Με κάθε επισημότητα ξανά, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ο εορτασμός για τα Θεοφάνια στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

«Θα περάσει και αυτή η “φουρτούνα”, θα έρθουν γαλήνιοι καιροί»

Σε μία ηλιόλουστη Ερμούπολη και εν μέσω των Αλκυονίδων ημερών, έλαβε χώρα φέτος, μετά από δύο χρόνια αυστηρών περιορισμών λόγω της πανδημίας, με λαμπρότητα, κατάνυξη, αλλά και προσοχή, ο εορτασμός των Θεοφανίων.

Με μήνυμα αισιοδοξίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος Β’, τέλεσε στο λιμάνι της Ερμούπολης, από σκάφος του Λιμενικού Σώματος, τον καθαγιασμό των υδάτων, ενώ αρκετοί ήταν οι εκπρόσωποι της πολιτείας, της αυτοδιοίκησης, τοπικών φορέων και πιστοί, που, τηρώντας τα μέτρα προστασίας κατά της διάδοσης της πανδημίας, βρέθηκαν, τόσο στον Ι.Μ.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όσο και στο λιμάνι, ώστε να παρακολουθήσουν την τελετή.

Από την εξέδρα που είχε στηθεί, έμπροσθεν του αγάλματος της Νίκης στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε μήνυμα προς τους πιστούς, τονίζοντας ότι απαιτείται προσοχή και με πίστη στο Θεό και εμπιστοσύνη στην επιστήμη, οι δύσκολες ημέρες θα περάσουν.

Διπλά επετειακό έτος το 2022

Ο εορτασμός ξεκίνησε από νωρίς το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου, ενώ ακολούθησε η τελετή του Μέγα Αγιασμού.

Παρόντες στον ναό, ήταν εκ μέρους της πολιτείας η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, κ. Χριστιάννα Καλογήρου, η διατελέσασα Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, κ. Βίκυ Λοΐζου, η βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ., κ. Κατερίνα Μονογυιού, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών, κ. Μάρκος Δαδάος, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Νίκος Λειβαδάρας, ο Εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου, ο Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, καθώς επίσης εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, του δικαστικού σώματος, της εκπαίδευσης και της αυτοδιοίκησης.

Με παραδοσιακές φορεσιές τίμησαν την τελετή μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, ενώ συμμετείχαν μέλη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και σπουδαστές της ΑΕΝ Σύρου, που επίσης συνόδευσαν και τη λιτανευτική πομπή του Τιμίου Σταυρού, στη συνέχεια.

Στο πλαίσιο του κηρύγματός του στον ναό, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β’, υπενθύμισε πως το 2022 σηματοδοτεί επετειακό έτος για δύο σημαντικά γεγονότα, αφενός τα 200 χρόνια από την τραγική Μικρασιατική Καταστροφή και αφετέρου τα 100 χρόνια από το όραμα της Οσίας Πελαγίας, το οποίο οδήγησε στην εύρεση της θαυματουργού Ιεράς Εικόνας της Μεγαλόχαρης στην Τήνο.

Σε ό,τι αφορά την Μικρασιατική Καταστροφή, ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως η επέτειος οφείλει να τιμηθεί με γνώμονα την ιστορική αλήθεια και όχι με ιδεοληψίες και ποικίλες σκοπιμότητες, υπενθυμίζοντας, ότι η μνήμη της Σμύρνης και του μεγαλείου της, παραμένει ζωντανή και ανεξίτηλη στις ψυχές των Ελλήνων και πως όταν η ιστορία παραχαράσσεται, σείονται τα θεμέλια του Έθνους.

Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πανδημία, ευχόμενος δύναμη στους ιατρούς και τους νοσηλευτές, αλλά και καλή και ταχεία ανάρρωση στους ασθενείς.

Στις ευχές του για το νέο έτος, ευχήθηκε σε όλους ένα ευλογημένο και ειρηνικό νέο έτος, με υγεία.

«Θα περάσουμε και αυτή τη δυσκολία που μαστίζει την οικουμένη»

Ακολούθησε η τελετή του Μεγάλου Αγιασμού, ενώ στη συνέχεια από τον Μητροπολιτικό Ναό της Σύρου ξεκίνησε η λιτανευτική πομπή του Τιμίου Σταυρού, τον οποίο μετέφεραν άνδρες του Λιμενικού Σώματος, σε διακοσμημένο με άνθη δίσκο, συνοδευόμενοι από μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, μελών του τοπικού κλήρου, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πιστών.

Η λιτανεία κατέληξε στο μνημείο της Εθνικής Αντιστάσεως, στο λιμάνι της Ερμούπολης, υπό τα εμβατήρια της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η οποία με την ανάκρουση των εμβατηρίων, προσέδωσε ακόμη μεγαλύτερη λαμπρότητα στον εορτασμό.

Στο λιμάνι της Ερμούπολης είχε λίγο νωρίτερα ελλιμενιστεί το Blue Star Chios, το οποίο με μανούβρες, ρίψη νερού και συριγμούς συμμετείχε στην από θαλάσσης απόδοση τιμών, μαζί με σκάφη του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, αλιευτικά σκάφη, πλοιάρια του Λιμενικού Σώματος και του ναυπηγείου Σύρου, τα οποία με συριγμούς και βεγγαλικά, δημιούργησαν μία κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Στο σημείο αυτό, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, ανέπεμψε ένα σύντομο χαιρετισμό.

«Ηλιόλουστη η Ερμούπολη μας καλωσορίζει στο ιστορικό λιμάνι της, μετά από δύο χρόνια απουσίας. Μετά από δύο χρόνια απουσίας, αυτή την ημέρα, σήμερα αξιωνόμεθα με πολλή προσοχή να τηρήσουμε το πατροπαράδοτο έθιμο της ρίψεως του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα και να παρακαλέσουμε τον επέκεινα πάσης αμαρτίας Χριστόν, τον εκ της Παρθένου τεχθέντα, τον περιτομήν λαβόντα και εν Ιορδάνη βαπτισθέντα, να είναι οι θάλασσες όλο το 2022 γαλήνιες και ειρηνικές για όλα τα πλοία μας», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, κάνοντας μνεία στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος. «κυρίως αυτών που φυλάσσουν με ανύστακτη μέριμνα τα θαλάσσια όρια της πατρώας γης». Αλλά και τα εμπορικά και επιβατηγά πλοία.

Ευχήθηκε επίσης, «να είναι γαλήνια και ειρηνική για τους ψαράδες μας. Να είναι ο ενάλιος πλούτος γεμάτος από την ευλογία του Θεού, γιατί με τον κόπο τους και τον ιδρώτα τους στη θάλασσα, μεγαλώνουν τις οικογένειές τους».

Με τόνο αισιοδοξίας, ο Σεβασμιώτατος σημείωσε, πως θα πρέπει «όλοι να προσέχουμε. Με πίστη στο Θεό και εμπιστοσύνη στην επιστήμη, θα περάσουμε και αυτή τη δυσκολία που μαστίζει την οικουμένη, την πατρίδα μας αλλά και τα νησιά μας. Είμαι πεπεισμένος, ότι όπως εχθές παρήλθε η νύχτα και σήμερα ήλθε αυτή η όμορφη, φωτόλουστη ημέρα, όπως πριν λίγες ημέρες είχαμε φουρτούνα αλλά σήμερα έχουμε αυτή τη νηνεμία, έτσι θα περάσει και αυτή η «φουρτούνα», θα έρθουν οι γαλήνιοι και ήρεμοι καιροί ώστε να πορευθούμε. Και ιδιαίτερα, να πορευθούν τα παιδιά μας, που δοκιμάστηκαν αυτά τα δύο χρόνια, τόσο για την εκπαίδευσή τους, όσο και για την καθημερινότητά τους και να μπορέσουν να εκπληρώσουν τα ωραία όνειρα και τις προσδοκίες τους».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο Μητροπολίτης Σύρου ευχήθηκε σε όλο το λαό της Σύρας, «χρόνια πολλά κι ευλογημένα με υγεία, όλοι μαζί, σε ένα μικρό τόπο σαν αυτόν, σαν μία οικογένεια, να είμαστε ενωμένοι και αγαπημένοι. Τίποτε να μη μας χωρίζει, για να πορευθούμε και να αναδεικνύουμε πάντοτε αυτή την πόλη με τη δόξα και την αξία που της έδωσαν οι πατέρες μας, αυτή τη δόξα που της αξίζει».

Τέλος, ο ίδιος ευχαρίστησε το Λιμενικό Ταμείο Σύρου και την Πρόεδρο, κ. Κανδιώ Μαραγκού, για την τοποθέτηση σκάλας, απ’ όπου οι κολυμβητές ανήλθαν με ασφάλεια από τη θάλασσα, καθώς και το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την τοποθέτηση της μικρής εξέδρας.

Ο Συριανός αθλητής Μ. Μουλίδης ανέσυρε τον Τίμιο Σταυρό

Αμέσως μετά το χαιρετισμό του, και ενόσω οι ιερείς έψαλλαν το απολυτίκιο των Θεοφανίων, ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από την Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής, κ. Χριστιάννα Καλογήρου, επιβιβάστηκε σε σκάφος του Λιμενικού Σώματος, από το οποίο πραγματοποίησε την καθιερωμένη ρίψη του Τιμίου Σταυρού τρεις φορές. Τις δύο πρώτες φορές, στη θάλασσα έπεσε ο μεταλλικός Σταυρός, προκειμένου να αγιαστεί ο βυθός, ωστόσο την τρίτη φορά και δεδομένου του βάθους του λιμένα στο σημείο αυτό, ερρίφθη επιπλέων ξύλινος σταυρός, για τους γενναίους κολυμβητές.

Αξίζει στο σημείο αυτό να υπενθυμιστεί, ότι κατόπιν σχετικής ενημέρωσης εκ μέρους του Λιμεναρχείου Σύρου, και με στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, οι συμμετέχοντες κολυμβητές στον εορτασμό, είχαν κληθεί να διενεργήσουν τα απαραίτητα διαγνωστικά τεστ.

Πρώτος στον Τίμιο Σταυρό έφτασε καταχειροκροτούμενος, εν μέσω πανηγυρικών συριγμών και ρίψη βεγγαλικών από τα πλοιάρια και σκάφη, αλλά και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο Συριανός αθλητής, Μανώλης Μουλίδης, στον οποίο αποδόθηκε από την Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής, ο χρυσός επιστήθιος σταυρός εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου.

Λιτές τελετές στα χωριά της Σύρου

Με λιγότερη λαμπρότητα, αλλά με εξίσου μεγάλη κατάνυξη, εορτάστηκαν τα Θεοφάνια και στα χωριά της Σύρου.

Ενδεικτικά, για τη Δημοτική Ενότητα Ποσειδωνίας, παρουσία της Αντιδημάρχου, κ. Αγγελικής Πρίντεζη, των δημοτικών συμβούλων κ.κ. Μάρκου Ρούσσου και Αλέξη Αθανασίου, μελών του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και λιγοστών πιστών, έγινε η τελετή καθαγιασμού των υδάτων από τον π. Χριστόφορο, της Ενορίας του Αγίου Ιωάννη, από την προβλήτα της παραλίας του Φετουρή στον κόλπο του Φοίνικα, ενώ ο νεαρός, Πέτρος Ρούσσος, αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, βούτηξε και ανέσυρε τον Τίμιο Σταυρό.

 

Ετικέτες: