Η Παναγία των Κυκλάδων

  • Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022 - 06:19

Με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη εορτάστηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων. Εκτός από τα μεγάλα προσκυνήματα της Τήνου και της Πάρου, οι «Παναγίες των Κυκλάδων» τιμήθηκαν σε κάθε νησί, που γιόρτασε τον 15αύγουστο.

Μύκονος

Πλήθος πιστών ακολούθησε την εικόνα της Παναγίας Τουρλιανής στην Άνω Μερά Μυκόνου. Τη λειτουργία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ιερουργούντος του Ηγουμένου Αρχιμ. Αλεξίου, παρακολούθησαν πολλοί πιστοί Μυκονιάτες αλλά και επισκέπτες του νησιού.

Αφού ολοκληρώθηκε η λειτουργία, ακολούθησε λιτανεία της εικόνας της Παναγίας Τουρλιανής στην Άνω Μερά.

Σαντορίνη

Μεγαλοπρεπής ήταν ο εορτασμός και στον βυζαντινό ιερό ναό Παναγίας Επισκοπής στην Μέσα Γωνιά της Σαντορίνης. Η σημαντικότερη εικόνα του ναού είναι η Παναγιά Γλυκοφιλούσα, η οποία από τον 11ο αιώνα ανήκει στο ναό της Επισκοπής.

Την παραμονή της μεγάλης γιορτής τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Θήρας Αμοργού και Νήσων, κ. Αμφιλόχιο, μέγας πανηγυρικός εσπερινός, με το πέρας του οποίου πραγματοποιήθηκε περιφορά του επιταφίου της Παναγίας γύρω από τον ναό.

Ακολούθησε παραδοσιακό πανηγύρι και ολονύχτιο προσκύνημα της εικόνας.

Ανήμερα της εορτής ο Μητροπολίτης Θήρας χοροστάτησε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας.

Θηρασιά

Γιορτή και στο νησί της Θηρασιάς, όπου γιορτάζει η Παναγία Κερά (Ιερά Μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου), η οποία δεσπόζει στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού, στο ακρωτήρι Τρυπητή, όπως ενημερώνει σχετικά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα μνημεία της Θηρασιάς, καθώς αποτυπώνεται στο χάρτη που συνέταξε ο Ρώσος μοναχός V. Barskij το 1745. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το όμορφο ξύλινο τέμπλο της εκκλησίας που  χρονολογείται από το 1851.

Κέα

Η περιφορά της εικόνας πραγματοποιήθηκε και στο Μοναστήρι της Παναγίας Καστριανής στην Κέα με εκατοντάδες πιστούς να ακολουθούν την εικόνα. Το συγκεκριμένο Μοναστήρι σύμφωνα με την παράδοση κτίστηκε σε ένα απόκρημνο βράχο τον οποίο είχε υποδείξει η ίδια η Παναγία στις αρχές του 18ου αιώνα, όταν και βοσκοί είχαν βρει στο σημείο θαμμένη την εικόνα της.

Στους εορτασμούς παρευρέθηκε ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ενώ την εικόνα κρατούσε κατά την λιτάνευση της και η Δήμαρχος Κέας κ. Βελισσαροπούλου.

Σέριφος

Εορτασμοί πραγματοποιήθηκαν και στην Παναγία Σκοπιανή στην Σέριφο. Είναι η εκκλησία της Παναγίας στους Σκοπούς από όπου πήρε και το όνομα της Σκοπιανή, με τους πιστούς να την επισκέπτονται για την νησιώτικη αρχιτεκτονική της και τον καταγάλανο τρούλο της.

Αμοργός

Και στην γραφική Παναγία την Επανωχωριανή στην Αμοργό, πολλοί πιστοί προσκύνησαν την Μεγαλόχαρη. Ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της Αμοργού πραγματοποιείται στην συγκεκριμένη εκκλησία.

Το γλέντι ανήμερα της γιορτής της Μεγαλόχαρης συνεχίζεται και στην Λαγκάδα όπου στήνεται πανηγύρι με νησιώτικη μουσική και παραδοσιακά εδέσματα. Παραμονή και ανήμερα της γιορτής προσφέρεται κρασί και φαγητό σε όλους.

Σίφνος

Τον 15αύγουστο γιόρτασε και η Σίφνος, όπου η Παναγιά του Αρτεμώνα επελέγη να γίνει η έναρξη του Φεστιβάλ "Στα μονοπάτια των Θεών".

Η Εκκλησιαστική Επιτροπή της Παναγιάς της Κόχης διοργάνωσε πολιτιστική εκδήλωση με τοπικούς χορούς και μουσική, με συμμετοχή της ερασιτεχνικής χορευτικής ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου, στον αύλειο χώρο του ναού, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.

Κύθνος

Μεγάλο προσκύνημα για το νησί της Κύθνου η Παναγιά η Κανάλα, με την θαυματουργή εικόνα, η οποία ευρέθη από ψαράδες στον βυθό του κόλπου της Κανάλας, από όπου ανάβλυζε ένα δυνατό φως υποδηλώνοντας την θέση της εικόνας, η οποία χρονολογείται γύρω στα τέλη του 1500.