέτηση εκπαιδευτικών – συζύγων λιμενικών

Επιπλέον, με το άρθρο 32 προβλέπεται ότι τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.), ένεκα της ιδιάζουσας φύσης και αποστολής τους, υπάγονται σε ειδικό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο διέπει την υπηρεσιακή τους εξέλιξη (συχνές μεταθέσεις, πολύμηνες αποσπάσεις, εκπαιδεύσεις, 24ωρες υπηρεσίες κ.ά.) και επηρεάζει άμεσα την προσωπική και οικογενειακή τους κατάσταση, με διαρκείς διαφοροποιήσεις στο επίπεδο ποιότητας ζωής, με συχνές μεταβολές στο σχολικό περιβάλλον των τέκνων, ένεκα των μετακινήσεων.

“Σύμφωνα με το άρθρο 21 του ν. 2946/2001 (Α’ 224), τακτικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δημοσίων υπηρεσιών και ΝΠΔΔ, που κατέχουν οργανικές θέσεις και είναι σύζυγοι 18 στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων, στελεχών Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και Πυροσβεστικής, επιτρέπεται να αποσπώνται σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα κατά προτεραιότητα και σε περίπτωση έλλειψης υπηρεσιακών αναγκών σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην περιοχή που υπηρετεί ο/η σύζυγός τους. Κατά την εφαρμογή όμως της εν λόγω διάταξης, σε αρκετές περιπτώσεις αιτημάτων συνυπηρετήσεων με εκπαιδευτικούς, από τις αρμόδιες υπηρεσίες ερμηνεύτηκε ως νομικώς επιτρεπτή η απόσπαση των τελευταίων σε υπέρμετρα μεγάλη απόσταση από τον τόπο υπηρεσίας του/της συζύγου ή ακόμα και σε διαφορετικούς νησιωτικούς δήμους, με συνεπαγόμενη πρόκληση δυσβάσταχτων δυσχερειών στις οικογένειες αυτές. Για την επίλυση αυτών των θεμάτων, το άρθρο 21 ν. 2946/2001, συμπληρώθηκε με το άρθρο 3 του ν.4553/2018 (Α’ 119), θέτοντας μια εύλογη απόσταση (20 χλμ) ανάμεσα στην έδρα της υπηρεσίας όπου υπηρετεί ο/η σύζυγος στρατιωτικός και στην εκπαιδευτική μονάδα όπου αποσπάται ο/η σύζυγος που είναι εκπαιδευτικός. Όμως η διάταξη αυτή αναφέρεται μόνο σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο δεν υπήρξε ανάλογη βελτιωτική μέριμνα για τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παρότι αντιμετωπίζονται όμοια στην αρχική διάταξη. Για την αποφυγή τέτοιων πρακτικών που διασαλεύουν την ισονομία και το συνταγματικά προστατευόμενο θεσμό της οικογένειας (άρθρο 21 του Συντάγματος), θεωρείται επιτακτική η ανάγκη συμπλήρωσης της σχετικής πρόβλεψης του άρθρου 21 του ν.2946/2001, έτσι όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 3 του ν.4553/2018 (Α’ 119), συμπεριλαμβάνοντας και τα στελέχη του Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ”.

Παρομοίως και το εν λόγω άρθρο αξιολογεί θετικά ο κ. Βαμβακούσης, σχολιάζοντας λακωνικά πως “κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση”.

Κάλυψη στεγαστικών αναγκών

Παρακάτω γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και στο ζήτημα της κάλυψης στεγαστικών αναγκών.

Ειδικότερα, “Με την παράγραφο 1 του άρθρου 33 εντάσσεται στο προγραμματισμό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και ο μεσοπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για τη στέγαση των Υπηρεσιών του, αλλά και του προσωπικού, ιδιαίτερα εκείνου που καλείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του για την φύλαξη των θαλασσίων συνόρων ή σε άλλες δυσπρόσιτες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου όπου υπάρχουν αντικειμενικές έως ανυπέρβλητες δυσκολίες στην εξεύρεση στέγης. Η για πρώτη φορά πρόταξη της ανάγκης για επίλυση του προβλήματος αυτού κατ΄ αναλογία με ό,τι απολαμβάνουν και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, θα διευκολύνει τα μέγιστα το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ για τον προγραμματισμό και την ευκολότερη κατανομή του προσωπικού του στις νησιωτικές μας περιοχές, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της αποδοτικότητας και την εμπέδωση του κλίματος ασφάλειας στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες των περιοχών αυτών. Με την παράγραφο 2 παρέχεται η ευχέρεια για μίσθωση ακινήτων για τις στεγαστικές ανάγκες εν όψει μάλιστα της αντιμετώπισης των αυξημένων μεταναστευτικών ροών για τη στέγαση του προσωπικού όπου μετατίθεται Λιμενικές Αρχές της 8ης, 9ης και 6ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. Εκτιμάται ότι το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατά μέσο όρο σήμερα δαπανά για τη στέγαση των στελεχών τα οποία μετακινούνται στην παρούσα φάση στις προαναφερθείσες Υπηρεσίες περί τις 160.000 € μηνιαίως, ήτοι περί το 1,92 εκατ. € ετησίως. Είναι βέβαιο ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση θα εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι και θα προσφέρονται καλύτερες υπηρεσίες στα στελέχη”.

Από την πλευρά του, ο Λιμενάρχης Σύρου τονίζοντας πως “και σε αυτό το άρθρο περιλαμβάνεται μία πολύ σημαντική εξέλιξη για το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος”, αναφέρεται στις περιπτώσεις των τουριστικών νησιών της Μυκόνου και της Σαντορίνης. “Αποτελεί κύριο στόχο της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων να καλυφθούν από πλευράς στέγασης και σίτισης οι λιμενικοί που υπηρετούν σε κοστοβόρα νησιά, όπως είναι η Μύκονος.

Στη Μύκονο ήδη ανταποκρίθηκε ο Δήμαρχος μετά από την επαφή με την Ένωση και είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι μετά από μία τελευταία συνάντηση που κάναμε πριν από 15 ημέρες με φορείς του Δήμου Θήρας και σε επαφή με τον Δήμαρχο, κ. Αντώνη Σιγάλα, αποδέχθηκε κι εκείνος να αναλάβει πρωτοβουλίες ως Δημοτική Αρχή για να ενισχύσει με επίδομα τους λιμενικούς που υπηρετούν στο Λιμεναρχείο της Σαντορίνης”.

Επαγρύπνηση για τις ανάγκες

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο Λιμενάρχης Σύρου επανέλαβε πως το νομοσχέδιο όσον αφορά τους λιμενικούς κινείται σε ορθή κατεύθυνση, δηλώνοντας τέλος τα ακόλουθα: “Έχει καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος των διεκδικήσεών μας με τις διατάξεις που εμπεριέχονται στο σχέδιο νόμου. Βέβαια πάντοτε οι ανάγκες μετεξελίσσονται και σίγουρα είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση ούτως ώστε όταν κριθεί κάτι ότι είναι αναγκαίο, να το θέσουμε στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία μας, προκειμένου να το αξιολογήσει και να προσπαθήσει κι εκείνη από την πλευρά της να λύσει θέματα, τα οποία ενδεχομένως θα ανακύψουν στο μέλλον”.