Ο εορτασμός των Θεοφανείων στην ηλιόλουστη και περίλαμπρη Ερμούπολη

«Το 2018 να είναι γεμάτο φως και ελπίδα»

Με τη δέουσα τιμή και ευλάβεια εορτάστηκαν στην πορφυρογέννητη πόλη του Αρχιπελάγους, την Ερμούπολη, κάτω από το άπλετο φως του ηλίου, που ανέδειξε τη μεγαλοπρέπεια και την ομορφιά της, τα Άγια Θεοφάνεια του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Ανήμερα της μεγάλης δεσποτικής εορτής, τελέστηκε το πρωί  στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ο Μέγας Αγιασμός, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου Β΄.

Το «παρών» έδωσαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού, και του Λιμενικού Σώματος, Δικαστικοί και Εκπαιδευτικοί Λειτουργοί, ο Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού και σπουδαστές, άγημα της Πολεμικής Ναυτικής Βάσης Σύρου, νέοι του Λυκείου Ελληνίδων, Πρόσκοποι και πλήθος πιστών.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας και του Αγιασμού στο Ναό, ακολούθησε λαμπρή λιτάνευση με τη συμμετοχή σύσσωμου του ιερού Κλήρου της Σύρου, τελεταρχούντος του Αρχιερατικού Επιτρόπου, Πρωτοπρ. Φλαβιανού Αλμπέσκου, του Κουβουκλίου με τον Τίμιο Σταυρό, το οποίο έφεραν στους ώμους τους άντρες του Λιμενικού Σώματος.

Η πομπή με επικεφαλής τη Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, διήλθε δια των οδών Καραολή και Δημητρίου, Πλατείας Θεάτρου, έμπροσθεν ΟΤΕ, Ελευθερίου Βενιζέλου και Πέτρου Ράλλη, με κατάληξη την αποβάθρα του λιμανιού της πλατείας Κανάρη.

«Να σταθούμε όρθιοι, δυνατοί και να προχωρήσουμε»

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’, απευθυνόμενος στους Συριανούς, οι οποίοι είχαν κατακλύσει την παραλιακή ζώνη, ευχήθηκε σε όλους «οι ημέρες του νέου ημερολογιακού έτους, να είναι γεμάτες φως, ελπίδα και ζεστασιά στις καρδιές μας, μια ζεστασιά, που μας προσφέρει η ενότητα, η αγάπη και η ελπίδα μας στο Χριστό».

Αναφερόμενος στις λειτουργικές εκδηλώσεις των Θεοφανείων, υπογράμμισε τη σημασία και το συμβολικό χαρακτήρα της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα για τον αγιασμό των υδάτων, καθώς ο Κύριος με την κάθοδό του από τον ουρανό στη γη αγίασε τον αέρα και με τη γέννησή του στο ταπεινό σπήλαιο αγίασε τη γη και το χώμα.

Στη συνέχεια, τόνισε, ότι παρά τις δύσκολες και κρίσιμες στιγμές που βιώνει η πατρίδα μας, θα πρέπει να μη λυγίσουμε, αλλά να σταθούμε όρθιοι και δυνατοί και να προχωρήσουμε όλοι μαζί με πίστη και ελπίδα για να κερδίσουμε το αύριο και ό,τι καλύτερο μπορούμε για τη Σύρο, τα νησιά, τη χώρα μας και κυρίως, τα παιδιά.

Τέλος, απηύθυνε εγκάρδιες ευχαριστίες προς τους πιστούς, οι οποίοι όλες αυτές τις ημέρες έδωσαν μια διδαχή και ένα παράδειγμα σε ολόκληρη την πατρίδα, κρατώντας υψηλά τη σημαία των παραδόσεων και των εθίμων.

Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' , επιβαίνων σκάφους του Λιμενικού Σώματος, έριψε από την πλώρη του το Σταυρό στη θάλασσα, τον οποίο έσπευσαν να ανασύρουν δώδεκα άντρες και μία γυναίκα.

Τον Τίμιο Σταυρό, υπό τα χειροκροτήματα των παρισταμένων, τους εορταστικούς ελιγμούς των μόλις καταπλευσάντων επιβατικών πλοίων “FAST FERRY ANDROS” και “SUPER FERRY II”, τους πανηγυρικούς συριγμούς των πλοίων και των σκαφών του Λ.Σ., του ΝΟΣ και των Επαγγελματιών και Ερασιτεχνών Αλιέων και τις χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες των Ναών της πόλης, ανέσυρε από την θάλασσα ο Φαρμακοποιός Ιωάννης Μακρυθανάσης , προς τον οποίο ο Σεβασμιώτατος προσέφερε χρυσό επιστήθιο Σταυρό. Ο ίδιος μάλιστα ευχαρίστησε όλους τους κολυμβητές, οι οποίοι, ακολουθώντας το έθιμο, βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να ανασύρουν τον Σταυρό και να λάβουν την ευλογία του, συγχαίροντας ιδιαίτερα την τολμηρή γυναίκα για το θάρρος της.

Η τελετή, μετά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, απελύθη στην Αίθουσα Τελετών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, την επιλεγομένη "ΓΕΦΥΡΑ", όπου εναπετέθη ο Τίμιος Σταυρός προς προσκύνηση και ο Διοικητής της παρέθεσε μικρή δοχή.

Αξίζει να τονιστεί ότι, τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την προσκύνηση θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα κατέγραψε δύτης ελλιμενισμένου ερευνητικού σκάφος με ειδική κάμερα.