Ο εορτασμός της Μεγαλόχαρης στην Τήνο τον Δεκαπενταύγουστο

Λαμπρότητα και συγκίνηση

Πλήθος πιστών συμμετείχαν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις

Σε ιδιαίτερα κατανυκτικό κλίμα πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου στη Μεγαλόχαρη στο νησί της Τήνου.

Παρουσία πολλών πιστών και εκπροσώπων της θρησκευτικής, στρατιωτικής και πολιτικής σκηνής του νομού καθώς και του Μητροπολίτη Σύρου Δωροθέου Β΄, γιορτάσθηκε μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης ενώ παράλληλα, όπως κάθε χρόνο στο νησί τιμήθηκαν και όσοι χάθηκαν από τον τορπιλισμό του καταδρομικού “Έλλη” στις 15 Αυγούστου του 1940.

Κατανυκτική γιορτή

Με ξεχωριστή λαμπρότητα ο εορτασμός της Υπεραγίας Θεοτόκου έφτασε στην κορύφωσή του με την ολοκλήρωση της Δισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του κκ Δωροθέου Β΄ ενώ αμέσως μετά ακολούθησε η επιβίβαση σε πλωτό μέσο ώστε να αγιασθεί ο υγρός τάφος του καταδρομικού “Έλλη”. Την ίδια στιγμή κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο ενώ ήχησαν οι τιμητικοί κανονιοβολισμοί από το “Κανονάκι της Έλλης”.

Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των πιστών στη λιτανευτική περιφορά της Αγίας Εικόνας της Μεγαλόχαρης και η άφιξή της στην πλατεία Παντανάσσης. Εκεί έγινε η δέηση και εκφωνήθηκαν οι πανηγυρικοί λόγοι ενώ λίγο πριν το μεσημέρι, ολοκληρώθηκε η επάνοδος στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας όπου έλαβε χώρα η δεξίωση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στην αίθουσα υποδοχής του Ιδρύματος από τη Διοικούσα Επιτροπή.

Το ίδιο βράδυ έγινε η υποστολή της σημαίας στην πλατεία Παντανάσσης ενώ ξεχωριστή υπήρξε η παρουσία της Φιλαρμονικής του νησιού, που συνόδευσε τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου.

“Το Πάσχα του Καλοκαιριού”

Τον Δεκαπενταύγουστο όπως συνηθίζεται συρρέει πλήθος κόσμου στο νησί της Μεγαλόχαρης αφού ο εορτασμός είναι ιδιαίτερος και η προετοιμασία των πιστών ξεκινά από την 1η Αυγούστου με την καθιερωμένη νηστεία, αποτελώντας για τους Ορθόδοξους το “Πάσχα του καλοκαιριού”. Οι ψυχές των πιστών γεμάτες ελπίδα και κατάνυξη ακολουθούν πιστά τη θρησκευτική παράδοση ενώ προστρέχουν στα προσκυνήματα τιμώντας την πίστη τους στο πρόσωπο της Παναγίας.

Στην Τήνο, η ιερή εικόνα βρέθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1823, με την “υπόδειξη” της Παναγίας στη μοναχή Πελαγία σε μία από τις ιστορικότερες Μονές, εκείνης της “Κυράς των Αγγέλων” στο Κεχροβούνι.

Λίγα χρόνια αργότερα, με Βασιλικό Διάταγμα, το 1836, καθιερώνεται ο εορτασμός της Παναγίας στο νησί όπου συνηθίζεται να εορτάζεται σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και σεβασμού με ύμνους και εγκώμια. Για τη Χριστιανοσύνη ο δρόμος που ενώνει το λιμάνι με τον Ίδρυμα της Ευαγγελίστριας, που βρέθηκε η εικόνα, αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη της ουσιαστικής σχέσης της Ορθοδοξίας με τον Ελληνισμό.

Τιμή στους νεκρούς του “Έλλη”

Αξίζει να υπογραμμισθεί ακόμη, πως, η γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου λαμβάνει ξεχωριστό χρώμα καθώς συμπίπτει όπως προαναφέρθηκε με τον τορπιλισμό του καταδρομικού “Έλλη” στις 15 Αυγούστου του 1940 και κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας οι συμμετέχοντες πιστοί αποτίουν φόρο τιμής σε όλους όσοι χάθηκαν όταν οι Ιταλοί προέβησαν σε αυτή την ενέργεια και βούλιαξαν το “Έλλη” μέσα στο λιμάνι του νησιού.
Κάθε χρόνο, ανήμερα της βύθισής του, τελείται δέηση στον υγρό τάφο ενώ τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως από το “Έλλη” σώζεται ως μοναδικό κειμήλιο ένα μικρό πυροβόλο δίπλα στο μνημείο ηρώων στο εσωτερικό του λιμενοβραχίονα της Τήνου και κάποια τμήματα της τορπίλης σε εκθεσιακή αίθουσα στο Ναό της Παναγίας.