Ευλάβεια, συγκίνηση και κατάνυξη τις Άγιες Μέρες του Πάσχα στη Σύρο

Φως στη ζωή των πιστών

- Ουσιαστικό το μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου Β΄ τη Μεγάλη Παρασκευή - Η μεταφορά του Αγίου Φωτός στη Σύρο από την ειδική αποστολή - Πλήθος πιστών συμμετείχε στην κορύφωση του Θείου Δράματος

Με ιδιαίτερη ευλάβεια, σεβασμό αλλά και βαθιά συγκίνηση συμμετείχε πλήθος πιστών στις εκδηλώσεις εορτασμού σε όλο το νησί τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος όπου κορυφώθηκε το Θείο Δράμα με την Ανάσταση του Χριστού το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Μόνιμοι κάτοικοι και πολλοί επισκέπτες που επέλεξαν τη Σύρο ως πασχαλινό προορισμό, συναθροίστηκαν στους Ιερούς Ναούς και ακολούθησαν τη Λιτανευτική Περιφορά των Επιταφίων σε κάθε ενορία της Ορθόδοξης και της Καθολικής εκκλησίας.

Κορυφαίο θρησκευτικό γεγονός για τον τόπο, αποτέλεσε όπως πάντα η συνάντηση των Επιταφίων στην Ερμούπολη και ειδικότερα στην πλατεία Μιαούλη, σημείο όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β΄ κήρυξε το Θείο Λόγο.

Αξίζει να σημειωθεί πως, το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε η περιφορά του σώματος του Ιησού στο κοιμητήριο του Ι.Ν του Αγίου Γεωργίου, ενώ, λίγο νωρίτερα από την Ανάσταση και συγκεκριμένα το Μεγάλο Σάββατο, ο κκ Δωρόθεος Β΄ μετέβη στο αεροδρόμιο προκειμένου να παραλάβει το Άγιο Φως που μετέφεραν άνδρες της πολεμικής αεροπορίας με ειδική πτήση.

Με αφοσίωση και ευλάβεια η περιφορά των Επιταφίων

Τη Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα ξεχωριστή αφού συντελείται το κορυφαίο γεγονός του Θείου Δράματος οι καμπάνες ήχησαν πένθιμα σε όλο το νησί δημιουργώντας ένα συγκινητικό και υποβλητικό κλίμα. Πολλοί ήταν οι πιστοί που παρευρέθησαν στους ναούς από νωρίς ώστε να προσκυνήσουν τους Επιταφίους που είχαν στολίσει τα μέλη της εκάστοτε ενορίας. Όπως συνηθίζεται, στον Ιερό Ναού του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή της Νέαπολης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου Β΄ έλαβε χώρα η περιφορά του Σώματος του Χριστού στο χώρο του κοιμητηρίου. Το θρησκευτικό γεγονός που προκαλεί βαθύτατη συγκίνηση στους παρευρισκομένους, διαδέχτηκε η γαλήνια εικόνα των γεμάτων εκκλησιών το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Γονείς και παιδιά προσήλθαν να προσκυνήσουν προετοιμαζόμενοι για το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Τη φετινή χρονιά, τη Σύρο επισκέφθηκε αρκετός κόσμος ο οποίος ακολούθησε τη Λιτανευτική Περιφορά των Επιταφίων. Κάθε εκκλησία πραγματοποίησε την περιφορά στα όρια της ενορίας της ενώ στην Ερμούπολη, ιδιαίτερη κατάνυξη προκάλεσε η συνάντηση των Επιταφίων στην πλατεία Μιαούλη, καθώς και η παρουσία της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αλλά και η χορωδία του Αγίου Νικολάου που απέδωσε τρεις ύμνους.

Στον Καθολικό Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, η ακολουθία των Παθών έγινε μετά τις έξι το απόγευμα και η περιφορά του Επιταφίου περίπου στις οκτώ και μισή. Ωστόσο, οι Επιτάφιοι των Ορθόδοξων Ιερών Ναών Μεταμορφώσεως, Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αγίου Νικολάου συναντήθηκαν στις δέκα και μισή. Αμέσως μετά ακολούθησε η δέηση από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, ο οποίος προεξήρχε της τελετής και απηύθυνε το μήνυμά του προς όλους τους πιστούς.

“Ανάσταση του ανθρώπινου γένους”

Ιδιαζόντως περιεκτικός υπήρξε ο Λόγος του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος μιλώντας το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής έστειλε το δικό του μήνυμα στους πιστούς. Μεταξύ άλλων αναφερόμενος στο μήνυμα της Σταύρωσης, τόνισε: “Ο Κύριός μας απόψε και κάθε Μεγάλη Παρασκευή αναμοχλεύει στα μύχια της καρδιά μας, τις αρνήσεις μας, τις προδοσίες μας, τις άτακτες πράξεις μας, τα ολισθήματά μας και μας καλεί να τα αναγνωρίσουμε. Να αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας. Να σπουδάσουμε τον εαυτό μας γιατί συνήθως οι άνθρωποι σπουδάζουμε τους πάντες και τα πάντα εκτός από τον εαυτό μας. Γι αυτό πολλές φορές ο άνθρωπος, εύκολα ρίπτει τον λίθο του αναθέματος στον διπλανό του γιατί στον εαυτό του, δεν αναγνωρίζει κανένα σφάλμα. Κάθε Μεγάλη Παρασκευή και σήμερα, ο Κύριός μας, μας καλεί να συνοδοιπορήσουμε μαζί Του στον Γολγοθά για να μας πει, ότι εγώ κατέβηκα στον Άδη, πέθανα σωματικώς, η ανθρώπινη φύση έπαθε και απέθανε, αλλά δεν έμεινα εκεί έγκλειστος, δεν παγιδεύτηκα στα σκοτεινά σκλήθρα του θανάτου. Αναστήθηκα και μαζί μου, συνανέστησα όλο το ανθρώπινο γένος. Μαζί μου συνανέστησα κι έδωσα ελπίδα στον άνθρωπο, τον πεπτωκότα άνθρωπο, στον άνθρωπο της πνευματικής αναλγησίας, στον άγιο άνθρωπο σε εκείνον που στη ζωή του προσπαθεί, αγωνίζεται, θέλει πράγματι να φτάσει στο δρόμο του ευγνώμονα ληστή, να βρει τη δύναμη να ανοίξει με αυτό το κλειδί την καρδιά του Θεού για να την κατακτήσει για πάντα λέγοντας μόνο τρεις λέξεις, Μνήσθητι μου Κύριε, όταν έλθεις εν τη βασιλεία σου”.

“Η πατρίδα μας θα έχει τη δική της Ανάσταση”

Στη συνέχεια, ο κκ Δωρόθεος Β΄ επικεντρώνοντας το Λόγο του στο αισιόδοξο μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού και συσχετίζοντάς το με τα Πάθη της Ελλάδας και των Ελλήνων αυτή τη δύσκολη περίοδο, σημείωσε: “Κι όταν οι Έλληνες θέλησαν να επισκεφθούν το Χριστό εκείνος είπε στον Φίλιππο, Ας έλθουν γιατί σε αυτούς θα δώσω τη δόξα μου. Αυτοί θα με δοξάσουν, αυτοί θα είναι το γένος το πρώτο που πάνω στη γη θα κρατήσουν ψηλά αυτόν τον Σταυρό και θα ζουν και θα βιώνουν κάθε μέρα στη ζωή τους το μήνυμα της Ανάστασης. Και πήρε ο λαός μας αυτή την πίστη. Και πήρε την πορεία προς το Γολγοθά κι έζησε και βίωσε ο λαός μας πολλές φορές Σταυρούς και θάνατο. Αλλά ήξερε πάντα πως την άνοιξη, έρχεται η Ανάσταση. Ήξερε πάντα πως μόλις ανοίξει ο ουρανός, μόλις ανθίσουν τα λουλούδια, μόλις αρχίσουν οι μυρωδιές της γης να μυραίνουν την καρδιά του είναι Πάσχα. Είναι πέρασμα από αυτή την όχθη στην απέναντι. Είναι ζωή, είναι ελπίδα. Γι αυτό κι αν σε ολόκληρο το Χριστιανικό κόσμο οι λαοί γιορτάζουν το Πάσχα, εμείς οι Έλληνες γιορτάζουμε το Πάσχα με έναν δικό μας τρόπο. Και βιώνουμε μέσα στην καρδιά μας με έναν διαφορετικό τρόπο το μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού. Και αν αυτά τα χρόνια και αυτούς τους καιρούς οι Σταυροί είναι πολλοί, τα ακάνθινα στεφάνια περισσότερα, τα χτυπήματα από τα καρφιά δεν έχουν σταματήσει στα χέρια και στα πόδια του Χριστού, μια και αυτή την εποχή όλοι σηκώνουμε μαζί σαν λαός και αυτή η πολύπαθη και ματωμένη πατρίδα μας, το Σταυρό, ας μη μείνουμε σε αυτόν. Ας μη μείνουμε στο θάνατο. Ας μη μείνουμε στην απελπισία. Αύριο αδελφοί μου είναι Μέγα Σάββατο, είναι Ανάσταση και ο λαός μας θα γιορτάσει, θα πανηγυρίσει, θα φιλήσει ο ένας τον άλλον. Οι λαμπάδες μας φωτεινές θα υψωθούν στον ουρανό. Αύριο είναι Ανάσταση και δεν είναι μόνο Ανάσταση του Χριστού αλλά είναι και δική μας Ανάσταση. Σύντομα πρέπει να ελπίζουμε ότι θα έρθει και η Ανάσταση της πατρίδας μας. Η πατρίδα μας και πάλι θα βρει το δρόμο της, θα δοξαστεί. Δε λέω πως θα τη δοξάσουμε εμείς, δε λέω ότι θα κρατήσουμε εμείς ψηλά αυτή την ώρα τον πήχη του έθνους, αλλά θα τη δοξάσουν τα παιδιά μας. Θα τη δοξάσουν τα νέα παιδιά αυτής της πατρίδος που αυτήν την εποχή ζουν, βλέπουν και στέκονται απέναντί μας με ένα κριτικό ύφος, αναγνωρίζουν στο πρόσωπό μας την αγωνία και θέλουν να σταθούμε όρθιοι για να τους παραδώσουμε αυτήν την Ελλάδα ζωντανή και δυνατή για να ξαναβρεί το δρόμο της και την πορεία της και να συνεχίσει τους ιστορικούς περιπάτους της γιατί αυτήν την πατρίδα όσοι την πονούν, όσοι την ματώνουν, την ζηλεύουν, την φθονούν κι εμείς πρέπει να τους απαντήσουμε πως ο Χριστός αναστήθηκε και μαζί του ανασταίνεται κάθε φορά που πληγώνεται και σταυρώνεται αυτή η πατρίδα”.

Το Άγιο Φως και η Ανάσταση

Μία ημέρα μετά, το Μεγάλο Σάββατο πραγματοποιήθηκε η πρώτη Ανάσταση το πρωί στους Ιερούς Ναούς όπως γίνεται σύμφωνα με τα ήθη των Ορθοδόξων, με τους πιστούς να χτυπούν τα στασίδια και να ραίνουν με λεμονόφυλλα τον Εσταυρωμένο.

Αργά το βράδυ μετά τις δέκα, η ειδική αποστολή της πολεμικής αεροπορίας, αποβιβάστηκε από το ελικόπτερο που μετέφερε το Άγιο Φως προκειμένου να το παραδώσει στον Μητροπολίτη. Στο αεροδρόμιο βρέθηκαν επίσης και εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας αλλά και πιστοί. Ο Σεβασμιώτατος ευθύς αμέσως μετακινήθηκε στο κέντρο της πόλης ώστε να παραδώσει με τη σειρά του το Άγιο Φως στις υπόλοιπες ενορίες, ανάμεσα στις οποίες και την καθολική του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας. Ωστόσο, το βράδυ της ίδιας ημέρας, εκατοντάδες Συριανοί και επισκέπτες προσήλθαν στις ενορίες τους και ανέστησαν. Τέλος, ακολούθησε το παραδοσιακό έθιμο με τα βεγγαλικά και τις κροτίδες για το χαρμόσυνο γεγονός της Ανάληψης του Χριστού στους ουρανούς.