Λαμπρός εορτασμός της Παναγίας στην Πάρο

Η Εκατονταπυλιανή

Τιμούν και συμμετέχουν οι πιστοί στη Χριστιανική παράδοση του Δεκαπενταύγουστου

Ο Αύγουστος, ο μήνας της Παναγίας για τους πιστούς στην Ελλάδα γιορτάστηκε παραδοσιακά και στο ναό της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής στην Πάρο χθες καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

Από νωρίς το πρωί τελέσθηκε η πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία στο ναό της Παροικιάς με την παρουσία πιστών και εκπροσώπων του πολιτικού και στρατιωτικού κόσμου ενώ μετά το πέρας της λιτάνευσης της ιερής εικόνας, ακολούθησε παραδοσιακό νησιώτικο γλέντι στην παραλία της Παροικιάς.

Περιφορά της εικόνας

Οι πιστοί όπως κάθε χρόνο δίνουν το “παρών” από πολλά μέρη της Ελλάδας τόσο στην Τήνο, όσο όμως και στην Πάρο. Έτσι και φέτος μόνιμοι κάτοικοι αλλά και πολλοί επισκέπτες συμμετείχαν με κατάνυξη στο θρησκευτικό κάλεσμα ώστε να τιμήσουν την Παναγία, προσερχόμενοι στο ναό της Εκατονταπυλιανής και προσκυνώντας την εικόνα. Αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η Θεία Λειτουργία, οι συμμετέχοντες προχώρησαν στην περιφορά της Παναγίας στο λιμάνι του νησιού και ολοκλήρωσαν τη λιτάνευση, επιστρέφοντας στο Ιερό Ναό. Σημειώνεται πως στην Πάρο βρέθηκαν εκπρόσωποι και από τον πολιτικό στίβο των Κυκλάδων ενώ ο κόσμος απέδειξε πως η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης αποτελεί ένα πνευματικό κάλεσμα ανάτασης της ψυχής.

Το νησιώτικο άρωμα

Ο εορτασμός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, στο γειτονικό νησί της Πάρου συμπληρώνται μετά τις θρησκευτικές εκδηλώσεις με ένα παραδοσιακό θαλασσινό γλέντι. Οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ζωντανή μουσική και να απολαύσουν παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Προδρόμου, “Σπόπας ο Πάριος” και το μουσικοχορευτικό συγκρότημα της Νάουσας. Ιδιαίτερο χρώμα στη νύχτα έδωσαν και τα βεγγαλικά ενώ το μεγάλο πανηγύρι των ανθρώπων, που γλέντησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, συμπλήρωσαν το παριανό κρασί και οι ντόπιοι μεζέδες. Την κατανυκτική βραδιά του Δεκαπενταύγουστου, δεκάδες καΐκια προσέγγισαν την προβλήτα έχοντας αναμμένες δάδες.

Η παράδοση για το Ναό

Ο ναός της Εκατονταπυλιανής ή Κατοπυλιανής, βρίσκεται στην Παροικιά και σύμφωνα με την παράδοση έχει ενενήντα εννέα πόρτες, ενώ η εκατοστή είναι κλειστή και δεν φαίνεται. Όπως λέγεται, η συγκεκριμένη πόρτα θα φανεί μόνο όταν οι Έλληνες “πάρουν” την Πόλη.

Ωστόσο, επικρατούν διάφορες εκδοχές για τον παλαιοχριστιανικό ναό της Πάρου αναφορικά με το χτίσιμό του. Μία εξ αυτών, ίσως και η επικρατέστερη, υποστηρίζει πως η Αγία Ελένη, μητέρα του πρώτου χριστιανού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Μεγάλου, έκανε ένα τάμα για το ταξίδι της στην Παλαιστίνη και ζήτησε να βρει τον Τίμιο Σταυρό. Οι προσευχές της εισακούστηκαν και στο μέρος όπου προσευχήθηκε στην Πάρο, κοντά στο λιμάνι, έχτισε τον μεγαλόπρεπο ναό.

Η δεύτερη εκδοχή είναι ότι η Αγία Ελένη, που δεν πρόλαβε να φέρει εις πέρας την υπόσχεσή της και να χτλισει το ναό, έδωσε εντολή στον αυτοκράτορα να κάνει πράξη το τάμα της. Έρευνες του ακαδημαϊκού Αναστασίου Ορλάνδου δείχνουν ως πιο στέρεες τις ανωτέρω εκδοχές, αφού η Εκατονταπυλιανή είναι χτισμένη σε ένα προχριστιανικό κτίσμα του 4ου αιώνα.