Παρέμβαση της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος για την υποστελέχωση στο νησιωτικό νομό

“Φρένο” στην αποδυνάμωση των Λιμενικών Αρχών

Το Δ.Σ. ζητά ενίσχυση με προσωπικό για τις οριακά λειτουργούσες Λιμενικές Αρχές σε μικρά νησιά
  • Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:18
  • /   Eνημέρωση: 25 Φεβ. 2021 - 14:00

Το μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης των Λιμενικών Αρχών στο νομό των Κυκλάδων ήρθε εκ νέου στην επιφάνεια, μετά από την παρέμβαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και προς το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.

Ο πρόεδρος και τα άλλα μέλη επισημαίνουν την ανάγκη ενίσχυσης Λιμενικών Αρχών στα νησιά του νομού, καθώς κάποιες από αυτές λειτουργούν οριακά σήμερα, έχοντας το ελάχιστο προσωπικό για το σύνολο των καθηκόντων που οφείλει να διεκπεραιώνει η κάθε Λιμενική Αρχή.

Συγκεκριμένα, η Ένωση και ο πρόεδρός της, Γιάννης Βαμβακούσης όχι μόνον απαιτούν τη μη περαιτέρω αποδυνάμωση των Υπηρεσιών, αλλά διεκδικούν και την αύξηση του αριθμού των λιμενικών, ενόψει και της προσεχούς θερινής σεζόν.

Ο ίδιος περιγράφει τα ζητήματα που απασχολούν την Ένωση σε σύνδεση με την αποτελεσματικότητα των Λιμενικών Αρχών στα νησιά, καθώς αυτές είναι επιφορτισμένες μεταξύ άλλων και με τον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων, αλλά και με την προστασία τους.

Γ. Βαμβακούσης: Είναι σοβαρή η αποδυνάμωση κατά 28 άτομα

Με αφορμή την επιστολή, ο πρόεδρος της Ένωσης και Λιμενάρχης Σύρου, Γιάννης Βαμβακούσης εξήγησε πως, “Συνολικά το πρόβλημα της υποστελέχωσης απεικονίζεται στο έγγραφο που έγινε προς το Υπουργείο. Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το κοιτάξουμε και να επιλυθεί”.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της εν λόγω επιστολής, τελευταία και μετά από τις μεταθέσεις για το έτος 2020, οι Λιμενικές Αρχές των Κυκλάδων αποδυναμώθηκαν κατά 28 άτομα.

“Μετά τη διεξαγωγή των τακτικών μεταθέσεων, έτους 2020, οι ήδη υποστελεχωμένες Λιμενικές Αρχές των Κυκλάδων αποδυναμώθηκαν έτι περαιτέρω, με συνέπεια αυτές να λειτουργούν με μη επαρκείς - για την εκπλήρωση της πολυσχιδούς δραστηριότητάς τους – συνθέσεις. Ειδικότερα, το ισοζύγιο των στελεχών που υπηρετούν στο πολυνησιακό γεωγραφικό διαμέρισμα των Κυκλάδων συρρικνώθηκε κατά 28 στελέχη” αναφέρει η Ένωση προλογικά στην επιστολή της, με τον κ. Βαμβακούση να δηλώνει τα ακόλουθα στην “Κοινή Γνώμη”.

“Τα 28 στελέχη που αναφέρουμε σίγουρα είναι ένας μεγάλος αριθμός. Βέβαια το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι γενικότερο στο Λιμενικό Σώμα” σημείωσε σχετικά, τονίζοντας παράλληλα πως, “Ήδη η πολιτική ηγεσία μας, το έχει αντιληφθεί και προσπαθεί να δώσει λύση και κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση για νέες προσλήψεις προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα να στελεχωθούν οι υποστελεχωμένες περιοχές”.

Προωθούνται δυνάμεις σε Δωδεκάνησα και Ανατολικό Αιγαίο λόγω μεταναστευτικού

Επιπλέον, το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, γίνεται πιο έντονο όταν σε μηνιαία βάση προωθείται προσωπικό στις Λιμενικές Αρχές της Δωδεκανήσου και του Ανατολικού Αιγαίου προς ενίσχυση των δυνάμεων που έχουν στην αρμοδιότητά τους το μεταναστευτικό.

“Οι δημιουργηθείσες, από την υποστελέχωση δυσχέρειες, επιτείνονται από το γεγονός ότι οι Λιμενικές Αρχές των Κυκλάδων καλούνται, σε μηνιαία βάση, να διαθέτουν ικανό αριθμό στελεχών (περί τα δέκα πέντε -15- συνήθως στελέχη), προκειμένου να ενισχύεται η δυναμικότητα των Λιμενικών Αρχών του Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσου, προς ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών” αναφέρεται στην επιστολή, ενώ υπογραμμίζεται ακόμη πως, “Ουδείς αμφισβητεί την αναγκαιότητα της αδιάλειπτης ενίσχυσης των Λιμενικών Αρχών που “σηκώνουν” το δυσβάσταχτο βάρος του μεταναστευτικού και αστυνομεύουν νυχθημερόν τα εξ ανατολών θαλάσσια σύνορα της πατρίδος μας και κατ΄ επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Ένωση, “η ενίσχυση αυτή δέον είναι όπως πραγματοποιείται ορθολογικά, με σκοπό την αποφυγή δημιουργίας έτερων δυσχερειών, που σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία των Λιμενικών Αρχών των Κυκλάδων”. Οι συγκεκριμένες δυσχέρειες μάλιστα, ανάγονται “στην ομαλή άσκηση των αστυνομικών καθηκόντων, στην αδυναμία χορήγησης κανονικών αδειών στο προσωπικό, ακόμη και σε χειμερινή περίοδο, κ.λ.π.”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο κ. Βαμβακούσης ανέφερε στην εφημερίδα πως, “μπορεί να είναι ελεγχόμενες οι ροές, αλλά για να παραμείνουν ελεγχόμενες θα πρέπει να αυξάνεται η δυναμικότητα των Λιμενικών Αρχών του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτό γίνεται από πλευράς ηγεσίας μας. Και πρέπει να γίνεται και να συνεχίσει να γίνεται. Όμως, αυτό που επισημαίνουμε ως Ένωση είναι ότι η απορρόφηση των στελεχών που θα ενισχύσουν το Ανατολικό Αιγαίο, να γίνεται από άλλες Λιμενικές Αρχές που έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν προσωπικό και δεν δημιουργείται μείζον θέμα στη λειτουργία τους”.

Ενίσχυση κατά προτεραιότητα τριών νησιωτικών ΠΕΔΙΛΣ

Επιπλέον, στην επιστολή προς το Υπουργείο γίνεται αναφορά και στο Π.Δ 11/2021 (ΦΕΚ 21 Α΄/21) “Τοποθετήσεις-μεταθέσεις-αποσπάσεις-διαθέσεις προσωπικού Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ”, το οποίο όπως υποστηρίζει η Ένωση, “σαφώς καθορίζει ένα σύστημα μεταθέσεων βελτιωμένο και αναμφίβολα περισσότερο ενισχυμένο” και ενόψει της επικείμενης θερινής περιόδου, τονίζεται πως, “επιβάλλεται, όπως στις προτεραιότητές σας (Αρχηγείο και Υπουργείο) τεθεί η ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής ενίσχυσης με προσωπικό του συνόλου των Λιμενικών Αρχών των Κυκλάδων, λαμβανομένων υπόψη των πραγματικών υπηρεσιακών αναγκών και με γνώμονα την υπό θέσπιση νέα κατανομή των οργανικών θέσεων, ως αυτές θα προκύψουν από την εφαρμογή και τις προβλέψεις των διατάξεων του νόμου 4676/20 (ΦΕΚ 67-Α΄/20)”.

Σχετικά με τον συγκεκριμένο νόμο δε, ο Γιάννης Βαμβακούσης εξηγεί πως, “αυτός προβλέπει ενίσχυση οργανικών θέσεων στην 6η, 8η και 9η ΠΕΔΙΛΣ, ώστε οι Λιμενικές Αρχές να πάρουν τη μερίδα του λέοντος”.

Διευκρινίζει δε, πως, “ορθώς έχει προβλεφθεί από την πολιτεία εύστοχα, ότι από τις 1.500 οργανικές θέσεις που προβλέπει ο νόμος, οι 900 θα διανεμηθούν στην 6η, 8η και 9η ΠΕΔΙΛΣ” χαρακτηρίζοντάς το πολύ ενθαρρυντικό. “Ευελπιστούμε ότι όταν έρθει η στιγμή για την επαύξηση των οργανικών θέσεων και με τις νέες προσλήψεις που θα γίνουν, να είναι σε προτεραιότητα οι Κυκλάδες , για την ενίσχυσή τους” τονίζει σε απόλυτο τόνο ο πρόεδρος της Ένωσης.

Ενδυνάμωση από Λιμενικές Αρχές που “αντέχουν” την προσωρινή απώλεια δύναμης

Η επιστολή ολοκληρώνεται με την παρέμβαση για τις περισσότερο υποστελεχωμένες Λιμενικές Αρχές του νομού Κυκλάδων. “Πέραν των ανωτέρω και προκειμένου διασφαλισθεί η εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών της 6ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ , πολλές εκ των οποίων λειτουργούν οριακά (Λιμ. Αρχές Ίου, Σερίφου, Φολεγάνδρου, κ.λ.π), αναγκαία τυγχάνει ίσως η επανεξέταση του σχεδίου ενδυνάμωσης των Λιμενικών Αρχών που φυλάσσουν τα θαλάσσια σύνορά μας, ώστε η ενίσχυση αυτών να πραγματοποιείται με απορρόφηση προσωπικού από υπηρεσίες που η στελέχωσή τους είναι επαρκέστερη αυτής των Λιμενικών Αρχών των Κυκλάδων, η προσωρινή αποδυνάμωση των οποίων δεν δημιουργεί μείζονα προβλήματα στη λειτουργία τους”.

Σχετικά με τις προαναφερθείσες Λιμενικές Αρχές των Κυκλάδων, ο κ. Βαμβακούσης πρόσθεσε πως, “είναι για εμάς σε προτεραιότητα, αφού πράγματι λειτουργούν πραγματικά οριακά”.

“Έχω ενημερώσει και την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία και είναι κάτι που πρέπει άμεσα να το δούμε”.

Αναμονή για το καλοκαίρι με φόντο τον τουρισμό

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του προς την εφημερίδα, ο ίδιος θέλησε να σημειώσει πως ο χρόνος παρέμβασης προς το Υπουργείο δεν είναι τυχαίος, καθώς στα νησιά ακολουθεί η θερινή σεζόν και στην περίπτωση που το “επιτρέψει” η πανδημία, αυτά, θα είναι στην πρώτη σειρά για την υποδοχή επισκεπτών. “Ο χρόνος που επιλέξαμε για τη συγκεκριμένη παρέμβαση αφορά και την επερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο. Έρχεται καλοκαίρι. Βέβαια ζούμε σε ένα περιβάλλον αβέβαιο λόγω της πανδημίας, όμως, οφείλουμε να έχουμε ετοιμότητα γιατί αν αρχίσει να λειτουργεί η οικονομία και ο τουρισμός, είναι κατανοητό πως τη μερίδα του λέοντος από τους επισκέπτες που θα ξεκινήσουν να κατακλύζουν τη χώρα, θα την έχει η περιοχή των Κυκλάδων”. Επομένως, σχολίασε τέλος πως, “κάνουμε εγκαίρως την παρέμβασή μας προκειμένου να έχουμε εγρήγορση και να παρέχονται οι Υπηρεσίες στο επιθυμητό κι απαραίτητο επίπεδο”.