Πλήθος κόσμου στη μεγάλη γιορτή της Νάξου

Νικοδήμεια 2013

Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε όπως κάθε χρόνο ο πολιούχος της Νάξου Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης, που αποτελεί μία μεγάλη μορφή της μοναστικής ζωής και των θεολογικών γραμμάτων.

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 13 Ιουλίου και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 14 Ιουλίου, ανήμερα του εορτασμού, όπου συμμετείχε σημαντικός αριθμός ιερέων από διάφορες Μητροπόλεις της χώρας.

Το Σάββατο στις 17:45, έγινε η υποδοχή των Τιμίων Λειψάνων του Προφήτη, Προδρόμου και Βαπτιστή Ιωάννη, και ακολούθησε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Αγίου Νικοδήμου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου, συμπαραστατούμενου από τους Μητροπολίτες Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριου, Εδέσης Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και του Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικου.

Την επόμενη ημέρα, οι θρησκευτικές εκδηλώσεις των Νικοδημείων 2013 κορυφώθηκαν με τη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας και των Τιμίων Λειψάνων από την παραλιακή οδό της Χώρας Νάξου προς τον Μητροπολιτικό Ναό.

Τις εντυπώσεις “έκλεψαν” για μία ακόμη φορά τα δεκάδες βεγγαλικά που φώτισαν τον ουρανό, μαγεύοντας μικρούς και μεγάλους. Ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια στις φετινές εκδηλώσεις έδωσαν με το “παρών” τους οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες: Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμος, Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος, Εδέσης Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και Παροναξίας κ. Καλλίνικος.

Λαμπρές παρουσίες

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης, ο περιφερειακός σύμβουλος Λάζαρος Θεόφιλος, οι πολιτευτές της ΝΔ στις Κυκλάδες Γιώργος Βακόνδιος και Κατερίνα Μονογιού καθώς και εκπρόσωποι των αρχών και των φορέων της Νάξου. Αξίζει να σημειωθεί ότι την πομπή συνόδεψαν η μπάντα του δήμου και ο σύλλογος φίλων Βυζαντινής Μουσικής και Παράδοσης Νάξου “Ο Άγιος Νικόδημος”.

Εκατοντάδες πιστοί που συνέρρευσαν από όλη τη Νάξο αλλά και άλλες περιοχές της χώρας, παρακολούθησαν της θρησκευτικές εκδηλώσεις και προσευχήθηκαν στην χάρη του Ναξίου Αγίου Νικόδημου του Αγιορείτη. Φέτος, εκτός από τους ναύτες του Ναυτικού Παρατηρητήριου, την Ιερή Εικόνα του Αγίου Νικοδήμου, κατά τη διάρκεια της περιφοράς της σήκωσαν και οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νάξου.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Μητροπολίτης Παροναξίας, καυτηρίασε την απουσία της ηγεσίας του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, που κατά την παραμονή της εορτής παρευρέθη στον Εσπερινό της ομώνυμης εκκλησίας του Γλινάδου, από την Ιερή Πύλη, την ώρα που ετοιμαζόταν να μοιράσει το αντίδωρο.

Ο κ. Βαρσαμάς Συμεώνογλου, που παρίστατο, σηκώνοντας το χέρι, είπε ότι η Δημοτική Κοινότητα Νάξου εκπροσωπείται από τον προέδρό της, δηλαδή τον ίδιο.