Συνέντευξη του προέδρου της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων, Γιάννη Βαμβακούση για το έργο των λιμενικών την καλοκαιρινή - τουριστική σεζόν στον νομό

Χωρίς ενισχύσεις η φετινή “μάχη” του Λιμενικού Σώματος

Με την υπάρχουσα λιμενική δύναμη καλύπτονται νησιά και κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί

Στην αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού του Λιμενικού Σώματος και δη με τον αποτελεσματικότερο τρόπο οδηγούνται αναγκαστικά οι Λιμενικές Αρχές στις Κυκλάδες, προκειμένου να ανταποκριθούν στο αυξημένο έργο τους, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, οπότε και η επισκεψιμότητα στα νησιά καταγράφεται ήδη, υψηλή.

Τη φετινή σεζόν τα Λιμεναρχεία των Κυκλάδων δεν θα ενισχυθούν με επιπλέον προσωπικό και ως εκ τούτου, η σημερινή δύναμη που υπηρετεί σε αυτά, οφείλει να καλύψει συνολικά το αντικείμενο της Υπηρεσίας, προκειμένου να εξυπηρετούνται με ασφάλεια, όχι μόνον οι κάτοικοι των νησιών, αλλά και οι επισκέπτες.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων, Γιάννης Βαμβακούσης στη συνέντευξη που κλήθηκε να παραχωρήσει στην “Κοινή Γνώμη”, το φετινό καλοκαίρι δεν θα υπάρξει ενίσχυση με λιμενικούς, καθώς από το αρμόδιο Υπουργείο και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, δίδεται έμφαση στο Ανατολικό Αιγαίο, ενώ επιπλέον, όποιες προσλήψεις γίνουν προσεχώς, αυτές θα αφορούν σε προσωπικό που θα έρθει κατά τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς.

Ο ίδιος ρωτήθηκε για το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Λιμεναρχείων στις Κυκλάδες, για τα αιτήματα της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και για το ζήτημα της διαχείρισης της υψηλής επισκεψιμότητας σε λιμένες τουριστικών προορισμών. Επίσης, κλήθηκε να απαντήσει για θέματα επιχειρησιακής ετοιμότητας σε συνάρτηση με τα πλωτά μέσα που διαθέτει το Λιμενικό Σώμα στις Κυκλάδες όπως επίσης και για τη δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης λιμενικών που υπηρετούν σε Λιμενικές Αρχές νησιών με ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον, όπου και το κόστος διαβίωσης και διαμονής είναι στο “κόκκινο””.

  • Υπάρχει η δυνατότητα ενίσχυσης των Λιμεναρχείων των Κυκλάδων, φέτος, με επιπλέον προσωπικό προς κάλυψη του συνόλου των αναγκών που παρουσιάζονται, δεδομένου του τουριστικού χαρακτήρα του νομού;

“Ενίσχυση δεν υπάρχει. Θα διαχειριστούμε το καλοκαίρι με βάση την υφιστάμενη δύναμη, όλα τα Λιμεναρχεία των Κυκλάδων. Κεντρικά, μεγάλη βαρύτητα δίδεται στο να ενισχυθεί το Ανατολικό Αιγαίο και γι αυτόν τον λόγο, επειδή ακόμη δεν έχουν προκύψει ροές εισερχομένων στο Λιμενικό Σώμα μέσω πανελληνίων – δεν θα έχουμε ενίσχυση. Οι πρώτοι που θα βγουν από τις Σχολές θα είναι μέχρι το τέλος του έτους. Άρα, θα έχουμε την ευκαιρία να τους έχουμε πριν το επόμενο καλοκαίρι προκειμένου να ενισχυθούν τα Λιμεναρχεία των Κυκλάδων. Όπως προανέφερα, υπάρχει μία σκέψη οι δόκιμοι να διατεθούν προς ενίσχυση των Λιμενικών Αρχών. Θα αποσαφηνιστεί όμως προσεχώς, πού θα διατεθούν. Ακόμη δεν το γνωρίζουμε αυτό.

Επί του παρόντος αυτό που είναι σίγουρο είναι πως θα κληθούμε να διαχειριστούμε το καλοκαίρι, όλα τα Λιμεναρχεία των Κυκλάδων με την υφιστάμενη δύναμή μας”.

  • Προκύπτει αυξημένη ανησυχία για τη διαχείριση όλου του έργου των Λιμενικών Αρχών στις Κυκλάδες, λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας;

“Σίγουρα το καλοκαίρι είναι πολύ καλύτερο από πλευράς επισκεψιμότητας, σε σχέση με το καλοκαίρι του 2020. Όχι όμως όπως το καλοκαίρι του 2019 που ήταν μία πολύ καλή τουριστικά χρονιά. Η δυναμική που καταγράφεται στην επισκεψιμότητα είναι δεδομένη. Και όχι μόνον στη Σύρο, αλλά σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων. Ο νομός μας άλλωστε είναι η αιχμή του δόρατος της τουριστικής βιομηχανίας.

Λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν με το προσωπικό γενικότερα σε όλο το Λιμενικό, δεν υπάρχει δυνατότητα για γενναία ενίσχυση στις Κυκλάδες. Κάποια Λιμεναρχεία νησιών που παρουσιάζουν μεγάλη κίνηση, εν αντιθέσει με τον χειμώνα που δεν έχουν καθόλου αντικείμενο όπως η Σχοινούσα, τα Κουφονήσια θα ενισχυθούν από την κεντρική Υπηρεσία κατά πάσα πιθανότητα. Ακόμη δεν είναι όμως κάτι οριστικοποιημένο, αλλά, υπάρχει πρόθεση να ενισχυθούν. Φυσικά όχι από άλλα Λιμεναρχεία των Κυκλάδων. Η στελέχωσή τους θα γίνει από την Κεντρική Υπηρεσία. Εμείς, πρέπει να επαναλάβω πως θα κληθούμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό όπως κάνουμε κάθε χρόνο όλοι οι λιμενικοί των Κυκλάδων προκειμένου να έχουμε καλή διαχείριση της τουριστικής σεζόν, στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης του επισκέπτη”.

  • Η Ένωση έχει κάνει γραπτό αίτημα προς το αρμόδιο Υπουργείο και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, για το πρόβλημα της υποστελέχωσης; Έχετε ζητήσει έναν συγκεκριμένο αριθμό προσωπικού που κρίνεται ως Ένωση, πως θα είναι επαρκής για την καλύτερη λειτουργία των Λιμενικών Αρχών;

“Ισχύει. Σαν Ένωση Κυκλάδων έχουμε ενημερώσει και εγγράφως, αλλά και προφορικά τόσο την στρατιωτική, όσο και την πολιτική ηγεσία για την αναγκαιότητα περαιτέρω ενίσχυσης.

Η πρόθεση είναι δεδομένη από τις δύο πλευρές. Βέβαια, το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν υπάρχει ροή προσλήψεων στο Λιμενικό Σώμα. Γι αυτόν τον λόγο παρατηρείται πρόβλημα στο Λιμενικό Σώμα την παρούσα χρονική περίοδο. Περιμένουμε τη στελέχωση των Υπηρεσιών σε όλη την επικράτεια. Αυτό θα αρχίσει να επιλύεται τέλος του έτους, όταν θα αρχίσουν να εξέρχονται άτομα από τη Σχολή του Λιμενικού. Δηλαδή τα στελέχη που αυτήν τη στιγμή είναι εντός Σχολών και εκπαιδεύονται. Μέχρι το τέλος του έτους θα ξεκινήσουν οι ροές. Αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί σε άμεσο χρόνο, θα αρχίσουν να ενισχύονται υποστελεχωμένες Λιμενικές Αρχές.

Ήδη με την υφιστάμενη νομοθεσία έχει προβλεφθεί να ενισχυθούν οι οργανικές θέσεις του Λιμενικού κατά 1.500 άτομα, εκ των οποίων οι 900 θέσεις θα αφορούν την 6η, 8η και 9η ΠΕΔΙΛΣ.

Άρα, οι Κυκλάδες και το Ανατολικό Αιγαίο. Η πρόβλεψη από την πολιτική ηγεσία είναι αυτές οι Λιμενικές Αρχές που έχουν τις μεγάλες ανάγκες να ενισχυθούν.

Ήδη η ομάδα εργασίας που έχει συγκληθεί για να αξιολογήσει τις οργανικές ανά Λιμενική Αρχή, έχει προβλέψει γενναία αύξηση στα Λιμεναρχεία των Κυκλάδων. Μάλιστα σε ορισμένα Λιμεναρχεία φτάνει μέχρι το 140% της υφιστάμενης δύναμης. Αυτό είναι πολύ αισιόδοξο για το επόμενο διάστημα”.

  • Ποια νησιά αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα την παρούσα χρονική περίοδο;

“Όλα τα νησιά των Κυκλάδων παρουσιάζουν έντονη επισκεψιμότητα. Βέβαια κάποιες Λιμενικές Αρχές είναι παραπάνω από τις υπόλοιπες. Για παράδειγμα η Σαντορίνη. Πρόσφατα, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης επισκεφθήκαμε τη Σαντορίνη και τη Φολέγανδρο.

Το λιμάνι της Σαντορίνης σίγουρα παρουσιάζει μεγάλη επισκεψιμότητα την οποίαν καλείται να διαχειριστεί η Λιμενική Αρχή. Επίσης, οι Λιμενικές Αρχές Μυκόνου και Τήνου έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλο όγκο δουλειάς τη θερινή περίοδο. Δευτερευόντως ακολουθούν η Νάξος, η Πάρος που παρουσιάζουν μεγάλη επισκεψιμότητα φέτος”.

  • Γίνεται αντιληπτό πως απαιτείται ιδιαίτερη έμφαση στους λιμένες καθώς οι ακτοπλοϊκές προσεγγίσεις είναι αυξημένες. Η φετινή μη ενίσχυση προσωπικού, θα σημάνει αποδυνάμωση της παρουσίας του Λιμενικού Σώματος σε κάποιο αντικείμενο ή πεδίο προκειμένου να ελεγχθούν οι λιμενικές ζώνες;

“Όχι. Όλο το αντικείμενο που καλούνται να διαχειριστούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος είναι του ιδίου ενδιαφέροντος από πλευράς προτεραιοτήτων. Απλώς προσπαθούμε να κάνουμε μία κατανομή των δυνάμεων και μία διαχείριση τέτοια, που θα μπορέσουν να ελεγχθούν όλες οι υπηρεσιακές παράμετροι. Βέβαια, αυτό εναπόκειται και στην κατάθεση της τελευταίας ικμάδας δυνατοτήτων από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Προσπαθούμε να τα διαχειριστούμε όλα. Βέβαια, θα πρέπει οι ώρες εργασίας να πολλαπλασιαστούν για όλους”.

  • Αυτό σημαίνει πως το προσωπικό φέτος θα εργασθεί χωρίς άδειες;

“Σίγουρα οι άδειες περιορίζονται έως και περικόπτονται. Οι άδειες του προσωπικού για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι κάτι που δεν είναι εφικτό να γίνει. Βέβαια, οι εργαζόμενοι έχουν τα δικαιώματά τους. Προσπαθούμε με κάποια ολιγοήμερη άδεια να βοηθήσουμε το προσωπικό που ενδιαφέρεται να πάρει άδεια προκειμένου να ανακτήσει δυνάμεις και να συνεχίσει να δουλεύει για το υπόλοιπο του καλοκαιριού”.

  • Όσον αφορά τα επιχειρησιακά μέσα του Λιμενικού Σώματος, αυτά επαρκούν ή υπάρχουν ελλείψεις;

“Και εδώ καλούμεθα να κάνουμε μία λελογισμένη διαχείριση, διότι επιχειρησιακά μέσα των Κυκλάδων καλούνται να ενισχύσουν και το Ανατολικό Αιγαίο λόγω των μεταναστευτικών ροών. Όλα πρέπει να τεθούν επί τάπητος στο τραπέζι των συζητήσεων ώστε να ληφθούν οι καλύτερες δυνατές αποφάσεις και να γίνουν οι καλύτερες δυνατές επιλογές προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν όλες οι Υπηρεσίες του Λιμενικού.

Και οι Κυκλάδες είναι ένα σύμπλεγμα νησιών και μία κατηγορία Λιμενικών Αρχών που συνδράμουν και στο Ανατολικό Αιγαίο. Συνδράμουν και με έμψυχο δυναμικό και με επιχειρησιακά μέσα.

Την παρούσα περίοδο λόγω του ότι υπάρχει πολύ μεγάλη κίνηση στις Κυκλάδες δεδομένης της τουριστικής σεζόν, για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δεν θα ενισχύσουμε το Ανατολικό Αιγαίο από έμψυχο δυναμικό. Όμως από επιχειρησιακά μέσα το ενισχύουμε.

Για παράδειγμα, πλωτό του Λιμενικού των Κυκλάδων επιχειρεί στο Ανατολικό Αιγαίο αυτήν την περίοδο, με αποτέλεσμα τα πλωτά μέσα των υπολοίπων Λιμενικών Αρχών να καλούνται να καλύψουν ανάγκες και της Λιμενικής Αρχής που έχει αποστείλει το περιπολικό της σκάφος στο Ανατολικό Αιγαίο”.

  • Ζητήματα διαμονής και διαβίωσης στα νησιά των Κυκλάδων για τους λιμενικούς εξακολουθούν να υφίστανται; Και κυρίως αν εστιάσουμε στους τουριστικούς προορισμούς;

“Έχει συγκροτηθεί από το Υπουργείο ομάδα εργασίας – και αυτό είναι πολύ θετικό – η οποία αξιολογεί και τα θέματα προσωπικού και δη σε Λιμενικές Αρχές που είναι κοστοβόρες για τη διαμονή του προσωπικού όπως είναι στα νησιά της Μυκόνου, της Σαντορίνης.

Στη Μύκονο έχει γίνει ένα γενναίο βήμα από τον Δήμο και συγκεκριμένα από τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή που ενισχύουν μεταξύ άλλων δημοτικών και δημοσίων υπαλλήλων και τα στελέχη του Λιμενικού με ένα εφάπαξ ετήσιο επίδομα που σίγουρα συμβάλλει στο να μπορέσουν να διαχειριστούν τα οικονομικά τους τόσο οι δημοτικοί υπάλληλοι και κατ΄ επέκταση και οι λιμενικοί.

Έχουμε κάνει και επαφές με τον Δήμαρχο Σαντορίνης, ο οποίος προτίθεται να ανταποκριθεί και κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι κι αυτή μία σημαντική απόφαση, δηλαδή να ενισχύσει το προσωπικό στην κατεύθυνση των πρωτοβουλιών του Δήμου Μυκόνου”.

  • Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τον κόσμο που επιλέγει να μεταβεί στα νησιά τη θερινή σεζόν;

“Αρχικά να πω πως όλα κυλούν ομαλά επί του παρόντος και ευχή μας είναι να συνεχιστεί έτσι το καλοκαίρι, με όποια μικροπροβλήματα ανακύπτουν τα οποία προσπαθούμε να επιλύουμε χωρίς να έχουν αντίκτυπο στο κοινωνικό σύνολο.

Μία παραίνεση από μέρους μου. Να μπορούμε να είμαστε στο πλαίσιο των κανόνων που διέπουν την κίνηση στα λιμάνια. Να συμμορφώνονται όλοι με τις υποδείξεις της Λιμενικής Αρχής γιατί αυτές οι υποδείξεις εδράζονται στο να διασφαλιστεί η σωστή και η άρτια και ασφαλής μετακίνηση των πολιτών στα λιμάνια, ούτως ώστε να αποφεύγονται προβλήματα και να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των επιβατών. Είναι απαραίτητη μία υποβοήθηση στο προσωπικό του Λιμενικού αυτήν την περίοδο, που η αυξημένη κίνηση δημιουργεί προβλήματα. Η αυξημένη συμμόρφωση με τις υποδείξεις των στελεχών της εκάστοτε Λιμενικής Αρχής, υποβοηθά στην ασφαλή διακίνηση των επιβατών και των οχημάτων στα λιμάνια. Θέλουμε να έχουμε αρωγούς όλους τους πολίτες, τους ίδιους τους επιβάτες και τους επισκέπτες για να αποφεύγονται προβλήματα”.