Εορτασμός για την υποδοχή της ιερής εικόνας Παναγίας Βουρλιωτίσσης

Πλήθος πιστών κι επισκεπτών παραβρέθηκε το Σάββατο στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου ώστε να υποδεχτούν την την ιερά Εικόνα της Παναγίας «Βουρλιωτίσσης» και να γιορτάσουν την 86η επέτειο της ευρέσεως της εικόνας του Αγίου Δημητρίου.

Ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος, ο ιερός κλήρος, βουλευτές Κυκλάδων κα Α.Μονογυιού και κος Φ.Φόρτωμας, ο δήμαρχος Σύρου -Ερμούπολης κ. Ν. Λειβαδάρας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, κ. Αλέξης Αθανασίου, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του στρατού, του ναυτικού, του λιμενικού σώματος, της ελληνικής αστυνομίας, της πυροσβεστικής υπηρεσίας, της Ακαδημίας εμπορικού ναυτικού Σύρου, μέλη των συλλόγων Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου και Βορειοελλαδιτών Σύρου " Ο Εύξεινος Πόντος", με παραδοσιακές ενδυμασίες και τα λάβαρά τους, το Λυκείου Ελληνίδων και η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου -Ερμούπολης, βρέθηκαν στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού για να τιμήσουν την ιερή εικόνα.

Με την έλευση της εικόνας, ακολούθησε Δοξολογική Δέηση, μετά το πέρας της οποίας μίλησε ο Σεβασμιώτος κ. Δωρόθεος Β' απευθύνοντας χαιρετισμό σε όλους τους παρευρισκόμενους.

“Όπως οι κατατρεγμένοι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τα νησιά του ανατολικού αιγαίου βρήκαν σε αυτό το νησί αραξοβόλι παρηγοριάς και ίδρυσαν την Ερμούπολη , την πόλη των προσφύγων που μεγαλούργησε στα χρόνια της επανάστασης , έτσι 100 χρόνια μετά την καταστροφή, ο λαός της προσφυγούπολης Ερμούπολης και της Σύρας υποδέχεται σήμερα κι αυτήν την πρόσφυγα Παναγιά την οποία ευλαβικά την τιμά και την προσκυνά” είπε ο κ.Δωρόθεος παραλληλίζοντας το ταξίδι των προσφύγων με εκείνο της ιερής εικόνας της Παναγίας «Βουρλιωτίσσης», την πρόσφυγα "μητέρα των προσφύγων, τα μάτια της οποίας πληγώθηκαν βλέποντας τις σφαγές και τους διωγμούς των παιδιών της, η καρδιά της μάτωσε από το θρήνο των εκτοπισμένων, τα χέρια της πληγώθηκαν μεταφέροντας στον υιό της τις ψυχές των εκτελεσθέντων και τις προσευχές των ξεριζωμένων".

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην εικόνα του Αγίου Δημητρίου, έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της εύρεσής της υπενθυμίζοντας πως κοντά στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο ναός, στις 25 Μαΐου 1936, μετά από όραμα του Ερμουπολίτη Μανούσου Πελέκη, βρέθηκε η εικόνα του Αγίου Δημητρίου. Στον τόπο της ευρέσεως, ο τότε Μητροπολίτης Σύρου Φιλάρετος έκτισε τον μεγαλοπρεπή πέτρινο ναό, βυζαντινού ρυθμού με τρούλο, που στολίζει την πόλη μας και υποδέχεται πρώτος τους ταξιδιώτες. Οι Συριανοί, συμπλήρωσε ο κ. Δωρόθεος, από την πρώτη μέρα έσπευσαν να εκφράσουν την ευλάβειά τους προς τον Άγιο και τις ευχαριστίες τους προς τον Κύριο για το θαυμαστό εκείνο γεγονός. “Χιλιάδες κόσμου συνέρρεαν καθημερινώς στον τόπο της ευρέσεως” γράφει η εφημερίδα Κυκλαδική της 3ης Ιουνίου του 1936 ενώ ανταποκριτής της εφημερίδας Θάρρος αναφέρει πως σε μια ευχαριστήρια ακολουθία ομίλησε με ευγλωττία ο σεβάσμιος ηγούμενος της Λογγοβάρδας Πάρου, Θεόφιλος Ζερβάκος.

Κλείνοντας, ο κ. Δωρόθεος ευχαρίστησε όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και τίμησαν με την παρουσία τους την ξεχωριστή αυτή μέρα για το νησί, η οποία έχει αναγνωρισθεί ως τοπική εορτή μέσω βασιλικού διατάγματος από το 1937. Στη συνέχεια, κι αφού η ιερή εικόνα, ο κλήρος και οι πιστοί μεταφέρθηκαν στο εσωτερικό της εκκλησίας, τελέσθηκε Τρισαρχιερατικός Εσπερινός.

Την Κυριακή το πρωί, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου τελέστηκε Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ.