Αστυνομία και Λιμενικό επιτελούν ένα δύσκολο έργο στο διάστημα του δεύτερου lockdown

Νέος κύκλος εντατικών ελέγχων λόγω κορωνοϊού

Σε συστηματικούς ελέγχους προς τους πολίτες προχωρούν καθημερινά οι δυνάμεις της Αστυνομίας και του Λιμενικού αναφορικά με την τήρηση των μέτρων που συνοδεύουν το 2o γενικό lockdown, προκειμένου να στηρίξουν τη μεγάλη “μάχη” που δίνει η χώρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Σε επίπεδο Νοτίου Αιγαίου, αλλά και σε τοπικό επίπεδο οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί εφαρμόζουν τον σχεδιασμό των Υπηρεσιών τους, βάσει των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ και των κυβερνητικών αποφάσεων, με στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την ανακοπή της περαιτέρω εξάπλωσης του Covid-19. 

Ως εκ τούτου, οδηγοί αλλά και πεζοί δέχονται ελέγχους, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούν πιστά τις αποφάσεις και τα πολυσυζητημένα μέτρα, με τους αστυνομικούς και τους λιμενικούς να καταγράφουν για το διάστημα των πρώτων πέντε ημερών, πως, οι πολίτες εν προκειμένω στη Σύρο, αλλά και σε επίπεδο Περιφέρειας, ακολουθούν τα προβλεπόμενα για τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας.

Σύμφωνα με την κατάσταση στη διάρκεια του 2ου lockdown έδωσαν απαντήσεις στην εφημερίδα, τόσο ο Λιμενάρχης Σύρου, Γιάννης Βαμβακούσης, όσο και ο υπεύθυνος Τύπου της Αστυνομίας σε περιφερειακό επίπεδο, Πέτρος Βασιλάκης.

Και οι δύο εστίασαν στο γεγονός πως στους ελέγχους γίνονται συστάσεις προς τους πολίτες, αλλά σταδιακά θα επιβληθούν πρόστιμα (300 ευρώ), σε περιπτώσεις που δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους παράλληλα, σχετικά με την ώριμη αντιμετώπιση της πλειοψηφίας των πολιτών ως προς τους περιορισμούς του 2ου lockdown.

Απόλυτη προτεραιότητα στα μέτρα

Προλογικά των δηλώσεών του, ο Λιμενάρχης Σύρου υπογράμμισε πως η Υπηρεσία του έχει σχεδιάσει το έργο της σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και βάσει των αναγκών εφαρμογής των μέτρων στον δημόσιο εξωτερικό χώρο.

“Από την πρώτη κιόλας ημέρα, η Υπηρεσία μας ξεκίνησε την εφαρμογή των εκτάκτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού στην περιοχή ευθύνης μας στη Σύρο. Η Υπηρεσία μας έχει οργανωθεί και σε έναν μεγάλο βαθμό έχει προσαρμόσει τη λειτουργία της για την εφαρμογή των μέτρων και την προστασία της δημόσιας υγείας” ανέφερε αρχικά, τονίζοντας πως αυτονόητα “έχουμε δώσει απόλυτη προτεραιότητα στην τήρηση των μέτρων καθώς αυτό μας απασχολεί καθημερινά στην περίοδο που διανύουμε”.

Ερωτηθείς για την παρουσία της λιμενικής δύναμης στον δρόμο, εξήγησε τα εξής: “Οι αστυνομικοί έλεγχοι που διενεργεί το Λιμεναρχείο Σύρου σε καθημερινή βάση εστιάζονται στον χώρο αρμοδιότητας του και συγκεκριμένα στη χερσαία ζώνη λιμένα, στο παραλιακό μέτωπο της Ερμούπολης Σύρου, στον επιβατηγό λιμένα Σύρου καθώς και στις λοιπές περιοχές που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Λιμεναρχείου Σύρου”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, διευκρίνισε μάλιστα πως, “Διευρύνεται ο έλεγχος και σε περιοχές που είναι εκτός Ερμούπολης σε καθημερινή βάση”, ο οποίος εστιάζεται “στη χρήση μάσκας, στους επιβαίνοντες των μεταφορικών μέσων, είτε ιδιωτικών, είτε επαγγελματικών καθώς επίσης και στην κυκλοφορία των πολιτών στο πλαίσιο που επιβάλλει η Υπουργική απόφαση με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας”.

Ο κ. Βαμβακούσης αναφερόμενος στο θέμα των μετακινήσεων σημείωσε πως, “Η περίπτωση που παρουσιάζει το μεγαλύτερο “ενδιαφέρον” είναι η μετάβαση για σωματική άσκηση και η μετακίνηση με κατοικίδιο ζώο”, γνωστοποιώντας πως κατά κύριο λόγο, “εκεί εστιάζονται οι έλεγχοι της Υπηρεσίας”.

Σχετικά με τις διαπιστώσεις του Λιμεναρχείου Σύρου μέχρι στιγμής, δηλαδή για το διάστημα των πρώτων ημερών του 2ου lockdown, ο ίδιος υπήρξε σαφής: “Αυτό που έχουμε διαπιστώσει επί του παρόντος είναι πως η Υπηρεσία μας επικεντρώνεται σε συστάσεις στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης”.

Βέβαια σε περιπτώσεις που θα απαιτηθούν παραβάσεις, αυτό θα γίνει” δήλωσε κατηγορηματικά, λέγοντας εν συνεχεία πως, μέχρι και χθες, “την πέμπτη ημέρα της εφαρμογής του lockdown φαίνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους των πολιτών εφαρμόζει τα μέτρα και πειθαρχεί με αυτά”.

Βάσει αυτών των πρώτων συμπερασμάτων, υποστήριξε πως, “Αυτή η κατάσταση μπορεί να μας δώσει μία ελπίδα αισιοδοξίας προκειμένου το επόμενο διάστημα να είναι ένα διάστημα που θα αμβλυνθεί η κατάσταση και θα μειωθούν τα κρούσματα και η διασπορά του κορωνοϊού”.

Στο μικροσκόπιο ακτοπλοϊκές μετακινήσεις και κίνηση σε καταφύγια

Έργο της Λιμενικής Αρχής είναι και η διενέργεια των ελέγχων όσον αφορά το λιμάνι και τα αλιευτικά και τουριστικά καταφύγια της Σύρου. Σύμφωνα με τον Γιάννη Βαμβακούση, το μάτι των λιμενικών βρίσκεται παντού.

“Οι έλεγχοι εστιάζονται και στις θαλάσσιες συνδέσεις και στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις ώστε αυτοί που κατευθύνονται για επιβίβαση στο πλοίο ή αποβίβαση από αυτό, να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις για να πράξουν την μετακίνησή τους” παρατήρησε ο ίδιος, απαντώντας και στην ερώτηση, αν από το διάστημα της ανακοίνωσης του 2ου lockdown μέχρι και την εφαρμογή του, που μεσολάβησαν δύο ημέρες, διαπιστώθηκαν μετακινήσεις πολιτών από την ηπειρωτική χώρα προς τις Κυκλάδες κι εν προκειμένω προς τη Σύρο.

Κάποιες μετακινήσεις έχουν προκύψει από την ηπειρωτική χώρα ή την Αθήνα. Όμως είναι σε επίπεδο ελεγχόμενο και σε περιορισμένο αριθμό. Πάντως έχουν προκύψει μετακινήσεις” δήλωσε σε απόλυτο τόνο, εξηγώντας πως στη νησιωτική περιοχή καθώς “η μοναδική πύλη εισόδου είναι το λιμάνι, το οποίο είναι και η μοναδική πύλη εισόδου κρουσμάτων - γιατί αν κάποιοι έρθουν στη Σύρο, θα φθάσουν μέσω του λιμένα -, οι έλεγχοι είναι εντατικοί”.

Πέραν αυτών, ρωτήθηκε και για ελέγχους σε όλα τα παραλιακά μέτωπα της Σύρου, λέγοντας τα ακόλουθα: “Η Υπηρεσία μας διενεργεί ελέγχους και στο λιμάνι της Ερμούπολης αλλά και σε λιμενίσκους της Σύρου που δύναται να προσεγγίσουν σκάφη όπως ο Φοίνικας προκειμένου να ελέγχεται η νομιμότητα του κατάπλου και του απόπλου ιδιωτικών κι επαγγελματικών πλοίων αναψυχής, διότι και αυτό απαγορεύεται, πλην κάποιων εξαιρέσεων που θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις”.

Διπλασιάστηκαν τα πρόστιμα

Ερωτηθείς αν συγκριτικά με το διάστημα του πρώτου lockdown, η Λιμενική Αρχή διαπιστώνει μία αυξημένη προσαρμογή των πολιτών στα μέτρα, απάντησε καταφατικά.

“Σίγουρα ο πρώτος περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών έχει λειτουργήσει κατά κάποιο τρόπο θετικά ώστε η εμπειρία του παρελθόντος να επαναληφθεί και τώρα, βάζοντας ο κόσμος σε προτεραιότητα την ατομική ευθύνη. Οφείλω να ομολογήσω πως ο Συριανός πολίτης το πράττει και λαμβάνει και τα μέτρα ατομικής προστασίας. Μακάρι να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση για να είναι ενθαρρυντικό το μέλλον” σχολίασε χαρακτηριστικά ο Λιμενάρχης, υπενθυμίζοντας τέλος, πως, πλέον “τα πρόστιμα είναι υψηλότατα, δηλαδή έχουν διπλασιαστεί” και ως εκ τούτου, εξήγησε πως, “πραγματικά θα είναι δυσάρεστο για όλους μας όταν κάποιοι δεν εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα, να πρέπει να επιβληθούν τα υψηλά πρόστιμα που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία”.

Ανάκληση αδειών και επιτήρηση

Με ανάλογο τρόπο λειτούργησε και η Αστυνομία, οι Υπηρεσίες της οποίας προσάρμοσαν τη λειτουργία τους στις σημερινές έκτακτες συνθήκες που έχει θέσει η πανδημία.

“Η Υπηρεσία μας εφαρμόζει όλα τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ σε κάθε επίπεδο. Είτε αφορά τους αστυνομικούς που είναι στον δρόμο, είτε αφορά τις επιτελικές Υπηρεσίες. Χρησιμοποιούμε τις μάσκες και εργαζόμαστε σε βάρδιες ανά ομάδες, τηρώντας όσα προβλέπονται και εντός γραφείων” ανέφερε αρχικά ο Πέτρος Βασιλάκης, ο οποίος τόνισε επιπλέον, πως οι πολίτες για να εξυπηρετηθούν οφείλουν να τηλεφωνούν στα γραφεία της Αστυνομίας.

Μάλιστα, με φόντο το θέμα των παραβάσεων, ο ίδιος γνωστοποίησε πως, “οι παραβάτες έχουν δυνατότητα ένστασης και σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να επικοινωνούν τηλεφωνικά και να αποστέλλουν ηλεκτρονικά τις ενστάσεις τους”.

Αναφορικά με τη μέγιστη δυνατή ανταπόκριση της Αστυνομίας απέναντι στους ελέγχους που πρέπει να διενεργούνται, ο κ. Βασιλάκης γνωστοποίησε πως ανακλήθηκαν και άδειες αστυνομικών.

Έχουν ανακληθεί και οι άδειες του αστυνομικού προσωπικού, οπότε είμαστε όλοι στην πρώτη γραμμή ως οφείλουμε. Είναι σε εγρήγορση όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις και δουλεύουμε με βάρδιες ώστε σε περίπτωση που προκύψει κρούσμα να μην μπει σε καραντίνα όλο το προσωπικό” γνωστοποίησε σχετικά με την αξιοποίηση του προσωπικού στο μέγιστο.

Περί τους 600 ελέγχους ημερησίως στο Ν. Αιγαίο

Ερωτηθείς για τις διαπιστώσεις των αστυνομικών κατά το πρώτο διάστημα του δεύτερου κύκλου απαγόρευσης των μετακινήσεων, υπήρξε σαφής.

“Το προσωπικό που είναι στον δρόμο είναι επιφορτισμένο με το έργο της επιτήρησης της εφαρμογής των μέτρων που έχουν αποφασιστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τόσο για την χρήση μάσκας που είναι καθολική, όσο και για τη λειτουργία και τη μη λειτουργία καταστημάτων.

Μέχρι σήμερα, παρατηρείται μειωμένη κίνηση και ο κόσμος δείχνει να συμμορφώνεται. Αυτή είναι η εικόνα που έχουμε τις πρώτες ημέρες” σχολίασε ο υπεύθυνος Τύπου, λέγοντας παράλληλα πως, “Συγκριτικά με την πρώτη περίοδο η κίνηση μπορεί να είναι μεγαλύτερη κάποιες ώρες, καθώς για παράδειγμα τα σχολεία λειτουργούν και οι γονείς μεταφέρουν τα παιδιά”.

Κληθείς να μιλήσει με στοιχεία, θέλησε να εστιάσει σε επίπεδο Περιφέρειας λέγοντας τα εξής: “Οι έλεγχοί μας, σε επίπεδο Νοτίου Αιγαίου κυμαίνονται σε 600 ημερησίως. Οι παραβάσεις κατά μέσο όρο είναι 20 καθημερινά και αφορούν είτε σε περιττή μετακίνηση και μη χρήση μάσκας, είτε καταστήματα που λειτουργούν ενώ δεν πρέπει”.

Ο ίδιος σημείωσε πως, πλέον οι έλεγχοι στα αεροδρόμια “είναι ελάχιστοι” λόγω των μη προσεγγίσεων, ενώ παρομοίως με τον κ. Βαμβακούση απευθύνει μήνυμα στον κόσμο να τηρεί τα μέτρα, καθώς τα πρόστιμα είναι ιδιαιτέρως υψηλά.

“Το πρόστιμο είναι 300 ευρώ για κάθε παραβάτη και καλό είναι πέραν του προστίμου, οι πολίτες να κατανοούν ότι η τήρηση μέτρων είναι για την προστασία όλων μας από τον κορωνοϊό. Χρειάζεται να επιδείξουμε όλοι μας, μία αυξημένη ατομική ευθύνη” δήλωσε στην εφημερίδα, επισημαίνοντας πως, η συνδρομή της Αστυνομίας την τρέχουσα δύσκολη περίοδο “είναι η υπεύθυνη στάση της για την προάσπιση της δημόσιας υγείας”.

Τέλος, ο κ. Βασιλάκης επεσήμανε πως, “ταυτόχρονα με το σχέδιο τροχαίας και αστυνόμευσης στους δρόμους, εφαρμόζουμε ένα σχέδιο αστυνόμευσης των περιοχών για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές”, αναδεικνύοντας το γεγονός πως η Αστυνομία ασκεί τους ελέγχους της συστηματικά.

Ενημέρωση για τηλεφωνική εξαπάτηση και ενδοοικογενειακή βία

Στο περιθώριο της επικοινωνίας με την Αστυνομία, υπενθυμίστηκε η δυνατότητα των πολιτών που αντιμετωπίζουν ενδοοικογενειακή βία, να καλούν και να πληροφορούν σχετικά, τα αστυνομικά όργανα. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τα θύματα μπορούν να καλούν στο 100 ή να στέλνουν γραπτό μήνυμα (sms) στον ίδιο αριθμό αναφέροντας στοιχεία όπως ονοματεπώνυμο, είδος επείγουσας ανάγκης (πχ. “κινδυνεύει η ζωή μου”, “δέχομαι βία από το/τη σύζυγό μου”) και διεύθυνση, ενώ αν δεν είναι εφικτή η επικοινωνία, το θύμα μπορεί να ζητήσει συνδρομή από οικείο πρόσωπο ή γιατρό.

Επιπλέον, οι πολίτες μπορούν να καλούν τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες.

Τέλος, η Αστυνομία υπενθυμίζει στους πολίτες να επιδεικνύουν αυξημένα αντανακλαστικά για περιπτώσεις τηλεφωνικής εξαπάτησης, με διάφορα προσχήματα.

Ενίσχυση της Υγείας λόγω Covid-19

Στο νήμα των ανωτέρω, αξίζει να παρουσιαστούν στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας, τα οποία κι έγιναν γνωστά προχθές, από τον αρμόδιο Υπουργό, στο πλαίσιο της ενημέρωσής του για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας το τελευταίο διάστημα, με στόχο τη διαχείριση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Ειδικότερα για τη 2η ΔΥΠΕ, στην οποίαν ανήκουν εκτός από δομές της Αττικής και τα νησιά των Κυκλάδων, σήμερα υπάρχουν 100.984 επαγγελματίες υγείας, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2019 υπήρχαν 88.690. Οι κλίνες ΜΕΘ από 557 τον Ιούλιο του 2019, έφθασαν σε 1.082 και πανελλαδικά οι κλίνες Covid-19 είναι 4.590. Αναφορικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα στη 2η ΔΥΠΕ, υπάρχουν πλέον 73 Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, ενώ έχουν διενεργηθεί τεστ σε πολύ υψηλό ποσοστό (50,14%). Οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ έχουν περάσει από το σύνολο των νησιών του νομού Κυκλάδων λαμβάνοντας δείγματα και κάνοντας τεστ, ενώ αξίζει να υπενθυμιστεί πως, για περιπτώσεις σοβαρές που δεν διαχειρίζεται το Νοσοκομείο Σύρου, οι ασθενείς με Covid-19 διακομίζονται αεροπορικώς μέσω της βάσης του ΕΚΑΒ στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Τέλος, σημειώνεται πως τα νησιά του νομού βρίσκονται σε καλό επίπεδο καθώς τα κρούσματα κινούνται σε χαμηλά ποσοστά.