Πανσυριανή συμμετοχή στην θρησκευτική εκδήλωση των Καθολικών στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων με την παρουσία και του Καθολικού Επισκόπου Σύρου, π. Πέτρου Στεφάνου

Φως και ευλάβεια στον εορτασμό της Αγίας Δωρεάς

  • Κυριακή, 19 Ιουνίου, 2022 - 21:10

Με πίστη και ευλάβεια συμμετείχαν οι πιστοί αργά το απόγευμα της Κυριακής στον εορτασμό της Αγίας Δωρεάς στη Σύρο, δηλώνοντας την παρουσία τους, τόσο στον Ι.Ν. Ευαγγελίστριας στην Ερμούπολη, όσο και στην περιφορά που ακολούθησε στο ιστορικό κέντρο.

Όπως κάθε χρόνο, οι πιστοί έδωσαν το “παρών” στην πολύ σημαντική θρησκευτική γιορτή των Καθολικών, που ξεκίνησε από τις επτά το απόγευμα με την τέλεση του αρχιερατικού συλλείτουργου, στο οποίο προεξήρχε ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, ενώ αμέσως μετά προχώρησαν στην περιφορά της Αγίας Δωρεάς, στις κεντρικές οδούς της πόλης.

Υπενθυμίζεται πως η γιορτή της Αγίας Δωρεάς συμβολίζει τη μετουσίωση του οίνου και του άρτου σε Αίμα και Σώμα Χριστού, με τους πιστούς, μέσω της συμμετοχής τους, να κατανοούν τα βαθύτερα μηνύματα πίστης της Καθολικής Εκκλησίας.

Συνειδητή συμμετοχή πιστών

Στο κάλεσμά της, στον εορτασμό της Αγίας Δωρεάς, η Καθολική Επισκοπή Σύρου παρέθεσε ένα μικρό απόσπασμα από παλαιότερο άρθρο του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ιωάννη Σπιτέρη: “Η Β’ Σύνοδος του Βατικανού μίλησε για μια πολλαπλή παρουσία του Χριστού «στο σώμα του, το οποίο είναι η Εκκλησία» (Συνοδικό Διάταγμα Περί Θείας Λατρείας, 7). «Για να επιτελέσει ένα τόσο σπουδαίο έργο, ο Χριστός είναι πάντα παρών μέσα στην Εκκλησία του, ιδιαιτέρως στις λειτουργικές ιεροπραξίες. Είναι παρών στη θυσία της Θείας Λειτουργίας, τόσο στο πρόσωπο του ιερουργού, καθώς ‟αυτός ο οποίος, αφού προσφέρθηκε μια φορά πάνω στον σταυρό, εξακολουθεί να προσφέρει τον εαυτό του διά της διακονίας των ιερέων″, όσο προπάντων υπό τα είδη του άρτου και του οίνου. Είναι παρών στον λόγο του, αφού είναι Αυτός που μιλά όταν αναγιγνώσκεται η Αγία Γραφή. Τέλος, είναι παρών όταν η Εκκλησία προσεύχεται και ανυμνεί, όπως Αυτός υποσχέθηκε: ‟Όπου δύο ή τρεις είναι συναγμένοι στο όνομά μου, εκεί είμαι εγώ ανάμεσά τους” (Ματθαίος 18,20)» (Συνοδικό Διάταγμα Περί Εκκλησίας, 14)». Η περιφορά της Αγίας Δωρεάς είναι η έμπρακτη μαρτυρία των πιστών της παρουσίας του Ιησού στον άρτο (και τον οίνο) και στο εκκλησιαστικό του σώμα που είναι η σύναξη των πιστών. Η συμμετοχή μας σ’ αυτήν την ιεροπραξία πρέπει να είναι συνειδητή, ζωντανή και ενθουσιώδης, ώστε πράγματι να μαρτυράει τη βεβαιότητά μας για την αδιάλειπτη παρουσία του Ιησού ανάμεσά μας!”.

 

Ετικέτες: