Συνάντηση Μητροπολίτη Σύρου Δωρoθέου β΄ με Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Κίνηση έκπληξης

Επίσκεψη αστραπή πραγματοποίησε στο Φανάρι ο Μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος Β΄, προκειμένου να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Παρά το ιδιαιτέρως φορτωμένο με υποχρεώσεις πρόγραμμα του, ο μητροπολίτης πρόλαβε να μεταβεί από την Σύρο στην Αθήνα την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου, από όπου και αναχώρησε για το Φανάρι, συνοδευόμενος από τον ιερολ. διάκονο, Αλέξιο Παπαδόπουλο, ενώ στη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη παρέστη, συνοδεύοντας τον Μητροπολίτη και ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος Τήνου, Πρωτ. Γεώργιος Φανερός.

Μικρής διάρκειας η επίσκεψη του κ.κ. Δωρόθεου στο Πατριαρχείο, η οποία διήρκεσε μόνο λίγες ώρες, καθώς την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου επέστρεψε στη Σύρο, όπου και χοροστάτησε στον μεγάλο εόρτιο εσπερινό του Αγ. Αντωνίου στον Μέγα Γυαλό.

Κατά την συνάντηση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, πέραν των εκκλησιαστικών θεμάτων που συζητήθηκαν, ο Μητροπολίτης Δωρόθεος Β΄ του προσέφερε τον ευχαριστήριο τόμο «Οιακοστρόφιον», ο οποίος εκδόθηκε για την δεκαετή ποιμαντορία του Σεβασμιώτατου, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και ο χαιρετισμός του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ενδεχόμενη έκπληξη

Μία αυθημερόν επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, από τον επικεφαλής της μητροπόλεως Σύρου, η οποία πραγματοποιήθηκε σχεδόν «μυστικά» και υπό απόλυτη σεμνότητα, χωρίς να διαφημιστεί και να προλογισθεί, αφού δεν υπήρξε καμία επικοινωνιακή δημοσιοποίηση.

Το γεγονός αυτό, σε συνάρτηση και με τον περιορισμένο χρόνο της επίσκεψης, είναι στοιχεία που συνηγορούν ως προς την σημαντικότητα της, αλλά και της αμεσότητας του αποτελέσματος, γεγονός που αιτολογείται από την ταχύτητα του ταξιδιού.

Από την κίνηση αυτή του Μητροπολίτη καθίσταται σαφές πως με το αστραπιαίο αυτό ταξίδι του, θέλησε να μεταφέρει κάτι πολύ συγκεκριμένο, αλλά συνάμα και σοβαρό στον Οικουμενικό Πατριάρχη και φυσικά να λάβει προσωπική διαβεβαίωση για την όποια εξέλιξη.

Ίσως ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος να επιφυλάσσει μία μεγάλη έκπληξη όχι μόνο για το νησί της Σύρου, αλλά κυρίως για το σύνολο των χριστιανών του νησιού και όχι μόνο, επιζητώντας στην πρόθεση του αυτή και την στήριξη του Πατριαρχείου.

Η έκπληξη αυτή μπορεί και να συνδέεται με την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής, η οποία και έλαβε την ομόφωνη έγκριση του δημοτικού συμβουλίου, για την πρόσκληση που προτίθεται να απευθύνει στον Πάπα Φραγκίσκο για επίσκεψη του στη Σύρο, προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια της καθολικής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου.

Ίσως η ενίσχυση αυτής της πρότασης και από την πλευρά του Μητροπολίτη Σύρου, σχετίζεται με την συνάντηση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, προκειμένου να τονωθεί, με την παρουσία των ανώτατων θρησκευτικών ηγετών, η συνύπαρξη των πιστών των δύο δογμάτων, που επί σειρά ετών αποτελεί κίνηση παραδειγματισμού απάλειψης των όποιων διχαστικών διακρίσεων υπήρξαν στο παρελθόν, στην κοινωνία της Σύρου.

Παράλληλα θα αποτελέσει και κίνηση που θα λειτουργήσει ενισχυτικά στην εικόνα του ίδιου του Μητροπολίτη, ότι μπορεί να δρα συμφιλιωτικά, υπερ άνω των όποιων δογματικών διαφορών.

Ετικέτες: