Χριστουγεννιάτικο μήνυμα από τον Καθολικό Επίσκοπο Σύρου

  • Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου, 2022 - 12:14

«Ο λαός που βάδιζε στο σκοτάδι είδε ένα μεγάλο φως» (Ησ 9,2).
«Να γίνει το φως» είναι η πρώτη πράξη, ο πρώτος λόγος του Θεού πάνω σε μια γη βυθισμένη στο σκοτάδι: και το φως έλαμψε. Χωρίς αυτό είναι αδύνατη η ζωή. Ο Θεός χωρίζει την ημέρα από τη νύχτα. Είναι η πρώτη ημέρα της δημιουργίας (Γεν 1,3).
Αιώνες μετά, το φως ενσαρκώθηκε στην ύπαρξη του θείου βρέφους της φάτνης, στη Βηθλεέμ. Ήταν ο Εμμανουήλ: ο Θεός ανάμεσά μας. Ήταν ο δημιουργικός Λόγος. «Σ’ εκείνον ήταν η ζωή, και η ζωή ήταν το φως του κόσμου. Και το φως λάμπει στο σκοτάδι… Το αληθινό φως είναι εκείνο που ερχόμενο στον κόσμο φωτίζει όλους τους ανθρώπους» (Ιω 1.4,5,9).  Αυτό το φως έλαβε σάρκα, φανερώθηκε με χάρη και αλήθεια στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Αυτή η γέννηση είναι η δεύτερη μεγάλη φωτεινή μέρα της ανθρωπότητας.
Η τρίτη μεγάλη μέρα είναι εκείνη της νίκης του Ιησού Χριστού πάνω στο θάνατο, την αμαρτία και τις δυνάμεις του κακού. Μετά τρείς ώρες αγωνίας και πόνου στο σταυρό, τις πιο σκοτεινές της ιστορίας του κόσμου (Ματ 27,45), ο Ιησούς Χριστός πήρε επάνω του την αμαρτία του ένοχου ανθρώπου, «για να μπορέσουμε εμείς μέσω Εκείνου να βρούμε τη σωτηρία κοντά στο Θεό» (Β΄ Κορ 5,21). Τότε έλαμψε ξανά το φως, όταν ακούστηκε η νικηφόρα κραυγή: «όλα εκπληρώθηκαν» (Ιω 19,30). Και τρεις ημέρες αργότερα, το ένδοξο εκείνο πρωί της Ανάστασης, όπου ο τάφος είναι ανοικτός και άδειος, έλαμψε και πάλι το φως. Ο Ιησούς αναστήθηκε: Φως πνευματικό για όποιον πιστεύει, «γιατί η ζωή των δικαίων είναι   σαν της αυγής το φως, που φέγγει πιότερο ώσπου να γίνει μέρα» (Πρμ 4,18).
Αδέλφια μου αγαπητά,
Δίνοντας το μονάκριβο Γιο του, ο Θεός προσφέρει την αιώνια ζωή, επειδή Εκείνος είναι η αιώνια ζωή. Αποδέκτης αυτής της προσφοράς είναι ο κόσμος, δηλαδή όλοι: εγώ και εσείς και καθένας από εκείνους που κατοικούν τον κόσμο και πιστεύει σ΄ Αυτόν. Για ποιο λόγο; Εξ αιτίας της μεγάλης αγάπης του: «Έτσι φανερώθηκε η αγάπη του Θεού για εμάς, ώστε έστειλε τον Γιο του το μονάκριβο στον κόσμο» (1 Ιω 4,9) και μας προσφέρεται ελεύθερα, γενναιόδωρα, δωρεάν για χάρη όλων μας (Ρωμ 3.24).
Για να συνεχίσουμε την πορεία μας εδώ στη γη, ο Κύριος μας δίνει το Λόγο του που είναι αλήθεια (Ιω 17,17) μέσα στον οποίο μπορούμε να «βυθιστούμε». Μας δίνει την ειρήνη Του, τη χαρά Του, την αγάπη Του και από τώρα και την ελπίδα της δόξας μαζί Του.
Καλά και άγια Χριστούγεννα αδελφοί και αδελφές μου. 
Ειρηνική και γαλήνια η νέα χρονιά.

† Πέτρος
Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Θήρας και Κρήτης