Η Σύρος τίμησε τον πολιούχο της

Ο θαλασσινός άγιος εορτάστηκε με μεγαλοπρέπεια και συγκίνηση

Τον πολιούχο και προστάτη άγιό της, γιόρτασε με λαμπρότητα χθες η Σύρος, με πλήθος κόσμου να προσέρχεται από νωρίς στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου.

Παραμονή της εορτής του Αγίου, τελέστηκε τρισαρχιερατικός πανηγυρικός εσπερινός προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κηφισίας κ. Κυρίλλου ενώ ανήμερα της εορτής του Αγίου, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος παρουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κηφισίας κ. Κυρίλλου και Σύρου κ. Δωροθέου Β΄.

Ακολούθησε η λιτανεία της ιερής εικόνας και των τιμίων λειψάνων του Αγίου Νικολάου, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης, του Λυκείου Ελληνίδων, των σπουδαστών της Ναυτικής Ακαδημίας, αγήματος του Πολεμικού Ναυτικού, μαθητών, και προσκόπων και με τη συμμετοχή των πολιτών της Σύρου που είχαν κατακλύσει από νωρίς τους δρόμους της Ερμούπολης.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στην πλατεία Κανάρη όπου πραγματοποιήθηκε η ρίψη στεφάνων στη θάλασσα στη μνήμη όσων χάθηκαν ταξιδεύοντας, από τον Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, τον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης και γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλη Κουτουλάκη, τον εκπρόσωπο της Βουλής και βουλευτή Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση και τον πρόεδρο του συνδέσμου συνταξιούχων ναυτικών Σύρου, Γιώργο Μηλιό.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων, δεκάδες σκάφη και σημαιοστολισμένα πλοιάρια βρίσκονταν μέσα στο λιμάνι της Ερμούπολης ανάβοντας καπνογόνα, ενώ το επιβατηγό Blue Star Paros συμμετείχε στο πανηγυρικό κλίμα με ελιγμούς και συριγμούς, αποτίοντας τιμή στον προστάτη των ναυτικών.

Η γιορτή αυτή είναι στιγμή ευθύνης”

Στην ενδιάμεση στάση της περιφοράς της εικόνας στην πλατεία Μιαούλη, ο Μητροπολίτης Σύρου κ Δωρόθεος, απευθυνόμενος στον λαό της Σύρου μίλησε για τον Άγιο Νικόλαο “τον άγιο των φτωχών, της απλότητος, της ταπεινότητας της φιλανθρωπίας, της φιλαδελφείας, της πολλής αγάπης για την εκκλησία αλλά και για τον άνθρωπο”.

“Καθώς κοιτάζουμε το πρόσωπό του, το πράο και ιλαρό, τον βλέπουμε να μας αγκαλιάζει όλους με το βλέμμα του, να μας δίνει δύναμη και να μας στηρίζει στον καθημερινό μας αγώνα και στο ταξίδι της ζωής που τόσους κινδύνους έχει, τόσες εκπλήξεις επιφυλάσσει αλλά ταυτόχρονα τόσο μας δίνει τη χαρά της δημιουργίας” είπε στην αρχή του λόγου του.

Αναφερόμενος στην ιστορία της Ερμούπολης που χτίστηκε πριν 200 χρόνια από τους πρόσφυγες των ελληνικών παραλίων της Ιωνίας, της Χίου και των Ψαρών αλλά και στους πρόσφυγες που ήρθαν πριν 100 χρόνια ξεριζωμένοι από την πατρίδα τους, από τη Μικρά Ασία και τη Σμύρνη, για να βρουν καταφύγιο, ο κ. Δωρόθεος υπενθύμισε πως η Σύρος υπήρξε για αυτούς μία στοργική και φιλόξενη αγκαλιά. “Αυτή η πόλις που μεγαλούργησε και, όταν χτίστηκε και δημιουργήθηκε, θεωρήθηκε το θαύμα του Μεσαίωνα, σε μία εποχή που η πατρίδα μας ήταν αποκαΐδια από τον πόλεμο και την επανάσταση του 1821, αυτή η πόλις που περιεκοσμήθη με τα λαμπρά κτήριά της, που περιεκοσμήθη με τους περικαλλείς και λαμπρούς ναούς της, αυτή η πόλις που φέρει τα πρωτεία σε πολλά και σημαντικά για την πατρίδα μας, σήμερα μας αγκαλιάζει όλους με την ομορφιά της, με την ιστορία της, με τον πολιτισμό της, με τη δόξα της και μας καλεί να φανούμε αντάξιοι των προγόνων και πατέρων μας που, αν σκάψουμε οπουδήποτε, θα βρούμε τον ιδρώτα τους, σταγόνες από το αίμα τους, την αγωνία τους αλλά και την αγάπη να προκόψει αυτός ο τόπος και να γίνει τόσο μεγάλος και επιφανής ώστε να γράφουν οι εφημερίδες της εποχής ότι από την Αθήνα και τον Πειραιά για να φτάσεις στη Ερμούπολη πρέπει να έχεις ειδικό διαβατήριο. Αυτή η πόλις φυλάσσει λοιπόν τον Άγιο Νικόλαο, φυλάσσει το ιερό εικόνισμά του, φυλάσσει τα ιερά σκεύη, που στο φυλακτήριό του οι πατέρες μας καλώς διατηρημένα έχουν προγονικούς θησαυρούς, αφιερώματα, των καπεταναίων, των πλοιοκτητών, των ναυτικών, που σε όποιο μέρος της γης ταξίδευαν, ό,τι πολυτιμότερο και ωραιότερο έβρισκαν, το αγόραζαν και το έφεραν να το αφιερώσουν στον Άγιο Νικόλαο , να το αφιερώσουν στον μεγαλοπρεπή και περικαλλή ναό του”.

Η γιορτή αυτή, είπε ο Σεβασμιώτατος, εκτός από ένα ιερό μνημόσυνο για τους προγόνους μας αποτελεί και μία στιγμή ευθύνης όλων ώστε να παραμείνει ζωντανή η ιστορία του τόπου μας χωρίς παραχαράξεις. Ευχήθηκε, ζητώντας από τον Άγιο Νικόλαο να δίνει κουράγιο και υπομονή, να είναι το Αιγαίο μία θάλασσα ειρήνης και η συνύπαρξη με τους γείτονές μας να είναι ειρηνική, ήσυχη και δημιουργική ώστε να απομακρυνθούν τα σύννεφα των απειλών, των προκλήσεων, των ύβρεων και των προπηλακισμών απέναντι στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Απαντώντας στις προκλήσεις του πρωθυπουργού της γειτονικής μας χώρας ανέφερε ότι “σε όποιο νησί του Βορείου Αιγαίου κι αν σκάψει, δεν θα βρει από κάτω τίποτα περισσότερο από αρχαία μνημεία, από βωμούς των αρχαίων ναών των Ελλήνων, από ναούς, μοναστήρια, σταυρούς, εκκλησίες, εικονίσματα. Όπου κι αν σκάψει θα βρει μία λέξη: Ελλάδα. Όπου κι αν σκάψει θα βρει μία λεβέντικη ελληνική ψυχή, να χτυπάει η καρδιά της αμείωτα, για να του απαντήσει ότι εδώ, σε αυτόν τον τόπο, όλα αυτά είναι φληναφήματα και σύννεφα τα οποία οι Έλληνες ξέρουμε πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα τα προσπερνάμε με την αγάπη μας για την πατρίδα, με την αγάπη μας για τη χριστιανική πίστη μας, με την αφοσίωση μας στην ιστορία μας και το ένδοξο παρελθόν μας”.

Ολοκληρώνοντας, ο κ.Δωρόθεος ευχαρίστησε όσους παραβρέθηκαν στις εορταστικές εκδηλώσεις και ιδιαίτερα τους Μητροπολίτες Βέροιας και Κηφισίας καθώς και τον Καθολικό Επίσκοπο Π.Στεφάνου, ο οποίος κάθε χρόνο συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις του Αγίου Νικολάου. Κλείνοντας την ομιλία του εκφώνησε τον στίχο του Νίκου Γκάτσου : “Άγιε Νικόλα, παρακαλώ σε, όλα τα πέλαγα με λουλούδια στρώσε” ευχόμενος ειρηνικούς πλόες και γαλήνιες θάλασσας για τους ναυτικούς.

Ο Άγιος Νικόλαος να κατευθύνει τις σκέψεις και τις πράξεις μας”

Το λόγο του Μητροπολίτη ακολούθησε το εόρτιο άγγελμα του δημάρχου Σύρου Ερμούπολης Ν. Λειβαδάρα προς τον λαό της Σύρου, στην αρχή του οποίου αναφέρθηκε στην παγκόσμια αναγνώριση και την οικουμενική εμβέλεια που έχει αποκτήσει ο Άγιος Νικόλαος, στο πρόσωπο του οποίου συμπυκνώνονται και εκφράζονται οι αρετές της πραότητας, της ταπεινής αγάπης, της εγκράτειας, της φιλανθρωπίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης. “Γι αυτές τις αρετές επέλεξαν τον Άγιο Νικόλαο οι πρώτοι οικιστές της Ερμούπολης προκειμένου να προστατεύει τους ίδιους και τις οικογένειές τους αλλά και τον τόπο που ζούσαν και δραστηριοποιούνταν, αφιερώνοντάς του τον τρίτο κατά σειρά ναό της πόλης μετά τον ναό της Μεταμορφώσεως και της Κοιμήσεως” είπε ο δήμαρχος και σημείωσε πως για τη Σύρο αλλά και για όλους τους χριστιανούς, η εορτή αυτή έχει βαθύ πνευματικό νόημα καθώς υπενθυμίζει την παρακαταθήκη που κληροδότησε στην εκκλησία ο Άγιος Νικόλαος ως φιλάνθρωπος και ελεήμων και την οποία συνεχίζει η τοπική εκκλησία και κοινωνία υπηρετώντας ένα κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο προς τους συντοπίτες μας, πολλοί από τους οποίους δοκιμάζονται σκληρά τα τελευταία χρόνια. “Ας γίνει ο προστάτης άγιός μας ο φάρος που θα κατευθύνει τις σκέψεις και τις πράξεις μας προς την ορθή πορεία, μιμούμενοι το φιλάνθρωπο έργο του με αίσθημα αγάπης και αλληλεγγύης” είπε κλείνοντας ο κ.Λειβαδάρας κι ευχήθηκε η χάρη του αγίου να δίνει υγεία, δύναμη, να ενισχύει την υπομονή και το θάρρος μας και να γεμίζει τις καρδιές μας με αγάπη και ελπίδα.

Οι Κυκλάδες χρειάζονται μεγαλύτερη στήριξη”

Ο γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης, μιλώντας αποκλειστικά στην “Κοινή Γνώμη” ευχήθηκε στους πολίτες της Σύρου για την ημέρα του Αγίου Νικολάου και δήλωσε: “Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής έχει τρεις μεγάλες σταθερές για την ναυτιλία μας. Την ελληνική πλοιοκτησία, τον Έλληνα ναυτικό και τον Άγιο Νικόλαο στην πλώρη. Για εμάς, η Σύρος είναι η ιστορική έδρα της ναυτιλίας της χώρας μας και την τιμούμε με την παρουσία μας. Η Ερμούπολη είναι μία ευλογημένη πόλη και αυτό που πρέπει να αναδεικνύουμε συνεχώς είναι τη σχέση της με την ναυτιλία και πώς αυτή μπορεί να στηρίξει την οικονομία της”.

Ερωτώμενος για τα δρομολόγια της άγονης γραμμής απάντησε πως έπειτα από τη διαδικασία της προκήρυξης των άγονων γραμμών, έχουν υποβληθεί οι σχετικοί φάκελοι τους οποίους έχει αξιολογήσει το υπουργείο Ναυτιλίας με βάση τα χαρακτηριστικά των υποβαλλόμενων και γίνονται προσπάθειες ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία των άγονων γραμμών κάτι που προϋποθέτει, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, να μπορέσουν να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους οι πλοιοκτήτες και οι ακτοπλόοι.

“Νομίζω ότι οι Κυκλάδες μας, δείχνουν ότι χρειάζονται μεγαλύτερη στήριξη κι εμείς ως ελληνική κυβέρνηση και ως υπουργείο, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπάρχει ομαλή κυκλοφορία των πλοίων” συμπλήρωσε. “Ανεξάρτητα από το ποιό θα είναι το πλοίο, πρέπει να κυκλοφορεί γιατί κρατάει τη συνοχή των Κυκλάδων. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε νεότερα το επόμενο διάστημα”.